Důležité doplňky k Macu

Pojďme se bavit o tom, co všechno je tvému Macu potřeba a proč. Pokud jsi někdy Mac měl nebo se pohybuješ v těchto kruzích, určitě víš, že novější modely mají už jiné možnosti připojení, než starší modely, na které jsi byl zvyklý. Pojďme se na doplňky tedy podívat zblízka.

Z hlediska ochrany ti určitě nesmí chybět:

Obal - Ať už jde o pracovní nebo komunikační nástroj, nebo Mac používáš na sledování filmů, je brán jako přenosné zařízení, které často dáváš do tašky, batohu či kabelky. Častým vytahováním a zandáváním se mohou poškodit hrany nebo jiné části šasi. Na trhu najdeš velké množství obalů ať už klasických neoprenových, kožených, plastových nacvakávacích, které ochrání tvé zařízení třeba i při posouvání po stole.

TIP: Existují například i ochranné prvky na klávesnici, které ochrání tvůj Mac před drobky nebo politím.

Čisticí prostředek a speciální mikrovláknový hadřík - Už se ti určitě několikrát stalo, že jsi potřeboval odstranit nečistoty z displeje, ale jak jej správně vyčistit? Velmi dobré zkušenosti máme s přípravkem Whoosh!, který je dostupný i se speciálním hadříkem určeným výhradně na displeje. Pokud ho navíc používáš pravidelně, tvůj displej bude odpuzovat prach a nečistoty. Nebo jsou dostupné samostatné ubrousky, které jsou již přípravkem napuštěné. přípravkem.

TIP: Před čištěním tvého přístroje stříkni přípravek na hadřík nikoli na displej zařízení.

Pojištění - Z hlediska ochrany ta nejlepší věc, kterou můžeš pro tvůj Mac udělat. Není to tak drahá záležitost, jak se může zdát. Pojištění ti pomůže v různých životních situacích. Setkali jsme se s případy, kdy přišel zákazník a Mac mu zmokl pod střechou stanu na festivalu, protože pršelo ze stran. Nebo neopatrné dítě shodilo přístroj z pracovního stolu. Pojištění ti ušetří spoustu starostí.

TIP: Pořádně projdi smluvní podmínky, případně se poraď s prodejcem.


Připojení a komfort:

Redukce s USB-C - Dnešní doba jde rychle kupředu, co se techniky týče. V momentě, kdy kupuješ nové zařízení, je důležité se zamyslet, na co reálně Mac budeš používat a co budeš chtít k Macu připojit. Používáš disk, USB nebo načítáš fotky z karet z foťáku? I na to je dobré myslet, ať pak doma nezjistíš, že nemáš možnost připojit zařízení, která běžně používáš. Dnes už existují redukce se všemi vstupy a v krásném designu, jako je tvůj Mac.

TIP: Nejprve pořádně promysli, co všechno připojovat a pak vyber správnou redukci.

Kabel - Kabel USB-C (thunderbolt) na lightning. Potřebuješ jej v případě, pokud nepoužíváš iCloud a tím pádem je nutné zálohovat telefon/tablet ručně prostřednictvím připojení k počítači. U nových telefonů bývá v balení, kvůli rychlejšímu nabíjení, k ostatním si jej dokup.

TIP: Pro rychlejší nabíjení telefonu si kup i adaptér (ta věc do zásuvky) s USB-C a ušetříš spoustu času při nabíjení, pokud máš větší spotřebu baterie.

Myš - Pokud ti nevyhovuje Touchpad u Macu nebo nemáš Trackpad u iMacu, doporučuji bezdrátovou myš. Je velmi komfortní a skvěle padne do ruky. Navíc na jedno nabití vydrží velmi dlouho. Práce s ní bude komfortnější a hlavně s ní uděláš přesnější práci, oceníš ji například při úpravě fotek.

TIP: Díky bezdrátové myši ušetříš jednu zdířku na připojení dalšího zařízení.

USB SuperDrive - Jak jistě víš Macy nemají standardně vestavěnou CD/DVD mechaniku. Ve většině případů nejsou potřeba, všechny aplikace nebo filmy stahuješ buď na webu nebo v App Storu a bez CD/DVD se obejdeš. Ale jistě se najdou výjimky, které ještě drive potřebují. Dá se sehnat zvlášť.

