Zahrajte si na svém iPhonu – 4 snadné a zábavné aplikace pro tvorbu hudby

Pokud milujete hudbu a zkoušeli jste někdy hrát na hudební nástroj, asi víte, jak náročný proces učení může být. Naštěstí nemusíte být virtuos, abyste své kreativitě dali volnost v hudbě. S těmito aplikacemi je hudební tvorba natolik snadná, že si ji můžete užít.

Obecně se často má za to, že kreativní vyjádření na poli hudby vyžaduje dlouhé hodiny cvičení, které zajistí dokonalé zvládnutí nástroje. To, samozřejmě, může platit pro některé nástroje (zejména pro smyčce a dechové nástroje, které podle mě zní prvních pár let, kdy se je učíme ovládat, jednoduše strašně).

Naštěstí s nástupem digitálního věku přišly i další, méně frustrující možnosti sebevyjádření v hudbě. Nemusíte cvičit celé hodiny, a stejně můžete vytvářet vlastní hudbu, a dokonce si to užít! Nejlepší na tom je, že nepotřebujete žádné speciální vybavení, protože už máte vše, co potřebujete – váš iPhone (nebo iPad).

Hudební tvorba

V App Storu jsou tisíce aplikací k vytváření hudby. Najdeme tady aplikace k cvičení, které věrně imitují interakci s fyzickými hudebními nástroji, plnohodnotná digitální studia pro hudební produkci, aplikace pro DJe, loopery a nahrávací aplikace, sekvencery a samplery, přičemž většina z nich vyžaduje určité hudební dovednosti a čas prozkoumat všechny možnosti a naučit se s nimi pracovat. V tomto článku je necháme stranou a podíváme se na čtyři aplikace pro hudební tvorbu, jejichž ovládání je snadné a intuitivní. S nimi můžete začít hrát hned a ještě se přitom bavit. Stačí na iPhonu kliknout na název aplikace, která vás zaujala, a stáhnout si ji z iOS App Storu.

Figure

Tato krásná aplikace v retro designu vám dovolí prozkoumat svět hudby bez předchozích zkušeností. Můžete vytvářet smyčky složené z bicích, basy a hlavního syntezátoru. Může se to zdát omezené, krása této aplikace ale spočívá v její jednoduchosti a možnostech jemného doladění. Pro každý ze tří prvků je zde množství nástrojů a možností přizpůsobení.

Určitě oceníte, že Figure vám nedovolí zahrát nic falešně – vaše tóny budou vždy ladit a budou držet rytmus. Upravte si rozsah stupnice, tempo, změňte délku smyčky nebo tóninu. Dolaďte zvuk, až s ním budete úplně spokojení. Figure nabízí integraci Audiobusu, takže můžete streamovat živě audio do jiných aplikací kompatibilních s Audiobus standardem a exportovat své písně do sdílených souborů v iTunes.

Bloom

Aplikace Bloom, vyvinutá průkopníkem ambientní hudby Brianem Enem a hudebníkem a programátorem Petrem Chilversem, je hudební nástroj a kompozice v jednom. Intuitivní dotekové ovládání v kruhovém designu a podmanivých barvách vám umožní vytvářet hudební smyčky pouhým klepáním na obrazovku. Aplikace obsahuje 12 různých hudebních nálad a má tři základní režimy: klasický, nekonečný a freestyle. Můžete poslouchat generativní kompozice nebo použít nálady jako pozadí pro vlastní tvorbu.

Když necháte aplikaci Bloom nečinně otevřenou, spustí se generativní hudební přehrávač a hraje dál ve vybrané hudební náladě. Součástí aplikace je také praktický časovač na spaní, takže se jí můžete nechat jemně ukolébat do spánku. Podle Briana Ena je Bloom „nekonečný hudební stroj, hrací skřínka pro 21. století“. Aplikaci si můžete stáhnout z App Storu za 99 Kč, a pokud zbožňujete tvorbu Briana Ena, neváhejte, Bloom si zamilujete.

Auxy

Auxy je bezplatná aplikace pro vytváření hudby, která uspokojí i profesionální hudebníky, ale její používání je pořád jednoduché. Můžete komponovat melodie, basové linky, vytvářet komplikované rytmy pomocí přednastavených nebo vlastních bicích nástrojů. Jednotlivé smyčky můžete uspořádat do větších celků a hotové dílo exportovat do SoundCloudu nebo jako nezkomprimovaný WAV soubor pro další práci na vašem počítači.

Měsíční předplatné odemkne další nástroje a obrovskou knihovnu samplů a také možnost importovat vlastní zvuky. Rozhraní je jednoduché a intuitivní, dovoluje ale vystavět komplexní hudební kompozice. Auxy nabízí podporu MIDI souborů a také standard Ableton Link, takže můžete jamovat s dalšími aplikacemi a zařízeními připojenými ke stejné wifi síti.

Bebot – Robot Synth

Hraní na tenhle virtuální syntezátor je opravdu zábava. Navzdory svému trošku dětinskému vzhledu – hrajete klouzáním prstů po displeji a rozezpíváte tak malého robota – nabízí mnoho možností experimentovat. Je zde široký výběr přednastavených zvuků, u kterých můžete měnit parametry, jako délku impulzu, zabarvení, efekty nebo stupnice. Dotykové ovládání umožňuje uzamčení v ladění, takže nikdy nezahrajete špatnou notu.

 

Proto je velmi snadné hrát s Bebotem i na menší obrazovce iPhonu. Aplikace je polyfonní, můžete používat více prstů naráz a vytvářet tak akordy a harmonie. Bebot podporuje také Audiobus a Inter-App Audio, takže jej lehko připojíte k dalším aplikacím pro nahrávání, vytváření multitracků a přidávání efektů, jako třeba GarageBand. Všechny tyto funkce dělají z Bebotu celkem komplexní hudební aplikaci s rozhraním, které je ale jednoduché a zábavné.