Přehled toho nejlepšího z nejnovějšího Apple software - WWDC 22 2/2

V druhém pokračování článku se podrobněji podíváme na nový macOS Ventura a watch OS 9.

macOS Ventura

Spotlight se dočkal nové podoby. Velmi oblíbený vyhledavač Spotlight prošel vylepšením a nyní ti dokáže najít například obrázky ve Fotkách, Zprávách, Poznámkách, Finderu, ale i na webu. Pomocí Živého textu rovnou prohledá i texty na fotkách. Výsledky hledání jsou nyní mnohem informačně rozmanitější a dozvíš se toho na jedno hledání mnohem víc než kdy dřív. Za pomoci Spotlightu si nyní bleskově nastavíš například režim soustředění, nastavíš budík nebo aktivuješ zkratku.

Zprávy. Aplikace Zprávy se nedočkala zásadních změn designu, ale jsou v ní funkce, které uživatelé Zpráv požadují už léta. Možnost editace umožňuje upravovat iMessage až 15 minut po jejím odeslání a k dispozici je také možnost zrušit odeslání jakékoli zprávy, rovněž až 15 minut po jejím odeslání.

Stage Manager. Velkou novinkou, kterou disponuje i nový iPadOS 16 je zcela nové pracovní prostředí, které jsme popsali v předchozím článku. Funguje to tak, že aktivně používaná aplikace je uprostřed displeje a ostatní okna jsou zavřená vlevo. Kliknutím kamkoli na plochu se jednoduše dostaneš k souborům a složkám na ploše a kliknutím na ikonku vlevo jednoduše můžeš přepínat aplikace. Skupiny aplikací lze spárovat pro konkrétní úkoly nebo projekty, takže například můžeš párovat aplikaci Fotografie s aplikací, jako je Pixelmator, pokud chceš provádět nějaké úpravy. Seskupené aplikace lze uspořádat, změnit jejich velikost a rozvrhnout tak, abys získal optimální pracovní plochu.

Safari. Pomocí Sdílených skupin karet může skupina lidí sdílet sadu karet a každý tak může přidávat karty a vidět, jak se Skupina karet aktualizuje podle toho, jak jsou karty přidávány. Skupiny karet mají v systému macOS Ventura vlastní úvodní stránky, takže každá z nich může mít vlastní obrázek na pozadí a oblíbené položky. Ve Skupinách karet fungují také připnuté karty.


Mail. Aby se aplikace Mail lépe přizpůsobila e-mailovým aplikacím třetích stran, provedl Apple v macOS Ventura řadu změn. K dispozici jsou nástroje pro zrušení odeslání e-mailu do 10 sekund v případě chyby a možnost naplánovat odeslání e-mailových zpráv v budoucnu. Možnost Připomenout mi umožňuje získat připomenutí odpovědi na e-mailovou zprávu, pokud nemůžeš odpověď odeslat hned.



FaceTime. FaceTime v macOS Ventura funguje s funkcí Handoff, takže hovor FaceTime můžeš přijmout na iPhonu a pak ho přenést na Mac nebo naopak. FaceTime Handoff funguje mezi zařízeními bez problémů, a pokud máš připojenou náhlavní soupravu Bluetooth, hovor se při předávání přenese i na nové zařízení.

Live Text. Funkce Live Text, která Macu umožňuje rozpoznávat text na fotografiích a obrázcích, nyní funguje i s videem. Text je v pozastavených videích interaktivní, takže můžeš používat kopírování/vkládání, vyhledávání a překládání v jakémkoli videu, které máš v Macu. Funguje to ve Fotkách, Rychlém náhledu, Safari a dalších aplikacích. Živý text podporuje Rychlé akce, takže údaje zjištěné na fotografiích a ve videích lze provést jedním kliknutím. Lze sledovat lety a zásilky, překládat cizí jazyky, je tu funkce převodu měn a další funkce.

Srovnání MacBooků

Visual Look Up. Apple přidal zajímavou novou funkci Visual Look Up, která umožňuje jedním kliknutím vyjmout předmět z obrázku a přidat ho k jinému obrázku nebo z něj udělat nálepku do aplikace Zprávy. Téměř dokonale izoluje objekt od obrázku tím, že odstraní pozadí, a je k dispozici v aplikacích Fotografie, Snímek obrazovky, Rychlý pohled, Safari a dalších.

