Zálohujte fotografie a videa pomocí funkce iCloud Fotky v macOS Catalina

Fotografie a videa patří mezi nejcennější digitální data, která nikdo nechce ztratit. Proto aplikace Fotky v macOS Catalina nabízí integrovanou službu pro zálohování vaší knihovny fotografií. iCloud Fotky představují nejjednodušší způsob, jak spravovat svou osobní knihovnu fotografií.

Jak to funguje

iCloud Fotky synchronizuje fotografie a videa mezi všemi vašimi zařízeními, včetně jejich úprav a vytvořených alb. Když například pořídíte fotografii na svém iPhonu, automaticky se objeví na vašem iPadu nebo Macu.

Cloudová knihovna fotografií Applu je skvělá nejen pro synchronizaci dat mezi všemi vašimi zařízeními, ale také pro zálohování. Pokud utopíte svůj iPhone v oceánu, o své fotografie a videa nepřijdete. Jakmile si pořídíte nový, všechny vaše dobrodružné snímky na něj můžete ihned nahrát.

Co potřebujete vědět

iCloud Fotky funguje s vaším Apple ID, takže vaše identita je na všech vašich zařízeních stejná. Obvykle jde o stejný e-mail a heslo, jaké používáte pro App Store. Tato funkce je součástí služby Apple iCloud. To znamená, že iCloud Fotky používá cloudové úložiště Applu a nikoliv úložiště v zařízení - i když může využívat obojí.

Je důležité vědět, že pro využívání knihovny iCloud Fotky musíte mít dostatečné úložiště iCloud. Když začnete používat iCloud Fotky, nebudete omezením velikosti vašeho úložiště na iPhonu nebo iPadu. Většina uživatelů bude muset za použití cloudu iCloud Fotky zaplatit měsíční poplatek. Vhodný plán závisí na velikosti vaší knihovny fotografií, ale nebojte se – můžete jej kdykoli změnit.

Úložiště

Plány a ceny úložiště iCloud se v jednotlivých zemích liší. Ve Spojených státech se pohybují od 0,99 dolaru za měsíc do 9,99 dolaru za měsíc. Zde jsou ceny všech možností (s měsíčním účtováním):

  • Zdarma - 5 GB
  • 0,99 $ - 50 GB
  • 2,99 $ - 200 GB
  • 9,99 $ - 2 TB

Zde si můžete prohlédnout plány a ceny úložišť pro celý svět včetně České republiky. Nevíte, kolik úložiště potřebujete? iCloud vás upozorní, pokud potřebujete více úložiště, takže můžete začít s menším úložištěm.

Začínáme

Jak zapnout iCloud Fotky na iPhonu nebo iPadu:

  • Otevřete aplikaci Nastavení.
  • Klepněte na své jméno na začátku seznamu.
  • Klepněte na iCloud> Fotografie> Fotky na na iCloudu.
  • Opakujte tento proces na každém ze svých zařízení a spusťte synchronizaci knihoven. Nezapomeňte mít na každém zařízení nejnovější aktualizaci softwaru a stejné Apple ID pro iCloud.

iCloud Fotky také pracují s aplikací Fotky na Macu:

  • Otevřete Předvolby systému.
  • Vyberte položku iCloud.
  • Klikněte na možnosti vedle Fotek.
  • Přepněte na iCloud Fotky.
  • Počítače běžící na systému Windows mohou také přistupovat k iCloud Fotky pomocí ovládacího panelu iCloud. Fotografie a videa lze také zobrazit na webu z icloud.com/photos.

Správa úložiště

Co když ve svém iPhonu nemáte dostatek místa pro svou knihovnu fotografií? iCloud Fotky umožňují uložit fotografie a videa lokálně do vašeho iPhonu, iPadu nebo Macu. To vyžaduje kromě úložiště iCloud více úložiště v zařízení.

Výhodou je, že k iCloud Fotkám máte okamžitý přístup bez připojení k internetu, ale větší knihovny zabírají spoustu místa na zařízení. Pokud pro celou vaši knihovnu fotografií nemáte dostatek úložiště pro iPhonu, iPadu nebo Macu, iCloud Fotky nabízejí možnost úložiště optimalizovat. Fotografie a videa jsou stále přístupné z aplikace Fotky, pro zobrazení obrázků v plném rozlišení však potřebujete připojení k internetu.

Je dobré vědět

Pokud máte Mac, který zůstává online a zapnutý, můžete ukládat fotografie do externího úložiště, které zálohuje Time Machine pro další vrstvu redundance.

Co se stane, když fotku omylem smažete? Aplikace iCloud Fotky smaže tuto fotku na všech vašich zařízeních, ale budete mít až 40 dní na její obnovení z části Nedávno smazané v aplikaci Fotografie. Já osobně funkci iCloud Fotky používám od jejího uvedení v roce 2014.

iCloud Fotky nesynchronizuje a zálohuje pouze fotografie a videa pořízené z mého iPhonu. Moje knihovna obsahuje fotografie a videa importované z jiných kamer a videokamer. Funkci věřím natolik, že iCloud Fotky jsou moje jediná skutečná knihovna fotografií ve všech ostatních systémech, integrace iPhonu, iPadu a Macu je nepřekonatelná.