Skryté funkce v iPhonu, které ti ulehčí práci

Máš od Ježíška nový iPhone? Sepsali jsme pro tebe užitečné rady, aby se ti iPhone ovládal co nejvíce pohodlně. Dozvíš se například, jak ušetříš data během posílání fotek nebo jak telefon nabiješ ještě rychleji. S naším návodem si vše snadno nastavíš.

Po scrollování rychle nahoru

Jak se po přečtení dlouhého článku dostaneš rychle zpět nahoru? Neztrácej čas ručním scrollováním zpět. Jednoduše klepni na horní okraj displeje a během vteřiny jsi zpět na začátku. Tuto vychytávku také využiješ například při procházení galerie fotek.

Snadná oprava v kalkulačce

Potřebuješ rychle něco vypočítat, ale při zadávání čísel uděláš chybu. Nemusíš vše mazat a začínat znovu. Stačí v číselné řadě swipnout doprava, tím se dostaneš o krok zpět a můžeš pokračovat v psaní.

Jak snadno označit více položek

Chceš z iPhonu smazat zprávy, fotky, e-maily nebo cokoliv jiného a označování po jedné položce nepřipadá v úvahu? Dotkni se obrazovky dvěma prsty a táhni dolů. Až budeš mít vše označené, stačí smazat.

Zoomuj v mapě jedním prstem

Tento tip oceníš pro přiblížení místa na mapě, když zrovna nemáš k dispozici obě ruce. Klasické zoomování roztažením dvou prstů totiž můžeš nahradit dvojitým poklepáním do místa, které chceš zvětšit. Následně táhni prstem nahoru nebo dolů podle toho, jestli chceš přiblížit nebo oddálit.

Ukotvi časté konverzace

Využíváš iMessage a chceš mít nejčastěji využívané konverzace hned po ruce? Hlavní zprávy snadno přišpendlíš k horní části aplikace. Vyhledej konverzaci, přidrž na ní prst a swajpni doprava. Ihned uvidíš ikonu špendlíku a kontakt se mezi ostatními neztratí, zůstane pevně na svém místě.

Šetři data během posílání fotek

Posíláš přes iMessage hodně fotek? Máme pro tebe radu, díky které ušetříš klidně i několik giga dat. Vyhledej v Nastavení sekci Zprávy a scrolluj dolů, dokud nenajdeš kolonku Režim nízké kvality obrázků. O kvalitu zaslaných fotek se neboj, pořád bude na velmi slušné úrovni.

Přehrávej videa při práci s iPhonem

Víš, že můžeš sledovat video v odděleném okně a přitom dál pokračovat v používání libovolné aplikace? Tato vychytávka se jmenuje Picture in Picture a novější modely, jako například iPhone 14 nebo iPhone 13, ji nabízí automaticky.

Vyhledej na webu své oblíbené video, pusť jej na celou obrazovku a swajpni nahoru. Okno s videem se oddělí, můžeš ho sledovat dál a přitom pokračovat v práci na telefonu.

Nabij iPhone rychleji

Jestli potřebuješ telefon nabít za co nejkratší dobu, přepni do režimu letadlo. Stačí přejet prstem nahoru a otevřít Ovládací centrum, zde aktivuj ikonu letadla. Jak je možné, že se telefon nabije rychleji? Režim letadla totiž výrazně omezí veškerou činnost telefonu na minimum.

Chceš poznat další tipy, díky kterým bude ovládání iPhonu ještě efektivnější? Přečti si náš článek a zjisti třeba, jak ze svého telefonu uděláš lupu pro přiblížení malého textu.