Historie iPhone I. část

Vzhledem k blížícímu se novému iPhone se pojďme podívat na trochu historie. Nyní je to 16 let od vydání prvního iPhone. Historii rozdělíme do dvou částí, na iPhone 7 a novější se můžeš těšit v dalším článku.

iPhone 2G (2007)

Jako první se objevil revoluční telefon nazvaný iPhone, který byl představen na konferenci MacWorld. Jako první měl multitouch displej. Měl procesor o frekvenci 412 MHz, 128 MB RAM, 3,5palcový displej s rozlišením 480 x 320 pixelů a 2MP fotoaparát bez blesku nebo stabilizace nebo ostření. Hned po představení se prodávaly verze se 4GB a 8GB interní paměti. Na podzim byla 4GB stažena a přibyla 16GB verze. Prodej skončil v červnu 2008.


iPhone 3G (2008)

O rok později na konferenci WWDC byla představena další verze. Exkluzivně byla k dispozici i bílá varianta iPhone jen v 16GB verzi. Procesor, RAM, interní paměť i fotoaparát zůstaly stejné. Největší boom nastal v softwaru, kdy se poprvé objevil obchod s aplikacemi App Store. Dnes už je tato aplikace samozřejmostí a my si bez ní nedokážeme představit fungování. iPhone 3G byl oficiálně první iPhone, který se prodával v České republice. Prodej skončil v červnu 2010.


iPhone 3GS (2009)

Jako třetí generace s označením 3GS (“S” v názvu znamenalo speed) byla do té doby nejrychlejším iPhone. Díky 600MHz procesoru a 256 MB RAM. V tomto zařízení už bylo možné natáčet videa ve 480p a byl vylepšen fotoaparát na 3MP a přibylo také automatické ostření (autofocus). I když blesk stále chyběl, bylo možné ovládat telefon hlasem a přibyl kompas. Prodával se ve velikostech 16 GB a nově 32 GB verze. Později přibyla i 8GB verze. Prodej byl ukončen v září 2012.


iPhone 4 (2010)

Tahle generace byla z opravdu kvalitních materiálů. Sklo na přední i zadní straně a kovový rámeček okolo telefonu. Příjemný jak do ruky tak i na pohled. I když nevýhodou bylo snadné poškození při pádu. Tento telefon byl představen také na konferenci WWDC a poháněl jej jednojádrový procesor A4 taktovaný na frekvenci 1 GHz a 512 MB RAM. Displej zůstal stejný jako u předchozí generace. Zvětšilo se rozlišení na 960 x 640 pixelů. Byl to první iPhone, který nabídl Retina displej. Interní paměť byla 8 GB, 16 GB a 32 GB. I na fotoaparátu Apple zaválel, měl 5 MP, dokázal točit HD video a přibyl blesk. Navíc už měl i přední kameru, která měla 0,3 MP a jako první ze všech generací sloužila k videohovorům FaceTime. Přestože prodej skončil v září 2013, můžeš ho stále potkat v bazarech i u některých uživatelů.


iPhone 4s (2011)

Pouhý jeden den před smrtí Steva Jobse, Apple představil další generaci jablečného telefonu a to 4s. Stejně jako u předchozích generací (3G a 3GS) prošel telefon jen drobnými úpravami designu. Na pohled byl rozdíl sotva znatelný, ale uvnitř příjemně překvapil. Generace se pyšnila dvoujádrovým procesorem A5, taktovaným na 1 GHz a 512 MB RAM. Fotoaparát nabízel už 8 MP s lepšími čočkami, který točil FullHD video. Velikost displeje byla stejná jako u předchůdců a to 3,5 palců. Novinkou byla 64GB verze, což už je dnes standard. Apple jako horkou novinku představil hlasovou asistentku Siri, která byla teprve v začátcích. Dnes už ji používáme běžně. Z prodeje byl stažen v roce 2014.


iPhone 5 (2012)

Nejnovější generace se pyšnila větším displejem, a to 4 palce a tím pádem se zvětšilo i rozlišení na 1 136 x 640 pixelů. Velkou změnou byl i nový Lighthing konektor, který nahradil po 10 letech 30 pin. Výhodou je, že nabíječku můžeš používat jakoukoli stranou. Nevýhodou je, že pokud jsi měl sluchátka se starým konektorem, bylo třeba si pořídit redukci. S procesorem A6, taktovaný na 1 GHz, byl telefon dvakrát rychlejší. Fotoaparát s 8MP zůstal, stejně jako natáčení FullHD videa. Tento skvělý výkon v kombinaci s kvalitní konstrukcí je pro většinu srdeční záležitostí. Jedinou vadou bylo, že šlo velmi jednoduše poškrábat jak záda, tak boky. Prodej skončil v září 2013.


