Proč Apple z MacBooků odstranil svítící logo?

Od roku 2015 jsme přišli o jasně zřetelný symbol Apple počítačů a někdo se může ptát - proč?

Proč Apple z MacBooků odstranil svítící logo?

Proč Apple z MacBooků odstranil svítící logo?

V roce 2015 Apple poprvé představil 12palcový MacBook, kterému na zádech přestalo svítit logo nakousnutého jablíčka.

Od té doby se každý nově představený MacBook obešel bez svítícího loga, což určitě nejednoho z nás zklamalo - jaká škoda. Přeci jen bylo svítící logo součástí Maců přes dvě desetiletí a bylo považováno za snadno rozpoznatelný a ikonický prvek společnosti.

Proč by ho tedy někdo nechával odstranit? To si povíme v dnešním článku.

Snad každý si pod pojmem nejtenčí notebook na světě představí MacBook Air, který segmentu tenkých počítačů vévodil poměrně dlouhou dobu. Ve zmíněném roce 2015 byl ale nově představený 12palcový MacBook o chlup tenčí. Dohromady se jednalo o 24 %, které znamenaly posun trendu tenkých počítačů ještě dál. Kdo by nechtěl tenký a moderně vypadající počítač z kvalitní hliníkové slitiny?

Trend zněl jasně. Všichni chtějí co nejtenčí počítače. Jenže právě tento krok Apple stál jisté kompromisy, které se promítly v několika technických aspektech.

Apple například musel vyvinout zcela novou, supertenkou klávesnici, která by odpovídala novým rozměrům. I když to Apple stálo invenci, časem se ukázalo, že nová klávesnice není příliš uživatelsky přívětivá ani spolehlivá, a tak se Apple pomalu vrátil od nově zavedené "motýlkové" konstrukce klávesnice ke starému a osvědčenému "nůžkovému" mechanismu.

Dalším a zásadním krokem bylo odstranění svítícího loga.

Proč?

Tím, že byl hliníkový povrch MacBooků uprostřed těla (kde se svítící logo nachází) průsvitný, docházelo při silnějším slunečním světle k jeho paprskové propustnosti, díky které mohli někteří uživatelé na monitoru zpozorovat bílou tečku. To, že sluneční světlo procházelo skrze logo, a tedy potažmo i samotný OLED panel, také způsobovalo změny v podání barev.

Další z velkých předností celohliníkového těla je jeho celistvost, a tedy i mnohem stabilní pevnost konstrukce. Jestli si pamatuješ takzvanou ,,bendgate“, tedy ohromnou kauzu, kde se řešilo, že se nově představené iPhony 6 a 6 Plus ohýbají, pak si dokážeš představit, že se díky přítomnosti plastového prvku na zádech MacBooku mnohem lépe (v případě nehody) lámala i samotná konstrukce počítače.

Takže bylo rozhodnuto. Svítící logo na MacBooku bylo cool a bylo tím nejrozpoznatelnějším symbolem široko daleko, nicméně praktická stránka věci byla někde jinde.

Proč Apple svítící logo vůbec implementoval?

Vše se datuje k roku 1999, kdy se Steve Jobs snažil pro Apple získat co nejlepší reputaci. Potřeboval zaujmout masy, a tím pádem Apple musel přijít s něčím jasně specifickým. Svítícím logem. Apple chtěl jednoduše a efektivně vykřičet do světa, že tu jsou silnější než dřív a také s mnohem víc cool produkty.

Proč se ale v poslední době logo Applu stále víc schovává?

Možná sis všiml, že se nově vydané barevné iMacy 24“ již nehonosí s velkým nakousnutým jablkem na přední straně displeje. Stejně tak mohl Apple umístit logo na zbrusu nová sluchátka AirPods Max, kde by se krásně vyjímalo. Ale neudělal to. Proč?

Apple věří, že se z něj za ta léta stala tak snadno rozpoznatelná a celosvětová značka, že prakticky nepotřebuje označovat své další a přitom i stěžejní produkty svým logem. Jsou přeci jen jednou z největších a nejlépe rozpoznatelných technologických společností světa.