Nastavení systému. Předvolby systému byly v systému macOS Ventura přejmenovány na systémová nastavení a mají design podobný systému iOS s postranním panelem, který sdružuje různá nastavení, namísto rozvržení s více ikonami používaného v systému macOS Monterey. Díky postrannímu panelu má být Nastavení systému přehlednější, protože nemusíš přepínat mezi různými panely s nastavením. Postranní panel je uspořádán podle kategorií podobně jako předchozí aplikace, přičemž mezi kategorie patří Vzhled, Ovládací centrum a Plocha.


Pozor! macOS Ventura přestává být kompatibilní s modely Mac z let 2014 až 2016 a je kompatibilní s počítači Mac z roku 2017 a novějšími.


watchOS 9

Aktualizace watchOS 9 obsahuje vylepšení designu, nové ciferníky a nové aplikace se zvláštním důrazem na aktualizované funkce v oblasti zdraví a fitness.

Sledování spánku. Apple v systému watchOS 9 výrazně vylepšil integrovanou aplikaci Spánek v hodinkách Apple Watch a zavedl v ní fáze spánku. Díky fázím spánku ti Apple Watch řeknou, kolik času jsi během noci strávil v REM, jádrovém nebo hlubokém spánku, a také kolik času jsi byl vzhůru.


Aplikace pro léky. Na hodinkách Apple Watch je nová aplikace Léky, která funguje společně s funkcí Léky v aplikaci Zdraví na iPhonu. V iPhonu si můžeš přidat všechny léky, vitaminy a doplňky stravy, které užíváš, spolu s rozvrhem, kdy je máš užívat. Odtud můžeš na hodinky Apple Watch dostávat připomenutí, že si máš vzít léky, a můžeš si označit, kdy sis je vzal, aby sis své návyky zaznamenával.

Aktualizace aplikací pro cvičení. Pokud při cvičení v systému watchOS 9 otočíš korunkou Digital Crown, zobrazí se ti nové zobrazení ukazatelů, které zahrnují kroužky aktivity, zóny srdečního tepu, výkon a nadmořskou výšku v závislosti na tom, jaké cvičení právě provádíš. Zóny srdečního tepu umožňují na první pohled získat představu o úrovni vaší intenzity. Jak postupuješ v tréninku, můžeš se pohybovat v různých zónách v závislosti na srdeční frekvenci. Hodinky Apple Watch automaticky vypočítávají tréninkové zóny na základě vašich osobních zdravotních údajů, ale zóny si můžeš vytvořit i ručně. Tréninky si můžeš přizpůsobit pomocí různých pracovních a regeneračních intervalů pro různé tréninkové styly, přičemž Apple Watch ti budou posílat upozornění na tempo, tepovou frekvenci, kadenci a výkon, takže můžeš sledovat jakékoli metriky, které potřebuješ.

Příslušenství pro Apple Watch

U běžeckých tréninků ti Apple poskytne zpětnou vazbu, abys věděl, jestli jsi na správné cestě ke splnění svého cíle, a k dispozici jsou také nové metriky běžecké formy, které zahrnují délku kroku, dobu kontaktu se zemí a vertikální oscilaci, což ti má pomoci pochopit, jak efektivně běžíš. Apple Watch umí také vypočítat Running Power, což je míra tvého úsilí při běhu, a pro tréninky, jako je běhání venku, je tu vylepšený přehled tréninků. podrobnosti o tréninku na watchos 9 U venkovních tréninků Běh nebo Cyklistika se teď můžeš rozhodnout závodit se svým posledním nebo nejlepším výsledkem a pro triatlonisty jsou tu nové multisportovní režimy. Funkce tréninků Plavání v bazénu podporuje Kickboard jako nový typ záběru a plavci mohou sledovat své skóre SWOLF pro každou sadu a měřit tak efektivitu.

Zlepšení EKG. Aplikace EKG v hodinkách Apple Watch dokáže odhalit fibrilaci síní (AFib), nepravidelný srdeční rytmus, který může svědčit o vážných zdravotních problémech. Pro ty, kterým byla diagnostikována fibrilace síní, přidala společnost Apple novou možnost Historie AFib, která ji dokáže sledovat. Pomocí funkce Historie AFib si můžeš zobrazit odhad, jak často se u vašeho srdce vyskytuje arytmie, a můžeš se podívat, jak mohou faktory jako spánek, cvičení a váha ovlivnit AFib.

Pozor! Kompatibilita Systém watchOS 9 funguje s hodinkami Apple Watch Series 4 a novějšími a přestává podporovat hodinky Apple Watch Series 3.