macOS a iOS jsou ještě provázenější – Nový macOS Catalina

Skvělé nové funkce, zcela nové a vylepšené aplikace, rozšířená podpora vývojářů. Tyto tři výhody samozřejmě nepokrývají všechny inovace, které přicházejí s macOS Catalina.

Jedna věc se nezměnila: volba jména. Jsme stále na území Kalifornie. Nový OS dostal své jméno podle skalnatého ostrova Santa Catalina, který se nachází 50 kilometrů od Long Beach.

S MacOS Catalina přinášíme do Macu nové aplikace, počínaje novými oddělenými aplikacemi Apple Music, Apple Podcasts a Apple TV.

– řekl Craigh Federighi, senior viceprezident Applu pro softwarové inženýrství.

Uživatelé ocení, jak mohou rozšířit svůj pracovní prostor se Sidecar, který umožňuje nové způsoby interakce s aplikacemi Mac pomocí iPadu a Apple Pencil. Díky novým technologiím pro vývojáře uvidí uživatelé na podzim tohoto roku více skvělých aplikací třetích stran.

Rozeberme podrobněji věty, které Federighi pronesl…

Apple Music, Apple Podcast a Apple TV

iTunes se neztratil, v macOS Catalina bude jen rozdělen do tří různých aplikací. Existuje jen několik uživatelů, kterým by zmizení iTunes bylo líto, navíc Apple s novými aplikacemi slibuje jednodušší a lepší využití.

Apple Music, známý z iOS, poskytne stejný zážitek na Macu: zde najdete staženou a zakoupenou hudbu. A do iTunes Music Store se dostanete jedním kliknutím.

Úplně nová aplikace Apple TV nahradí iTunes Movies. Nová aplikace, která se podobá Netflixu (který má ve skutečnosti stejný design na zařízení Apple TV), má však další klíčovou roli: uživatelé se mohou z ní dostat do služby Apple TV +, která bude spuštěná od září v USA.

Oddělená aplikace Apple Podcast poskytne stejnou funkci jako záložka podcast v iTunes, ale v obsáhlejší verzi. V aplikaci bude k dispozici více než 700 000 podcastů. V této aplikaci budou k dispozici personalizovaná oznámení o nových epizodách, budete moci objevit mnoho dalších a nových kategorií či sbírek a obnovou projde i vyhledávací platforma.

Sidecar

Se Sidecar může být iPad použit jako rozšířený displej pro Mac a vysoce přesný tablet pro kreslení v podporovaných aplikacích. Pro uživatele na cestách umožňuje Sidecar mít rozšířený displej stále s sebou, aby si mohli rozdělit svou práci na dva displeje, kdekoliv jsou. Když je spárován s Apple Pencil, mohou použít svůj iPad k tomu, aby kreslili, anotovali nebo psali v jakékoliv aplikaci pro Mac, která podporuje stylus jako vstup. Detaily vám přineseme.

Hlasová kontrola

Doufejme, že bude tak efektivní, jak se zdála na Keynote, a usnadní vám život. Hlasové ovládání je průlomová technologie. Umožňuje uživatelům, kteří nemohou používat tradiční vstupní zařízení, ovládat svůj Mac hlasem díky technologii rozpoznávání řeči Siri. Technologie Siri také zajišťuje, že osobní údaje jsou uchovávány v soukromí. Hlasové ovládání je nyní k dispozici i na iOS 13 a iPadOS, takže uživatelé mohou kompletně ovládat své zařízení hlasem a dokonce i gesty, jako je klepání, posouvání a potahování.

Bezpečnost

V macOS Catalina bude Gatekeeper kontrolovat všechny aplikace, zda neobsahují známé bezpečnostní problémy, a nová ochrana dat bude vyžadovat, aby všechny aplikace získaly povolení před přístupem k uživatelským dokumentům. Nová aplikace Find My (sloučením Find My iPhone a Find My Friends) umožní, aby se lokace ztraceného nebo odcizeného Macu bezpečně a anonymně dostala k jeho majiteli. Pomohou v tom další zařízení Applu, celé to funguje, i když je ztracené zařízení offline. Macy, které mají čip T2 (modely 2018 a novější), mohou také použít funkci Aktivační zámek.

Čas u obrazovky

Tato funkce se poprvé objevila v iOS 12, její verze pro Mac dokáže prakticky totéž jako mobilní bratr. Kromě statistiky můžete ve funkci nastavit Klidový čas, Limity pro aplikace a Vždy povolené aplikace. Podívejte se na náš článek o nastavení z předchozího týdne.

Podpora pro vývojáře

S macOS Catalina jsou k dispozici také nová rozhraní API a nástroje pro vývojáře, díky kterým je neuvěřitelně snadné převést aplikace pro iPad na Mac. Od tohoto podzimu mohou uživatelé očekávat, že na Mac dorazí další oblíbené aplikace, včetně aplikací Jira Cloud, Twitter a Asphalt 9.

Další funkce

  • Fotky nabízejí krásný zážitek z prohlížení, protože inteligentně zobrazují nejlepší obrázky uživatele.
  • Safari má aktualizovanou úvodní stránku, která používá návrhy Siri, aby zobrazovala často navštěvované stránky, záložky, záložky iCloud, seznamy četby a odkazů odeslaných ve Zprávách.
  • Mail v macOS Catalina přidává možnost blokovat e-maily od vybraného odesílatele, ztlumit příliš aktivní vlákno a odhlásit se z komerčních mailing listů.
  • Poznámky nyní mají zbrusu nové zobrazení galerie, výkonnější vyhledávací nástroje a další možnosti spolupráce.
  • Připomínky byly přepracovány a získaly zcela nové uživatelské rozhraní, které usnadňuje vytváření, organizaci a sledování připomenutí.

Nová verze, macOS Catalina bude kompatibilní s:

  • 2017 iMac Pro a novějším
  • 2015 MacBook a novějším
  • 2013 Mac Pro a novějším
  • 2012 iMac a novějším
  • 2012 MacBook Air a novějším
  • 2012 MacBook Pro a novějším
  • 2012 Mac mini a novějším