TIP: Připojení bývá na USB-A (klasické USB), potřebuješ tedy redukci.

USB Disk na zálohu - Je důležité uvědomit si rozdíl mezi iOS a macOS. Hlavní rozdíl je v tom, že v iOS (pokud používáš iCloud) se ti rozhraní automaticky zálohuje, u macOS je nutné zálohou provést ručně tzv. Funkcí Time Machine, kdy všechna data zálohuješ na externí zařízení. Do Cloudu (pokud jej používáš) se zálohuje pouze plocha Macu.

TIP: Znovu pozor - některá starší zařízení mají koncovku USB.


Prohlédni si příslušenství na Mac



Aplikace:

Existuje mnoho zajímavých aplikací, bez kterých se rozhodně neobejdeš. Není možné, abychom je prošli všechny. Zmíníme jen ty nejdůležitější.

Často využíváš Mac jako pracovní zařízení a bez psaných dokumentů se neobejdeš. Není nutné hned pořizovat MS Office, i když na fungování s nimi je většina z nás zvyklá. Apple má své aplikace, které Office plně nahradí. Jde o Numbers nahrazující Excel, Pages nahrazující Word a Keynote nahrazující PowerPoint. O těchto aplikacích málokdo ví a je to škoda, mají velké využití. Mají menu trochu jinak, ale jsou stejně jednoduché jako celý ekosystém Apple (článek o něm najdeš zde).

Za zmínku určitě stojí klasický Mail. Do jedné aplikace jsi schopen spojit všechny e-mailové schránky. Velké ušetření času ať už v práci nebo v osobním životě.

Znáš aplikaci Parallels? Jde o aplikaci, která ti umožní na Macu spouštět funkce, které jdou pouze na Windows systému. Výhoda aplikace je, že ji spustíš jen, když ji budeš potřebovat, a prostřednictvím ní spustíš funkci/aplikaci, kterou zrovna chceš. Po skončení ji jednoduše ukončíš a dál funguješ na Macu.


Další vychytávky, ke kterým příslušenství nepotřebuješ:

AirDrop - Jde o jednoduché sdílení mezi zařízeními Apple. Jednoduše vyhledáš zařízení druhé strany a posíláš.

iCloud - Záloha a snadný přenos dat. Zjistili jsme, že většina uživatelů jablečných produktů iCloud vůbec nepoužívá. Za nás rozhodně velká chyba. Ušetří ti spoustu času.

Zmíníme ty nejdůležitější funkce a vychytávky a iCloud si probereme ve zvláštním článku:

Optimalizované úložiště fotek - Ať máš jakoukoli kapacitu v telefonu, v momentě, kdy používáš iCloud, tvůj telefon optimalizuje fotky tak, že v telefonu máš pouze náhledy, v plné kvalitě máš vše dostupné na iCloudu. Fotografie/video se stáhne pouze ve chvíli, kdy ji chceš někomu poslat nebo ji sdílet na sociální síti. Takže úspora času i místa.

Snadný přenos dat - Pokud přecházíš na novější model a máš iCloud, je přenos dat brnkačka. Využiješ zálohu na iCloudu - jen se přihlásíš pod svým Apple ID a vše se ti obnoví z iCloudu.

V případě servisování nepřijdeš o svá data - Pokud rozbiješ displej nebo potřebuješ vyměnit baterii, zkrátka je nutné se na chvíli vzdát telefonu - díky iCloudu o data v žádném případě nepřijdeš.

TIP: Před zanesením do servisu je nutné telefon obnovit do továrního nastavení.


Bonus na závěr:

WD cloud - Je hodně obdobná verze iCloudu, akorát jde o pevný disk. Variant je mnoho, nejznámější je právě značka WD Cloud. Je to pevné zařízení, vypadající jako disk, které máš připojené doma prostřednictvím Wi-Fi. Ovládáš jej skrze aplikaci. Je na tobě, komu povolíš přístup nebo z jakého zařízení se připojíš. Znovu se jedná o uchování dat. Nejlepší funkcí shledáváme - například při cestování se připojíš z jakéhokoliv zařízení na svůj WD cloud a shlédneš seriály nebo filmy, přečteš knížku nebo pokračuješ v práci. Jedná se zase o značné ušetření času.

TIP: Každému zařízení je nutné povolit přístup. WD cloud ovládáš prostřednictvím aplikace.