Přehled toho nejlepšího z nejnovějšího Apple software - WWDC 22 1/2

Apple představil nový iOS 16, iPadOS 16, macOS Ventura a watchOS 9. Co vše je nové?

iOS 16? Největší evoluce za poslední období

S příchodem iOS 16 se mění jeden z nejkoničtějších a neměnných vizuálních prvků všech iPhonů. Lock screen.

Lock screen, neboli hlavní rozhraní displeje při zamčené obrazovce bylo do dnešní doby nemožné jakkoli upravovat, což se nyní radikálně mění a tobě tak nastává kreativní období, kdy si jej budeš moci upravit jak se ti zachce. Od podoby písma, kdy si budeš moci vybrat jeho styl i barvu přes umístění aktivních widgetů, které ti ukážou tvoji denní aktivitu přes výběr hloubky tapety nebo zcela novou a nerušivou podobu notifikací.

Notifikace v novém nyní bude možné rozbalit jako seznam, přelétnout je v sadách nebo je úplně skrýt a nechat si ve spodní části displeje jen informativní číslo, kolik notifikací tam na tebe celkem čeká.

Živé aktivity ti umožní na zamknutém displeji okamžitě vidět, kdy ti přesně dorazí pizza nebo jak (předpokládáme nejprve v americe) hraje tvůj oblíbený tým.

Widgety, tak ty si užiješ. Na zamknutém displeji si můžeš přehledně zobrazit informace z nejvíce používaných aplikací, takže třeba z počasí, kalendáře, časových pásem nebo info o stavu baterie tvých zařízení a taky o kroužkách aktivity.



Zprávy. Ani nevíme proč to trvalo tak dlouho, ale je tu evoluční novinka, která potěší snad úplně každého z nás. Nově Zprávy přináší možnost Edit a Delete. Tedy úpravy a mazání již odeslaných zpráv. Co je také novinka, že si můžeš již přečtenou zprávu znovu označit jako nepřečtenou, to kdyby ses chtěl ke zprávě vrátit později a nezapomněl na ni. Šikovný. Ve zprávách nyní můžeš i mnohem lépe spolupracovat s ostatními. Můžete si společně sdílet poznámky, prezentace nebo třeba celé skupiny otevřených záložek v Safari.

Inteligentní vyřezávání z obrázků. Nově si v iOS 16 můžeš s obrázky a fotkami docela dost dobře vyhrát. Nabízí se totiž funkce oddělení subjektu od pozadí, pod čímž si můžeš zjednodušeně představit vyříznutí obrázku daného předmětu nebo osoby z fotky, který pak můžeš použít jako samolepku v konverzaci.

LiveText nyní i ve videu. Nově si můžeš užít funkci live text i tak, že si pozastavíš video a text, který tě zajímá jednoduše zkopíruješ nebo dle něj můžeš začít vyhledávat na dané téma na internetu. Tato funkce byla prozatím dostupná pouze u fotografií a také prošla jistým upgradem. Apple nyní tvrdí, že při skenování z fotografií je nyní funkce ještě jednodušší a ještě rychlejší.

Kroužky konečně i mimo Watchky. Novou aplikaci Kondice určitě ocení všichni ti, kteří nemají hodinky Apple Watch a zároveň jim chyběla možnost plnění a dosahování tréninkových sportovních cílů. Z údajů pohybových senzorů iPhonu, počtu kroků, vzdálenosti, kterou urazíš, a záznamů tréninků z aplikací jiných vývojářů se teď odhaduje množství spálených kalorií, které se započítávají do denního cíle pohybu.


iPad OS 16 a macOS Ventura

Asi nejzajímavější novou hračkou a vymožeností je za nás pro obě dvě platformy Stage Manager. Stage Manager můžeš chápat jako zcela novou podobu tvojí pracovní plochy, kdy se ti všechny otevřené aplikace, na kterých aktuálně pracuješ, zobrazují v jednotném sloupci po levé straně (to podle nás půjde samozřejmě nastavit v preferencích) a přitom máš hlavní pracovní pole přímo před sebou ve středu obrazovky. Zároveň můžeš mít víc otevřených oken přes sebe a mnohem snadněji tak pracovat na konkrétních projektech. Co je taky super, že veškeré soubory, které máš na ploše můžeš snadno přesouvat do jednotlivých skupinek otevřených aplikací a pracovat s nimi okamžitě.



Většina novinek, které jsme si představili pro iOS 16 bude samozřejmě ve velké míře podporována také pro iPad OS. Ať už se bavíme o editaci a mazání zpráv nebo možnosti vyřezávání obrázků ze kterých si uděláš samolepku pro kámoše do zpráv.

Konečně Počasí! Vlastně od úplného počátku na iPadu chyběla aplikace počasí, která se s novým updatem konečně ukázala. Jak píše sám Apple ,,Klepnutím na různé moduly předpovědi počasí si zobrazíš podrobnosti o stavu ovzduší, místní předpovědi a další. Prohlížej si hodinovou předpověď na dalších deset dní. Intenzitu srážek v následující hodině uvidíš s minutovou přesností".

Hry a Share Play. Apple si dal docela dost práce s celým segmentem her a přináší nově navržený panel Game Centra v hrách a můžeš se tak koukat, co zrovna hrají tvoji kamarádi a sledovat jejich výsledky v hrách. Hraní se také týká SharePlay, který umožňuje se snadno propojit a hrát společně. Zlepšení se týká také herních funkcí. Jak uvádí Apple - ,,Díky Metalu 3 můžou vývojáři posunout svoje hry na další úroveň. MetalFX Upscaling se stará o rychlejší rendrování složitých scén – pomocí inteligentního upscalingu s dočasným vyhlazováním. Výsledkem je vyšší snímková frekvence pro bezprostřední odezvu a strhující obraz."


V příštím díle se podíváme na macOS Ventura trochu více zblízka, stejně tak jako na watch OS9. Proto sleduj iSTYLE Blog a zároveň se mezitím podívej na novinky, které jsme zařadili do prodeje.

Podívat se na Novinky