Základy Automatoru – Jak upravit sledy úloh

Automator je nativní aplikace v macOS, která slouží k automatizaci úkolů a sledů úloh. Je to neuvěřitelně všestranný nástroj, který lze použít pro tisíce úkolů a ušetří vám spoustu času a úsilí.

V prvním článku našeho seriálu o Automatoru jsme se podívali na základní terminologii a ukázali jsme, jak vytvořit první sled úloh. V podstatě je to jednoduché: chcete-li vytvořit jakýkoliv základní pracovní postup (sled úloh, aplikace, rychlá akce, tiskový plug-in, akce složky, upozornění Kalendáře, plug-in Přenosu obrázků nebo příkaz pro diktování), musíte přetáhnout akce Automatoru ze seznamu akcí do požadované sekvence. Jak zjistíte, které akce nejlépe vyhovují vašemu účelu? Všechny podrobnosti o akci můžete zkontrolovat, stačí kliknout na akci v Knihovně. Popis se zobrazí v levém dolním rohu okna.

V popisu najdete také specifikaci požadovaného vstupu, výstupu a výsledku akce. Ačkoli některé akce nevyžadují žádný vstup nebo výstup, jiné mají velmi specifické požadavky na vstup, například konkrétní typ souboru z předchozí akce. Pokud například vyberete akci, která vyžaduje jako vstup obrazový soubor, můžete ji ve sledu úloh umístit až po akci, který má jako výstup obrázek.

Jak upravit sled úloh

V Automatoru máte několik možností, jak upravit vytvořený sled úloh. Můžete zkopírovat a vložit jednu nebo více akcí ve stejném nebo z jednoho sledu úloh do druhého. Můžete samozřejmě změnit pořadí akcí a také se rozhodnout, zda chcete použít výsledky z předchozí akce nebo ne. Akce, které již v sledu úloh již nepotřebujete, lze odstranit. Při provádění těchto úprav nezapomeňte porovnat vstup a výstup akcí v pracovním postupu, abyste se ujistili, že spolu fungují.

Zkopírujte akce v Automatoru:

  • Vyberte akci, kterou chcete zkopírovat do sledu úloh.
  • Zvolte Úpravy> Kopírovat.
  • Klikněte ve sledu úloh na místo, kam chcete akci přidat.
  • Zvolte Úpravy> Vložit.
  • Dalším způsobem, jak kopírovat akce, je jednoduše přetáhnout z jednoho sledu úloh do druhého.

Použijte výsledky předchozí akce

Chcete-li zvolit, zda chcete použít výsledky z předchozí akce, musíte nejprve zjistit, jaký vstup je vyžadován. Můžete to udělat kliknutím na ikonu v knihovně. Poté zvolte, zda chcete použít vstup z předchozí akce, klikněte na Volby v akci a poté klikněte na „Ignorovat vstup této akce“.

Změňte pořadí akcí

Změna pořadí akcí ve sledu úloh je skutečně jednoduché. Akc stačí přetáhnout do nového umístění. Případně vyberte akci, stiskněte a podržte klávesu Command, poté stiskněte šipku nahoru nebo dolů. Při změně uspořádání nezapomeňte zkontrolovat výstupy a vstupy příslušných akcí.

Odstraňte akce ze sledu úloh

Když zjistíte, že daná akce nezapadá do vašeho sledu úloh nebo ji již nepotřebujete, můžete ji odstranit stejně snadno jako text v dokumentu. Stačí kliknout na Smazat (x) v záhlaví akce. Případně vyberte akci nebo skupinu akcí a poté zvolte Úpravy> Smazat nebo stiskněte klávesu Delete.

V následujícím článku se můžete těšit na další základy Automatoru.

Chtěli byste využít Automator pro automatizaci úloh, ale nemáte Mac? Podívejte se na výběr MacBooků a stolních počítačů v iSTYLE.