S iPhonem 15 Pro už nyní pořídíš prostorové video

S příchodem iOS 17.2 můžeš nyní natáčet prostorová videa. Ukážeme ti jak na to.

S příchodem iOS 17.2 se ti nabízí možnost pohodlně natáčet takzvaná ,,spatial" neboli prostorová videa, která se vyznačují tím, že se svým iPhonem 15 Pro a iPhonem 15 Pro Max (a novějším) můžeš nově natáčet ve 3D.

Funkci si musíš aktivovat v nastavení

Aby ti šla prostorová videa nahrávat, musíš se nejprve podívat do Nastavení. Kudy? Tudy:

Nastavení > Fotoaparát > Formáty > Záznam Videa > Prostorové Video pro Apple Vision Pro


Nahrávání prostorových videí se od nahrávání obyčejných videí vlastně ani zvlášť neliší. Stačí spustit Fotoaparát, kliknout na video, otočit iPhone na šířku, kliknout na ikonu prostorového videa a začít nahrávat. iPhone tak začne natáčet pomocí pokročilého hlavního fotoaparátu a ultraširokých fotoaparátů a upraví zorný úhel z ultraširokého fotoaparátu tak, aby odpovídal tomu z hlavního fotoaparátu.

Dobré je myslet na to, že těch úplně nejlepších prostorových videí dosáhneš tak, když budeš s iPhonem co nejméně pohybovat a budeš natáčet za dobrých světelných podmínek.

To nejlepší využití? Připravovaný Apple Vision Pro

Všechna takto natočená videa se ti na iPhonu uloží jako klasická 2D videa, která pak najdeš v novém samostatném albu vyhrazeném pro prostorová videa. Největším rozdílem a přínosem je právě využití v chystaném Apple Vision Pro.

Pokročilá foto soustava prostorové video pořizuje v rozlišení 1080p při 30 snímcích za sekundu ve standardním dynamickém rozsahu. Díky pokročilé výpočetní videografii a kompresnímu formátu HEVC dokáží iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max zaznamenat prostorové zážitky v úžasné kvalitě, kterou zanedlouho oceníme v připravované revoluci vnímání 3D prostoru.


Všechna videa si tak budeš moci přehrát v životní velikosti, nádherných barvách a dokonalém detailu. Prostorová videa budeš moci na Apple Vision Pro přehrávat v samostatném okně nebo je roztáhnout přes celé zorné pole. Tento režim tě naprosto pohltí a přesune tě zpět v čase do jakéhokoli okamžiku.

Nabídka iPhone 15 Pro