Historie iPhone II. část

V první části jsme se bavili o modelech iPhonů od roku 2007 až do roku 2016. Slíbili jsme si pokračování, tak tady je.

iPhone 7 a 7 Plus (2016)

Stejně jako modely iPhone 6 má tato generace úhlopříčku 4,7palců a Plusko 5,5palců. Oproti předchůdcům jsou voděodolné a u většího modelu je navíc druhá čočka fotoaparátu. Optický zoom tak umožňuje přepínat mezi jednotlivými čočkami. U tohoto modelu byl odebrán jack 3,5 mm pro připojení sluchátek. Díky bezdrátové technologii sluchátek již není třeba a pokud ano, existuje redukce z Lightningu na 3,5 mm jack. Případně v balení bývají sluchátka s lightning konektorem. Jsou dosputné v barvách černá, temně černá, zlatá, růžově zlatá, stříbrná, (PRODUCT)RED a vesmírně šedá. Home Button byl změněn a už není mechanický, ale reaguje na sílu dotyku haptickou (vibrační) odezvou. Má lepší stereo reproduktory, než jeho předchůdce 6s. Chlubí se čtyřjádrovým čipem A10 Fusion a 64bitovým procesorem. Najdeš v něm 2 GB paměti RAM a iPhone 7 Plus 3 GB RAM. Vyrábějí se v kapacitách 32 GB, 128 GB a 256 GB. V březnu 2016 představil Apple také červenou variantu, která je nazvaná (PRODUCT) RED - pro boj proti AIDS, která byla pouze limitovanou edicí.


iPhone 8 a 8 Plus (2017)

Tato generace vyšla spolu s iPhonem X. Protože Xko bylo prioritou, iPhone 8 má oproti 7 pouze jiný materiál. Kov nahradilo sklo jako u iPhonu 4, kvůli bezdrátovému nabíjení. Dostupné jsou v barvách zlatá, vesmírně šedá, stříbrná a (PRODUCT) RED. Jsou voděodolné a prachu vzdorné. Mají šestijádrový procesor s čipem Apple A11 Bionic. Oba telefony mají 12MP fotoaparát s optickou stabilizací obrazu, Plusko má navíc duální fotoaparát a čočky s rozdílnou světelností. Telefon zvládne nahrávat video ve 4K kvalitě.


iPhone X (2017)

V roce 2017, kdy Apple představil iPhone X, tvrdil Apple, že se jedná o revoluci, která bude určovat směr, jakým se telefony budou ubírat dalších 10 let. Posuď tedy sám. Skvělý OLED displej přes celou přední část zařízení. Zmizela fyzická tlačítka, která byla nahrazena gesty a mnohem bezpečnějším Face ID. Tedy odemykání pomocí obličeje. Jako jeho předchůdci má i Xko na zádech tvrzené sklo (Gorilla Glass 5), a to kvůli bezdrátovému nabíjení podle standardu Qi. Dále je vodě a prachu vzdorný a má stereo reproduktory. Nový šestijádrový procesor s čipem Apple A11 Bionic tě vyvede svou rychlostí z míry. Přední kamera má 7MP a zadní 12MP snímač s duálním fotoaparátem a s čočkami a obě se stabilizací obrazu. Můžeš tak nahrávat 4K videa a nebo zpomalený záběr. Vymazlený je také portrétní režim, ve kterém si můžeš vybrat z několika režimů a upravovat světla a pozadí.


iPhone XR (2018)

Další generace iPhone byla k dispozici v šesti barvách (PRODUCT) RED, bílá, černá, modrá, korálově červená a žlutá. Podporuje dual SIM, jednu fyzickou a jednu eSIM. K dispozici je v kapacitách 64 GB a 128 GB. Stejně jako iPhone X má displej přes celou obrazovku a zmizela tlačítka. Nahradila je gesta a Face ID. Skvělý LCD Liquid Retina displej ti pomůže zachytit moment dle tvých představ. Velikost displeje je 6,1 palce. Odolný displej a rámeček z leteckého hliníku ti padnou do ruky i do oka. Má čip A12 Bionic, šestijádrový procesor a 3 GB RAM. Nabízí 12MP fotoaparát a přední 7MP s optickým stabilizátorem obrazu. Rozlišení displeje 1 792 x 828 pixelů dodá tvým fotkám tu správnou šťávu a navíc tě bude bavit ovládání ostrosti. Stejně jako iPhone X má portrétní režim, se kterým si můžeš pohrát.


iPhone XS a XS Max (2018)

