MAPS.ME – Bezplatná offline navigace

Doporučovat někomu mapovou aplikaci se nevyplácí: každý má svůj vlastní názor, ze kterého nehodlá ustoupit. Pokud jste otevření novému a bezplatnému řešení, které funguje také offline, může být pro vás MAPS.ME to pravé ořechové.

V dnešní době neomezených datových tarifů je navigaci snadná a levná, náklady na roaming se dají snést, ale někdy se může offline mapa hodit. To je důvod, proč je MAPS.ME jednou z mých nejoblíbenějších aplikací. Navigační software, který byl vytvořen v roce 2011 ve švýcarské a běloruské spolupráci, je od roku 2014 v ruském vlastnictví. Byl staženo více než sto milionkrát a má kolem 12 milionů pravidelných uživatelů. Aplikace běží na OpenStreetMap, což je v podstatě Wikipedia všech map.

OpenStreetMap založil Brit Steve Coast v roce 2004 a k dnešnímu dni se více než 2 miliony lidí dobrovolně rozhodlo rozšířit bezplatnou databázi o informace, která pak zpracovává nezisková organizace.

Vývojáři MAPS.ME si jako jádro aplikace vybrali gigantickou databázi, která vám umožní přístup k podrobným mapám mnoha zemí. Můžete si také stáhnout jen několik regionů. V aplikaci se diskrétně zobrazuje několik reklam, v režimu offline ale nejsou.

A nejlepší na MAPS.ME je, že po stažení několika stovek megabajtů map můžete zapomenout na data a můžete volně navigovat. Režim offline nabízí mnohem více než jen základní funkce. Zobrazí se všechna nahraná data, jako jsou památná místa, restaurace a obchody. Vývojáři aplikaci pravidelně aktualizují.

Aplikaci nemusíte používat offline, připojení k datové síti stále funguje perfektně. Klepnutím na mapu si můžete okamžitě rezervovat ubytování přes Booking.com a je k dispozici také sledování provozu, ale ne tak pokročilé jako služby Googlu a Waze. Kromě navigacě pro cestu autem si můžete také zvolit pěší nebo cyklistickou trasu a ve větších městech je také vyznačena veřejná doprava.

Uživatelské rozhraní je jednoduché, ale příjemné, aplikace je stabilní a nespotřebovává mnoho energie. Pokud byste chtěli ušetřit ještě více baterie, můžete si vybrat mezi dvěma nastaveními a pro zařízení s OLED displejem může být řešením i noční režim.

Navigace je přesná a funguje spolehlivě a rychle, nemusíte čekat dlouho na načítání. Po spuštění cesty vás aplikace nahlas naviguje.

Chcete-li se zbavit reklam, máte různé možnosti, od týdenních plateb až po roční platby, ale nedokážu si představit, kdo by za aplikaci zaplatil. Během několika dnů intenzivního testování jsem se nesetkal s žádnou reklamou. Takže mohu s přesvědčením tvrdit, že MAPS.ME je ideálním řešením pro ty, kteří chtějí zdarma offline mapy.