iPhone 5s (2013)

Tento model byl představen necelý rok po iPhonu 5. Jako u předchozích generací jde o vylepšenou verzi předchozího zařízení. Nově byla v telefonu představena čtečka otisku prstu Touch ID. Dnes už u modelů běžná funkce, kterou používáš na odemčení telefonu, placení nebo nákupy aplikací. Je to velmi jednoduché. Najdeš v něm procesor A7, který je 64bitový. Je to první telefon s tímto procesorem. Interní paměť zůstává 16 GB, 32 GB nebo 64 GB. iPhone 5 s nabízí 8 MP fotoaparát s dvojitým bleskem pro lepší focení ve tmě nebo tmavém prostoru. Objevila se i varianta šedé (Space Gray) a zlatá, která byla v prvních dnech velmi žádaná.


iPhone 5C (2013)

Spolu s generací 5 s vyšel i iPhone 5C. Jedná se o iPhone 5 v barevném plastovém provedení. Pamatuji si, že když vyšel, já ho strašně moc chtěla. Líbilo se mi bytelné barevné provedení v pěti barvách - modrá, zelená, žlutá, bílá a růžová. Hardware je stejný s iPhonem 5, a to A6 processor, 1 GB RAM, 4palcový displej, 8 MP fotoaparát a kapacity 8 GB, 16 GB a 32 GB.


iPhone 6 a 6 Plus (2014)

Dalším představitelem Apple byl iPhone 6. Je to první telefon, který měl větší úhlopříčku než jeho jableční předchůdci a to 4,7 palců a Plusko 5,5 palců. Dostupné barvy byly stříbrná, šedá, zlatá a růžově zlatá (rosegold). Materiál eloxovaného hliníku v kombinací s nerezovou ocelí tě ohromí tím, jak příjemný je do ruky. Hry, filmy a fotografie si můžeš vychutnat na širokoúhlém Retina displeji s rozlišením 1 334 x 750 pixelů a u Pluska 1 920 x 1 080 pixelů s vylepšenou detekcí obličeje, takže fotky dostávají jiný rozměr. Vysoký kontrast a skvělý jas ti vezme dech. Tento model má již A8 procesor s 1 GB RAM a chlubí se tak skvělým výkonem. Oba dva modely mají blesk s 8MP fotoaparátem s optickou stabilizací a natáčení videí v HD. I tady je čtečka otisků prstů vhodná pro odemykání telefonu, Apple Pay a nákupy nejen v iTunes. Oba dva modely navazují na 5 s.


iPhone 6s a 6s Plus (2015)

Je to faktický nástupce iPhone 6. Je to již 9. generace iPhonů. Jako u předchozích generací vypadá i iPhone 6s stejně jako jeho předchůdce, ale vnitřek je vylepšený, má větší čip Apple A9 s 2GB RAM. A 12MP fotoaparát s rozlišením videa ve 4K a funkce 3D touch. Navíc má přední 5MP kameru určenou pro hovory FaceTime HD. Podpora Live Photos dodávala tvým vzpomínkám šmrnc a jen tak o ně nepřijdeš. Kryt je vyrobený z nové slitiny hliníku, který skvěle padne do ruky. Umí 4G LTE, takže vše, co v telefonu děláš, je rychlé. Prodával se ve vesmírně šedé, zlaté, stříbrné či růžově zlaté. Dostupné kapacity byly 16 GB, 32 GB, 64 GB a 128 GB. Prodej byl v roce 2018 ukončen.


iPhone SE (2016) nebo iPhone SE 1

Tento telefon je návrat k iPhonům 5. Zákazníci si jej oblíbili díky velikosti a konstrukci v kombinaci s výkonem a fotoaparátem. Padne přesně do ruky. Vrací se k rozměrům 4 palce a rozlišení 1 136 x 640 pixelů. Má větší paměť RAM a to 2GB a čip A9 jako předchůdce 6 s. Takže skvělý výkon v malé konstrukci. 12MP fotoaparát zajistil, že tvé fotky jsou dokonalé, také díky digitální stabilizaci. Najdeš v něm i 1,2 MP přední fotoaparát pro hovory FaceTime s přáteli. Zároveň byl tento model jako jeden z posledních, který měl 3.5 mm stereo sluchátkový konektor. Prodej byl v roce 2018 ukončen. Dost lidí si stýskalo po iPhone SE a také se dočkali, ale o tom až v příštím článku.



Koupit iPhone