Modely XS a XS Max vyšly souběžně s XRkem. Mají také displej přes celou obrazovku - 5,8 palce a XS Max 6,5 palce. Pyšní se Super R4,7etina displejem s funkcí Face ID a je díky čipu A12 Bionic nepředstavitelně rychlý. Jsou dostupné v barvách vesmírně šedá, stříbrná a zlatá a v kapacitách 64 GB, 256 GB a 512 GB. I tady tě zaujme vymakaný portrétní režim s efektem Bokeh a ovládáním hloubky ostrosti. 12MP širokoúhlý objektiv a teleobjektiv v kombinaci s portrétním režimem ti pomůže vytvořit nezapomenutelné selfie a další fotky budou vypadat skvěle, třeba i v šeru. Rámeček z chirurgické oceli a velmi odolná přední i zadní strana zařízení, kterou jen tak nepoškrábeš. Je voděodolný až do 30 minut v hloubce 2 metrů. Kvalitní a širší stereo ti zajistí věrohodný zážitek při sledování filmů nebo seriálů. Rozlišení 2 436 x 1 125 pixelů a u XS Max 2 688 x 1 242 pixelů tě snadno přesvědčí o kvalitě displeje i věrnosti barev.


iPhone 11, 11 Pro a 11 Pro Max (2019)

Podobně jako řada X, vyšla tato svatá trojice pospolu. Rozměry této řady jsou totožné jako u řady X. iPhone 11 vyšly v v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB a v barevných provedeních fialová, zelená, žlutá, černá, bílá a (PRODUCT) RED a 11 Pro jsou dostupné v kapacitách 64 GB, 256 GB a 512 GB, v barvách stříbrná, vesmírně šedá, zlatá a novinkou byla půlnočně zelená, o kterou byl neskutečný zájem. Zařízení mají Super Retina XDR displej a prostorový zvuk, takže filmy a seriály tě úplně pohltí. Jsou prachu vzdorné a voděodolné a to do 30 minut až do hloubky 4 metrů. iPhone 11 Pro a Pro Max mají matné texturované sklo a konstrukci z nerezové oceli a trojitou foto soustavu s teleobjektivem. iPhone 11 má pouze dvě čočky. Oba dva telefony Pro mají noční režim, který se automaticky zapne při slabém osvětlení. Všechny fotografie je možné upravovat přímo v telefonu. Množství režimů fotoaparátu tě nadchne, stejně jako fotografie pořízené právě iPhonem 11 nebo 11 Pro. Možnost natáčení videí ve 4K a jejich následná úprava bez potřeby jakékoliv aplikace. Tato řada má velmi rychlý a spolehlivý čip A13 Bionic s Neutral Enginem. Rozhodně se tedy nezasekneš u nějaké hry nebo multitaskingu. I tyto telefony podporují Face ID, pomocí kterého odemykáš telefon, platíš nebo nakupuješ v iTunes. Jinak rozlišení mají stejné, jako jejich předchůdci. Podporuje fotky, videa a spoustu aplikací v rozšířené realitě.


iPhone SE 2. generace (2020)

Dostáváme se k dlouho očekávanému iPhonu SE, který jsem zmiňovala v předchozím článku (najdeš ho tady). Je dostupný v černé, bílé a (PRODUCT) RED v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB. Má skvěle rychlý čip smartphonu a to A13 Bionic. Jsou zde dostupné fotky i videa s rozšířenou realitou. Uchvátí tě celoskleněná konstrukce s ladícím hliníkovým rámečkem. Podporuje bezdrátové nabíjení. Je prachu a voděvzdorný až do hloubky 1 m po dobu 30 minut. Zařízení se zde vrací k Touch ID, prostřednictvím kterého odemykáš, platíš nebo stahuješ aplikace. V telefonu najdeš 12MP fotoaparát a 7MP přední fotoaparát - podporují portrétní režim a rovnou úpravu fotek i videí bez potřeby jakékoliv další aplikace. Dokonalá stabilizace obrazu zajistí, že tvé fotky budou dokonalé. Historicky se zde Apple vrací k 4,7 palcovému HD Retina displeji při rozlišení 1 334 x 750 palců a haptickému Touch ID. Bezdrátové nabíjení je již dnes samozřejmostí. 3 GB paměti RAM a šestijádrový procesor ti nepokazí spolu s nejrychlejším čipem žádnou skvělou zábavu.


iPhone 12 mini, 12, 12 Pro a 12 Pro Max (2020)

