Zkontrolujte a obnovte předchozí verze dokumentů na Macu

“Právě jsem dopsal svou 200-stranovou disertaci, když počítač zkolaboval … Dva měsíce mi trvalo to přepsat od začátku!” Tento případ je možná trochu extrémní, ale – ruku na srdce – každý z nás někdy přišel o dokument. Nebo alespoň strávil pár horkých chvilek hledáním předchozí verze.

Nám se samozřejmě všem podařilo o data přijít a od té doby si dáváme pozor. Vy se nemusíte poučovat z vlastních chyb, stačí postupovat podle těchto jednoduchých pravidel. Tímto způsobem budete vždycky o krok napřed, pokud jde o vaše dokumenty.

Zálohujte data a zálohujte zálohy!

O tom asi není potřeba diskutovat. Denní zálohování na pevný disk, týdně šifrované na Cloud a harddisk, měsíční a roční záloha. Občas samozřejmě propojit s mírnou organizací souborů a můžete v klidu spát. Ale co když potřebujete zachránit některé dokumenty nebo jejich verzi, které jste ještě nezálohovali?

Obnovit předchozí verze

Z těch dnů, kdy jsem psávala hodně textů, jsem si odnesla skvělý trik. Ukládám verze delších dokumentů s datem, kdy byl naposledy změněn. Tímto způsobem mohu snadno sledovat své psaní včetně změn v textu. Ale pro další případy, kdy potřebujete vrátit včas, je tu magický trik.

Tento postup funguje pro Pages, Numbers, TextEdit a Preview.

  • Otevřete dokument v dané aplikaci
  • Klikněte na Soubor v menu
  • Najděte položku Vrátit do, vyberte Procházet všechny verze

Najděte tu správnou verzi klepnutím na šipku nebo pohybem podél časové osy na pravé straně obrazovky.

Po zobrazení požadované verze klepněte na tlačítko Obnovit. Pokud chcete jednoduše procházet verze bez obnovení, klepněte na Hotovo. Máte také možnost vrátit se k aktuální verzi a pokračovat v práci: stačí kliknout na tlačítko Aktuální dokument vlevo.

Pojmenování různých verzí

Jak již bylo zmíněno, jeden chytrý způsob, jak pracovat s dokumenty, je pojmenovat je v průběhu vytváření. Během mého dlouhého působení v reklamních agenturách jsem se naučila, jak je pojmenovávat. Ale předtím jsme vyzkoušeli všechny možné špatné způsoby. Jak tedy dokumenty pojmenovávat?

Nepojmenovávejte je podle data – protože by vždy existovalo několik verzí téhož dokumentu.

Nepojmenovávejte je podle autora verze – protože asi těžko rozšifrujete, kdo kdy opravoval dokument idoc_final_BE-25-3-2019-KF-DEF-KL? Jediný rozumný způsob je jít po verzích. Nakonec skončíte s doc_38 a budete uvažovat o fyzickém útoku na klienta při vytváření doc_39, ale bude to přinejmenším čistá a jednoznačná struktura.

Jak pojmenováváte dokumenty vy?