Zbrusu nový iPad Air 5: dostojí svému očekávání?

Letošní březnová Apple konference přinesla plno novinek. Vedle nového iPhonu SE, Mac Studia a nového displeje, představil Apple také iPad Air 5. generace. V čem se tento tablet liší od předešlého modelu? Má cenu si jej pořizovat, nebo raději sáhnout po podobném přístroji jiné řady?

Nový iPad Air láká na vyšší výkon, lepší čip, 5G síť a vylepšenou přední kameru. Pojďme si všechny vychytávky projít pěkně popořádku.

Design hraje všemi barvami

U designu se toho mnohé od předchozího modelu nezměnilo, parametry si zachovává stejné. Je ale o 3 gramy lehčí a nutno podotknout, že díky svému tenkému tělu je docela křehký. Pokud jej nosíš v batohu, pořiď si raději obal. iPad Air ponechaný na volno v batohu by se ti mohl lehce poničit.

Displej sahá téměř k okrajům. Zbylé rámečky kolem něj jsou symetricky navrhnuté tak, že omylem něco nezmáčkneš, když saháš po tabletu. Novinkou je tzv. oleofobní úprava displeje proti šmouhám, na displeji se díky tomu tolik nedrží otisky prstů a jiné nečistoty. Zatím ale nemá vychytané všechny mouchy a displej se snadno ušpiní a musíš jej často leštit. Co se naopak povedlo, je kvalitní podání barev, dobré pozorovací úhly a slušný jas.

Významné změny se dočkalo Touch ID. To už nenajdeš na Home Buttonu, ale na horním Power Buttonu. Výhodou je, že jej snadno nahmatáš, ať už držíš iPad v jakékoliv poloze. Pro mnohé uživatele je toto umístění přirozené. Pokud máš zkušenosti s klasickým zpracování, může ti chvíli trvat než se přeorientuješ.

Určitě tě potěší praktické USB-C, pokud máš novější smartphone s Androidem a stejným konektorem. Na cestu mimo domov ti postačí pouze jediný kabel s adaptérem.

iPad Air 2022 hraje všemi barvami, kromě klasické vesmírně šedé a bílé varianty si můžeš vybrat i z růžové, fialové a modré.

Dostane tě svým výkonem díky čipu M1

Původně měl mít iPad Air čip A15 Bionic, ale nakonec se pyšní čipem M1, který najdeš u iPadů Pro a některých MacBooků. Čip M1 má 8jádrový procesor a 8gigabitovou RAM. V praxi to znamená, že můžeš hrát hry a během toho odepisovat na Messengeru, sledovat cheaty na YouTube a iPad bude hladce fungovat.

Další novinkou je podpora 5G sítě. V současnosti se jedná o nejrychlejší síť na trhu a v kombinaci s výkonným procesorem získáš skvělý zážitek z náročných aplikací. A ať už hraješ hry, jsi na online poradě nebo sleduješ film, vše máš zprostředkované v nejlepší kvalitě.

Selfie kamera dohání mílovými kroky zadní fotoaparát

iPad Air 2022 táhne na vylepšenou selfie kameru. Původní 7 megapixelové rozlišení se zvýšilo na 12 megapixelů. Kamera disponuje také 122° zorným úhlem, clonou ƒ/2,4 a Smart HDR 3. Skvělou funkcí je Centrování záběru, které během porady dokáže zabrat všechny volající a vycentrovat na toho, kdo zrovna mluví. Stejně tak ji využiješ při volání za chůze, hledáček kamery si tě vždycky najde a nebudeš mimo záběr.

Zadní fotoaparát nezůstává pozadu a nabízí rozlišení 12 megapixelů s clonou ƒ/1,8 a až pětinásobným zoomem. S pětičlenným objektivem a automatickou zaostřovací technologií Focus Pixels pořídíš fotografie se širokým barevným rozsahem, automatickou stabilizací obrazu a sekvenčním režimem. Nahraj video s rozlišením až 4K nebo video se zpomalenými záběry při rozlišení až 1080p HD.

Přestože fotoaparátu stále chybí noční režim, čip M1 má tendenci fotky přisvětlovat. Takže tablet fotí i za tmy docela obstojně.

Nepotřebuješ externí reproduktor

Potěší tě špičkové reproduktory, které jsou na iPadu šikovně rozmístěny tak, že si je při držení v jakékoliv poloze nezakryješ dlaní. Tablet nabízí nadprůměrně kvalitní a hlasitý zvuk se solidním prostorovým efektem s hutnými basy. A co víc, při maximální hlasitosti zvuk zní čistě a nezastřeně.

Komu se vyplatí do nového iPadu Air investovat?

iPad Air 5. generace nepřináší velké změny oproti předchozímu modelu nebo klasickému iPadu 9. Nový iPad Air je skvělou volbou pro ty, co hledají kombinaci vysokého výkonu a ultralehkého provedení. Pokud se ale spokojíš s nižším výkonem a radši ušetříš pár tisíc korun, sáhni spíše po iPadu Air 4 nebo po 10,2palcovém základním iPadu 9.