Společně s návratem k historicky nejoblíbenějšímu telefonu iPhone SE vyšly i „dvanáctky“, které vyrazily do světa v šesti barvách modré, fialové, bílé (stříbrné), zelené, černé, (PRODUCT) RED v kapacitách 64 GB, 128 GB a 256 GB a 12 Pro v barvách stříbrná, grafitově šedá, zlatá a tichomořsky modrá v oblíbených kapacitách 128 GB, 256 GB a 512 GB. Vyšla i varianta mini v ikonických barvách (PRODUCT) RED, černá, bílá, zelená, modrá a fialová ve velikostech jako jeho kolega iPhone 12, která potěšila všechny, kteří mají rádi kompaktnost a malé zařízení. Všechny tyto modely mají Super Retina XDR displej a podporují 5G síť, takže komunikace a sdílení nikdy nebyla snazší. Kvalitní čočky ultraširokoúhlého fotoaparátu zajistí až neuvěřitelnou kvalitu vzpomínek. Důležité je zmínit revoluční bezdrátové nabíjení pomocí nabíječky MagSafe, kterou můžeš vyměnit za magnetickou peněženku a tvůj telefon bude stále šik a ty budeš mít ty nejdůležitější karty stále u sebe. Díky lepšímu čipu A14 Bionic tě zařízení nenechá na holičkách a nepřijdeš o žádnou notifikaci. Kryt objektivu je ze safírového krystalu a je tak mnohem více odolnější vůči poškrábání. Jde o první modely v tomto roce, kde již v balení nejsou sluchátka a adaptér. Kabel v balení je USB-C na lightning, podporuje tedy se správným adaptérem rychlé nabíjení, což je v dnešní technické uspěchané době velmi žádoucí.


iPhone 13, 13 mini, 13 Pro a 13 Pro Max (2021)

Následník iPhone 12 překvapil novou zajímavou barvou růžovou, která u přechozích modelů nebyla k dispozici. Dalšími barvami iPhone 13 a 13 mini jsou (PRODUCT) RED, modrá, temně inkoustová, hvězdně bílá a zelená a 13 Pro a 13 Pro Max v barvách grafitová, zlatá, stříbrná, horsky modrá a alpsky zelená, ve stejných kapacitách jako jeho předchůdci. Díky novému čipu A15 Bionic se rázem stal nejrychlejším jablečným zařízením na trhu a strhla se Apple horečka. Podpora rychlého a bezdrátového nabíjení je už samozřejmostí. Zajímavostí je matná a na dotek velmi příjemná zadní strana a boky z nerezové oceli. Zaujme tě Retina XDR displej s dynamickou obnovovací frekvencí 120 Hz, vylepšený fotoaparát společně s filmařským režimem, kdy je video krásně jasné a ostré, následná úprava je pak samozřejmostí. U Pro a Pro Max najdeš dokonce třetí kamerku, která má teleobjektiv a funkci tele-makro, kdy je možné pořídit snímek z velmi malé vzdálenosti od foceného objektu. Za zmínku také stojí i výdrž baterie, která je skvělým parťákem nejen na dovolenou.


iPhone SE 3. generace (2022)

Vyšla ve velikostech 64 GB, 128 GB a 256 GB v barevných variantách (PRODUCT) RED, hvězdně bílá a temně inkoustová. Nová generace oproti generaci druhé má již vyspělou fotosoustavu s 12MP fotoaparátem. Obsahuje čip A15 a 16jádrový Neutral Engine a již podporuje mobilní připojení 5G, stejně jako jeho bráškové iPhone 14. Skleněná přední strana je plochá a má zaoblené hrany. Zadní strana je skleněná kvůli bezdrátovému nabíjení a okolo hran je proužek z anodizovaného hliníku. Tento fešák ti padne do ruky hned na první dobrou navíc je skvěle kompaktní a nezabere místo v kapse nebo kabelce.


iPhone 14, 14 Plus, 14 Pro a 14 Pro Max (2022)

Zatím posledním modelem jablečných zařízení jsou iPhone 14. Místo varianty mini přišel Apple s variantou 14 Plus - jedná se o dostupnou verzi podobnou 14 Pro Max. iPhone 14 Pro můžeš mít v barvách sytě purpurová, zlatá, stříbrná a vesmírně černá a 14 v barvách: žlutá, modrá, fialová, temně inkoustová, hvězdně bílá a (PRODUCT) RED. Nová zařízení 14 Pro a 14 Pro Max se pyšní funkcí Dynamic Island, kdy na zařízeních můžeš sledovat upozornění právě probíhající aktivity – například přehrávanou hudbu nebo minutku, zkrátka to, co právě potřebuješ. Důležité je také zmínit funkci Detekce autonehody. Tvůj iPhone pozná vážnou nehodu a v případě nutnosti kontaktuje záchrannou službu a kontaktuje prostřednictvím zprávy tvé nouzové kontakty s polohou, kde se nacházíš. Pro verze se také pyšní 48MP fotosoustavou, která tvoří dechberoucí fotografie pro nejlepší zachycení momentu, Photonic Engine na neuvěřitelné detaily a barvy a automatické zaostřování na předním TrueDepth fotoaparátu. Všechny 14 pak mají vyšší kapacitu baterie oproti předchozímu modelu. Pokud potřebuješ tedy náhradu za fotoaparát se skvělou výdrží, je iPhone 14 jasnou volbou.



Koupit iPhone