Jaká bezdrátová sluchátka jsou pro tebe ta pravá? Poradíme ti, na co se zaměřit

Bezdrátová sluchátka jsou skvělou volbou pro všechny, kteří při poslechu nechtějí řešit všudypřítomné kabely. Výrobci se předhánějí s nejnověšími modely, z nichž každý další strčí do kapsy ten předchozí. Výdrž baterie je čím dál tím delší, sluchátka pohodlnější. Využívat je můžeš při běhu, hraní her nebo když vaříš večeři a potřebuješ obě ruce volné. Podívej se, na co je dobré se při jejich výběru zaměřit.

Poslouchej během sportu i hraní her

Nejdřív zvaž, pro jakou příležitost sluchátka nejvíc využiješ. Díky tomu vyfiltruješ sluchátka, která odpovídají tvým potřebám:

  • Nedokážeš si představit ranní běh bez oblíbených písniček, které tě nastartují,
  • budeš sluchátka využívat při hraní her,
  • nebo potřebuješ klid od kolegů v kanceláři?

Sportovní sluchátka

Během sportu je klíčové, aby sluchátka perfektně držela v uších. Špuntová sluchátka jsou pohodlnou volbou, ale pro pevnější úchyt se poohlédni po takových, která ucho pevně obepnou. Díky nastavitelné sponě si sluchátka přesně přizpůsobíš svému uchu. Zároveň si při výběru ověř, zda jim neuškodí pot.

Herní sluchátka

Při výběru herních sluchátek mysli na pohodlí. Nezapomeň, že je na hlavě budeš mít několik hodin v kuse a proto se zaměř na kvalitní polstrování, ať tě do uší nic netlačí. Dalším podstatným parametrem je podpora prostorového zvuku, který tě maximálně pohltí a posune zážitek z hraní na další level.

Sluchátka do kanceláře

Potřebuješ se soustředit na práci, ale v kanceláři je zrovna víc živo? Izolování okolních zvuků je ta pravá funkce kancelářských sluchátek, kterou uvítáš. Stejně tak je klíčový kvalitní mikrofon, aby ti během pracovních hovorů bylo dobře rozumět.

Do uší, nebo přes hlavu?

Záleží na tvých preferencích. Dáváš přednost sluchátkům, která po skončení poslechu přehodíš za krk, nebo je raději vložíš do nabíjecího pouzdra, ať jsou do příště nabitá? Kolik místa mohou zabírat? Konstrukce je podstatný faktor, který při výběru zohledni. Určitě si osobně vyzkoušej různé typy, ať víš, který je ten pravý.

Na popularitě nabírají True Wireless sluchátka, která nejsou propojena žádným kabelem a dobíjí se pomocí pouzdra, ve kterém je zároveň i přenášíš. Díky této volnosti je pohodlí během poslechu ještě vyšší. Například konstrukce Airpods je velmi lehká a skladná, proto jsou ideální na cesty.

Klasická bezdrátová sluchátka mají oba konce propojené. Mohou obklopit celé tvé ucho, což True Wireless neumožňují. Až bude potřeba, dobiješ je pomocí kabelu nebo bezdrátově.

Jejich konstrukce sice zabere víc místa, na druhou stranu tento nedostatek vykompenzuje vyšší kapacita baterie. Také nabízí víc možností z hlediska designu – vybírat můžeš z velkého množství tvarů a barev. Airpods Max jsou vyloženě stylovým kouskem.



Zaměř se na tyto parametry

Podívej se na základní parametry a při výběru jim věnuj pozornost. Snadno se v nich zorientuje i netechnický typ. Nepodceň tuto část, protože se špatným výběrem se pojí další starosti navíc

Frekvenční rozsah

Jeden z nejdůležitějších parametrů při výběru sluchátek, protože má zásadní vliv na kvalitu zvuku. Hodnota se uvádí v Hertzech (Hz). Kvalitní rozsah se pohybuje v rozmezí 20 Hz–20 kHz.

Aktivní potlačení hluku

Chceš sluchátka, která utiší okolní ruch? Hledej v parametrech zkratku ANC. Aktivní potlačení hluku (Active Noise Canceling) zaručí, že tě při poslechu nic nevyruší, protože sluchátka blokují okolní hluk.

Odolnost

Patří sem nejen voděodolnost, ale také například odolnost vůči prachu a nečistotám. Ověř si, zda mají sluchátka kvalitní konstrukci, kterou nerozhodí déšť, pot nebo částečky nečistot.

Výdrž baterie

Jak dlouho vydrží sluchátka bez nabíjení? To ti prozradí jejich výdrž baterie. Většinou se pohybuje v rozmezí 10 až 20 hodin. Airpods Pro můžete na jedno nabití poslouchat klidně až 24 hodin.

Citlivost

Udává se v decibelech (dB) a i zde platí – čím vyšší údaj, tím lepší bude reprodukce zvuku. Vyšší hodnota znamená tak možnost vyšší hlasitosti.