Opravdu užitečné tipy, které by měl znát každý majitel iPhonu

Pokud jste si pořídili zbrusu nový iPhone, udělejte sami sobě laskavost a zapamatujte si tyto užitečné tipy a triky, které vám ušetří čas a zároveň zvýší vaši produktivitu. Fungují také u starších modelů iPhonu, pokud máte nainstalován alespoň iOS 11.

1. Přesuňte více aplikací najednou

Pokud jste někdy měli nutkání zorganizovat si na ploše aplikace, určitě jste si uvědomili, že přesouvat spoustou ikon jednu po druhé zabere spoustu času. Počínajíc iOS 11 lze přesouvat více ikon najednou: nejprve vstupte do režimu přesouvání v iOS klepnutím a podržením některé z ikon. Poté posuňte ikonu jen tak nepatrně, aby zmizelo „x“ v levém horním rohu. Nyní můžete klepnutím přidat do svého výběru ikony dalších aplikací a pak přesunout všechny najednou na nové místo.

2. Obrazovku výrazně ztmavte

Pokud zjistíte, že nejnižší možný jas obrazovky iPhonu je pro vaše oči ve tmě stále příliš jasný, můžete displej ztlumit pod normální prahovou hodnotu. Přejděte na Nastavení > Zpřístupnění > Zvětšení > Filtr zvětšení > Málo světla. Nyní můžete jednoduchým trojitým stisknutím bočního tlačítka rychle přepínat mezi normálním a tlumeným vzhledem.

Pro rychlý přístup trojitým stisknutím nezapomeňte zahrnout filtr Málo světla do místní nabídky Zpřístupnění v části Nastavení > Zpřístupnění > Zkratka zpřístupnění.

3. Memoji/Animoji reakce ve zprávách

Od iOS 10 mohou uživatelé klepnout a podržet bublinu chatu ve Zprávách a odeslat tak reakci Tapback. Nyní od iOS 12 můžete v reakci okořenit konverzaci pomocí vlastních Memoji nebo Animoji. Jednoduše vyberte Animoji nebo Memoji ve Zprávách, udělejte požadovaný obličej a potom přetáhněte znak nad bublinu zprávy.

Podobně můžete ve Zprávách klepnout a podržet nálepku, abyste ji mohli odlepit. Protože můžete zvolit požadovaný výraz, předtím než své Animoji/Memoji přidáte na bublinu, své reakce můžete dokonale přizpůsobit kontextu vaší konverzace.

4. Osobitá upozornění na zprávy

Přiřaďte individuální upozornění na zprávy a vyzvánění pro lidi ve svých kontaktech, abyste věděli, kdo vám právě volá nebo posílá SMS, aniž byste se museli podívat na telefon.

Nastavení vlastních vibrací vám umožní zjistit, kdo vám píše nebo volá, na základě vibrací, které slyšíte nebo cítíte, když jste například v kině, což je opravdu skvělé a šetří to čas.

5. Proměňte svůj iPhone v lupu

Pokud váš zrak už není, co býval, a vy potřebujete přečíst text drobným písmem, jako například recepty nebo specifikace produktu, použijte Lupu. Ne, není to totéž jako přiblížení v aplikaci Fotoaparát. Lupa používá různé optimalizace na to, abyste se mohli blíže podívat na věci, které jsou příliš malé.

K dispozici máte posuvnou lištu pro nastavení přiblížení a tlačítka pro přepínání LED, blokování zaostření a přístup k filtrům (použijte je pro zlepšení viditelnosti nebo zlepšení detailů). Expozici a saturaci můžete také upravit samostatně nebo obrátit barvy v obrazu.

Chcete-li tuto funkci povolit nebo zakázat, přejděte na Obecné > Zpřístupnění > Lupa.

6. Sdílení polohy pomocí klávesnice QuickType

V systému iOS 10 nebo novějším můžete jediným klepnutím na klávesnici QuickType ve Zprávách poslat svou aktuální polohu osobě, se kterou si právě píšete. Všechno funguje tak, že pokud Siri zjistí, že se příjemce ptá, kde jste, a vy začnete psát „Jsem na“, umístí nad klávesnici praktické tlačítko pro aktuální polohu. Stačí na něj klepnout a odeslat přesnou polohu v danou dobu.

Siri zvládne ale mnohem více než dotazy na polohu. Pokud váš kontakt žádá o telefonní číslo nebo e-mailovou adresu někoho jiného (samozřejmě musí být také ve vašich kontaktech), Siri vloží nad klávesnici QuickType patřičné informace, které pak můžete odeslat klepnutím.