Jak na nejlepší životnost baterie?

Baterie je součástí každého Apple zařízení a disponuje konkrétní kapacitou. Stejně tak má každá baterie nějakou expiraci, kterou můžeme v relativně velkém měřítku ovlivnit.

Dnes si povíme o poměrně důležité problematice, která se pravděpodobně týká úplně každého z nás. Řeč bude o bateriích, jejich životnosti, ale i způsobu jakým fungují a jakým chováním jim můžeme dopřát co nejdelší možnou životnost.

Většina dnešních zařízení funguje na bázi tzv. lithium‑iontových baterií, které se nabíjejí rychleji, vydrží déle a mají vyšší energetickou hustotu. V praxi to představuje delší výdrž baterie přitom v menším a lehčím balení.

Ať už je výrobna dnešních článků nejmodernější jaká kdy byla, stejně jsou všechny dobíjecí baterie spotřebními součástky, které chemicky stárnou a spolu s tím ztrácejí na výkonu. Chemické stáří je trošku rozdílné od běžného stáří baterie. Zohledňuje totiž i aspekty jako počet nabíjecích cyklů nebo to, jak se o baterii staráte.

Proces chemického (zároveň, ale přirozeného) stárnutí pak vede k tomu, že lithium-iontové baterie nedokáží udržet tak velký náboj jako na začátku jejich životnosti. Tím dochází k postupnému zkracování výdrže na jedno nabití.

Jak již bylo zmíněno, baterie fungují na bázi takzvaných nabíjecích cyklů, díky kterým se postupně opotřebovávají.

Co si ale představit pod jedním nabíjecím cyklem?

Jeden nabíjecí cyklus se musí rovnat 100 % vybití a může se tak klidně rozdělit i do několika dní. Vždy záleží na tom, jak moc baterii který den využiješ. Dejme tomu, že jeden den připojíš zařízení do nabíječky ve stavu 20 %. Tím pádem ti chybí 80 % baterie, ale také 80 % k dosažení 1 celého cyklu. Jakmile další den dobiješ dalších potřebných 20 %, jeden cyklus je pryč. Po každém kompletním nabíjecím cyklu dojde k mírnému snížení kapacity.

Lithium‑iontové baterie Apple jsou konstruované tak, aby si i po mnoha nabíjecích cyklech udržely nejméně 80 % původní kapacity.

Jak se dozvíš jak je na tom například tvůj iPhonu s životností baterky? Jednoduše. Jdi do Nastavení > Baterie > Kondice baterie. Právě tady by neměla být menší hodnota než je 80 % kapacity. Pokud je, měl bys zvážit návštěvu servisu a baterii si nechat vyměnit.


Jak předejít opotřebení baterií?

Poud jsi stále v nastavení telefonu v podkategorii Baterie, určitě si můžeš všimnout kolonky Optimalizované nabíjení. Tuhle funkci určitě doporučujeme mít aktivní.

Lithium‑iontové baterie automaticky spouští rychlé nabíjení pro dosažení 80 % své kapacity a následně se přepnou na pomalejší, udržovací nabíjení. Tento kombinovaný proces umožňuje nejen zrychlit nabíjení, ale zároveň prodlužuje životnost baterie.

Baterie

Co můžeme u iPhonu také rozhodně doporučit je aktivní funkce převedení telefonu do režimu nízké spotřeby. Telefon začne omezovat někteté aktivity na pozadí (stahování souborů, pošta atd.) a tím šetří přirozený chod baterie.

Dalším faktem je, že každé Apple zařízení je konstruované tak, aby dobře fungovalo v širokém rozsahu teplot. Optimální teplotní rozmezí je 16 až 22° C. Je obzvlášť důležité nevystavovat zařízení teplotám vyšším než 35° C. Mohlo by dojít k trvalému snížení kapacity baterie a nabíjení v podobných a vyšších teplotách by jí ublížilo ještě víc.

Baterie se díky velice chytrému iOS dokáží chránit i tak trochu samy a to tak, že po dosažení 80 % kapacity může software nabíjení omezit, pokud dojde k překročení doporučených teplot baterie.

Co se teplot týká, tak poklesu baterie si můžeš všimnout, pokud iPhone nebo jiné zařízení používáš naopak i ve velmi chladném prostředí. Tady se ale není čeho zas až tak moc bát. Jakmile se teplota baterie vrátí do běžného provozního rozsahu, obnoví se i její normální výkon. Samozřejmě ale vystavování baterie extrémům nedoporučujeme tak jako tak.

Spektra

Nejvíce známým, ale i společností Apple ověřeným tipem je pak snížení jasu obrazovky a omezení Wi-Fi. Tím se životnost baterie šetří opravdu enormně.

Další tip: Pokud si všimneš, že je zařízení při nabíjení horké, nejdřív ho vyndej z pouzdra a u modelů Apple Watch Edition odklop kryt magnetického nabíjecího pouzdra.

Pokud tvoje baterie dosluhuje nebo si tím nejsi jistý, stačí se obrátit na náš autorizovaný servis, kde ti moc rádi poradíme a pomůžeme.

Díky za přečtení, věříme, že si z dnešního článku něco odneseš a těšíme se zase příště.


Zdroj technických informací: Apple.cz