Tohle s MacBookem rozhodně nedělej, jinak ti dlouho nevydrží

Víš, čemu se vyvarovat, aby tvůj MacBook fungoval správně? Sepsali jsme několik situací, kterým je dobré se vyhnout. Zjistíš například, proč počítač nenechávat v koupelně nebo jak jeho hardwaru uškodí prach.

Nevystavuj MacBook extrémním teplotám

Apple stanovil optimální teplotu pro provoz MacBooků v rozmezí od 10 do 30 °C. Neměj obavy, počítač ti bude fungovat i mimo tento rozsah. Dávej však pozor na vyšší teplotní výkyvy, například když je venku pod nulou a ty vstoupíš do vyhřáté místnosti. Raději pár minut počkej, než MacBook zapneš, aby se stihl přizpůsobit nové teplotě.

Vystavování vyšším teplotám počítači také neprospívá, protože musí vynakládat větší množství energie na chlazení komponent. Tím se zkracuje životnost komponent včetně baterie. V případě přehřátí může také dojít k nečekanému vypnutí. To je jasný signál, že chlazení nestíhá.

Nepracuj na MacBooku v prašném prostředí

Vyvaruj se místům s nadměrným množstvím prachu. Takové prostředí nesvědčí žádné technice a už vůbec ne počítačům s ventilačními otvory, do kterých se snadno dostane prach a podobné mikročástice.

Čím více času budeš v takovém prostředí trávit, tím rychleji počítač zaneseš, zpomalíš a v nejhorším případě vyřadíš z provozu. Když už ke znečištění dojde, vyhledej odborný servis, ve kterém ti MacBook pročistí. Pokud počítač teprve vybíráš, sáhni po řadě MacBook Air, protože jeho komponenty nechladí ventilátor, tudíž je zde mnohem menší pravděpodobnost vniknutí prachu.



Vyvaruj se místům s vysokou vlhkostí

Tropické oblasti nebo klidně jen tvoje koupelna – to jsou místa, která MacBooku rozhodně nesvědčí kvůli vyšší koncentraci vodních par. Vysoká vlhkost totiž může zapříčinit korozi hardwaru a vyřadit tvůj počítat z provozu. Proto není dobrý nápad brát s sebou počítač do koupelny a pouštět si filmy během koupání ve vaně. Výrazně mu tím zkracuješ životnost.

Čisti šetrně

Klávesnice a touchpad patří mezi nejšpinavější místa na MacBooku, protože jsou v nejčastějším kontaktu s rukami. I když si ruce myjeme pečlivě, stejně na nich v průběhu dne ulpívají nečistoty, které špiní techniku. Nezapomínej proto MacBook Pro i MacBook Air pravidelně čistit, aby se špína nedostala do jeho komponent.

Na čistícím hadříku rozhodně nešetři, používej pouze kvalitní produkty s jemnými mikrovlákny, která jsou šetrná i k displeji a nepoškrábou ho. Hadřík namoč do vody a pečlivě vyždímej, aby byl pouze vlhký. Klidně použij také prostředek speciálně určený na techniku. Nikdy ho však nenanášej přímo na povrch, ale vždy na hadřík.

Používej jen originální nabíječky a příslušenství

Při nákupu příslušenství preferuj originální produkty přímo od Applu. Někteří uživatelé pořízují například levnější kompatibilní nabíječky. Není to dobrý nápad. Za kvalitu originálních komponent ručí přímo výrobce. Navíc se nemusíš obávat, že by mohlo dojít k poškození zařízení, protože originální adaptér pasuje přímo ke konkrétnímu modelu.

Dobře fungující MacBook je základ pro pohodlné ovládání. Aby ti práce s ním šla ještě víc od ruky, přečti si náš článek, ve kterém se dozvíš, jak ovládat MacBook co nejvíc efektivně.