Co je nového, Siri?

Digitální osobní asistentka Siri je inteligentní duší zařízení Applu, hluboce integrovanou do systémů iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS.

Aplikace používá hlasové dotazy a uživatelské rozhraní přirozeného jazyka k zodpovězení všech vašich dotazů, poskytnutí doporučení a vykonávání různých příkazů. Stejně jako ostatní digitální asistenti i Siri se rychle učí. Čím více ji používáte, tím rychleji pozná vás a vaše zvyky. Zeptáte-li se Siri na její pohlaví, bude trvat na tom, že ačkoliv její hlas může znít jako ženský, existuje mimo tento lidský koncept.

Zpočátku nebyla Siri integrována do operačních systémů Applu. Aplikace byla navržena společností Siri, Inc. (odnož SRI International) a byla k dispozici ke stažení z iOS App Storu. Časem měla být představena také pro BlackBerries a Android. Jenomže plán podporovat jiné platformy se nezdařil, protože Apple odkoupil společnost i celý projekt 28. dubna 2010.

Původ jména Siri je poněkud sporný. Na jedné straně se uvádí, že vychází z názvu společnosti, a bývalý generální ředitel Dag Kittlaus tvrdí, že chtěl pojmenovat svou dceru Siri – Sigrid norsky, což znamená krásná žena, která vede k vítězství. Na druhé straně to může být zkratka pro Speech Interpretation and Recognition Interface (Rozhraní pro interpretaci a rozpoznávání řeči).

Siri byla představena s iOS 5 jako velký hit iPhonu 4S. Když byl vydán systém iOS 6, Siri začal podporovat také iPad 3. generace a iPod touch 5. generace. První macOS, který podporoval Siri, byla verze 10.12, Sierra v roce 2016.

Apple představil Siri spolu s iPhonem 4S 4. října 2011. Nová verze aplikace byla nyní hluboko integrována do systému iOS, což umožnilo interakci s mnoha různými nativními aplikacemi, jako jsou Připomínky, Počasí, Akce, Mail, Zprávy, Kalendář, Kontakty, Poznámky, Hudba, Hodiny, Safari a Mapy. Jakmile byla nová Siri ohlášena, Apple odstranil původní aplikaci Siri z App Storu a ze všech zařízení.

Dnes Siri ovládá 21 různých jazyků: arabštinu, čínštinu (mandarínské a kantonské nářečí), dánštinu, nizozemštinu, angličtinu, finštinu, francouzštinu, němčinu, hebrejštinu, italštinu, japonštinu, korejštinu, malajštinu, norštinu, portugalštinu, ruštinu, španělštinu, švédštinu, thajštinu a turečtinu.

Méně známá fakta o Siri

  • Hlas jí propůjčila Sarah Bennett a asistentka má mužskou i ženskou verzi. Její britská mužská verze se jmenuje Daniel, zatímco její australská ženská podoba je Karen. Daniela namluvil bývalý britský technologický novinář Jon Briggs. Hlas Karen namluvila Karen Jacobsen, v New Yorku žijící australská zpěvačka, hudebnice a hlasová herečka. Její hlas můžete slyšet také v GPS zařízeních Garmin, TomTom a Mio.
  • Siri byla součástí Centra pro umělou inteligenci institutu SRI International jako jeden z vedlejších projektů CALO, projektu AI, který byl financován agenturou DARPA – agenturou Ministerstva obrany Spojených států odpovědnou za rozvoj nových technologií pro vojenské využití.
  • Siri dokáže pro uživatele hodit virtuální mincí nebo kostky.
  • Na obrazovkách se objevila například v seriálech Teorie velkého třesku, Myšlenky zločince, The Boondocks a také v Simpsonech.
  • Zvládne beatbox a své hudební dovednosti vám dokáže také, když se jí ptáte, co říká liška (What does the fox say).
  • Rozumí odkazům na Star Wars, jako například: „Jsem tvůj otec.“
  • Dokáže odpovědět na hádanky a zná vtipy. Také ví, kdo je nejkrásnější ze všech.