Jak efektivněji využívat Launchpad na Macu

Plocha Macu vám může připomenout domovskou obrazovku vašeho iPhonu nebo iPadu, všechny aplikace jsou elegantně vyrovnané do mřížky. Když stáhnete aplikaci z App Store, objeví se přímo na Launchpadu a odtud s ní můžete dál pracovat.

Problém je v tom, že k Launchpadu musíte přistupovat, není k dispozici přímo na obrazovce Macu, jako je domovská obrazovka na vašem mobilním zařízení. To je možná důvodem, proč jej nepoužíváte tak často, jak by si zasloužil. Launchpad však může být velmi užitečným nástrojem.

Připravili jsme pro vás několik tipů, jak Launchpad na Macu co nejlépe využít. Doufáme, že vás inspirujeme a rozhodnete se jej více využívat.

Otevřete Launchpad

K Launchpadu na svém Macu můžete rychle přistupovat několika různými způsoby.

  • V Docku klikněte na ikonu Launchpadu.
  • Ve složce Aplikace klikněte na ikonu Launchpadu.
  • Na klávesnici stiskněte klávesu F4.
  • Na trackpadu sevřete tři prsty a palec.

V otevřeném Launchpadu vidíte, kolik stránek aplikací máte, podle počtu teček v dolní části obrazovky. Mezi stránkami se pohybujete buď pomocí myši, nebo přejetím prstem přes trackpad.

Nastavte Aktivní roh pro Launchpad

Pomocí funkce Aktivních rohů v Macu můžete rychle přistupovat například k aplikacím nebo Mission Control. Launchpad je také v seznamu možností, a proto máte možnost jej otevřít pouhým přesunutím kurzoru do jednoho ze čtyř rohů obrazovky.

Chcete-li Launchpad otevírat pomocí funkce Aktivní roh, postupujte takto.

  • Na panelu nabídek klikněte na ikonu Apple> Předvolby systému.
  • Vyberte položku Plocha a spořič.
  • Přejděte na panel Spořič obrazovky
  • Ve spodní části klikněte na tlačítko Aktivní rohy.
  • Rozklikněte seznam u rohu, který chcete nastavit jako Launchpad, a vyberte jej ze seznamu.
  • Poté můžete zavřít okno Předvolby systému a vyzkoušet nové nastavení. Pomocí myši nebo trackpadu se přesuňte do vybraného rohu obrazovky a Launchpad se ihned otevře.

Aplikace v Launchpadu

Když si stáhnete aplikaci z Mac App Store, automaticky se objeví na vašem Launchpadu. Ty, které stáhnete z internetu, tam však nebudou. Pokud tedy chcete do Launchpadu umístit aplikaci, kterou jste stáhli z jiného zdroje, stačí ji přesunout z jejího aktuálního umístění v Macu do složky Aplikace.

Uspořádejte své aplikace

Stejně jako na iPhonu nebo iPadu, v Launchpadu můžete aplikace uspořádat a vytvářet pro ně složky. Je to skvělý způsob, jak uspořádat své aplikace třeba podle toho, jak často nebo k jakému účelu je využíváte.

Přesouvejte aplikace

Chcete-li aplikaci přesunout, klikněte na ni a podržte ji. Pak ji jednoduše přetáhněte na její nové místo v Launchpadu. Uvidíte, jak jí ostatní aplikace při přetahování uhnou z cesty. Pusťte ji, když je aplikace tam, kde chcete.

Používejte složky

Chcete-li vytvořit složku, klikněte a podržte první aplikaci, kterou ve složce chcete. Poté ji přetáhněte do horní části další aplikace, tím se automaticky vytvoří složka stejně jako v iOS. Chcete-li aplikaci umístit do složky, uvolněte ji. Pokud se vám výchozí název nelíbí, klikněte na něj a složku přejmenujte. 

Chcete-li přidat aplikaci do složky, stačí ji přesunout výše popsaným postupem, kdy na ni kliknete, podržíte a přetáhněte. Chcete-li aplikaci ze složky odebrat, klikněte, podržte a přetáhněte aplikaci mimo složku. Pokud ve složce nezůstanou žádné aplikace, zmizí.

Odinstalujte aplikace

Existuje několik způsobů, jak můžete aplikace z Macu odinstalovat, a jedním z nich je použití Launchpadu.

Chcete-li odstranit aplikaci pomocí Launchpadu, klikněte na aplikaci a podržte ji, dokud se nezačne třást. Klepněte na křížek (x) v rohu a kliknutím na Odstranit potvrďte, že ji chcete odinstalovat. Dalším způsobem, jak přimět aplikace k třesení, je podržet klávesu Option.

Odstraňte aplikace z Launchpadu

Pamatujte, že takto je odstraníte nejen z Launchpadu, ale také z vašeho Macu. Aplikace, které nemají v rohu křížek, nelze odinstalovat. Jde například o aplikace Mail, Kalendář nebo Utility, které jsou na Macu nainstalované od začátku.

Použijte vyhledávání v Launchpadu

Pokud máte na Macu nainstalováno mnoho aplikací, pomocí vyhledávacího pole v Launchpadu můžete určitou aplikaci rychle najít. Stačí zadat její název do vyhledávacího pole v horní části. Aplikace budou zúženy na tu, kterou hledáte, pak ji můžete otevřít kliknutím nebo stisknutím klávesy Enter.

Zkontrolujte stahování

Když stahujete aplikaci z App Store, můžete v Docku zjistit stav pomocí ikony Launchpadu. Takto můžete snadno zkontrolovat status stahování aplikace, její velikost a kdy bude stáhnutá.