YouCam, AR a kosmetika: Když se snoubí technologie s krásou

Když se zamyslíte nad praktickými aplikacemi technologie rozšířené reality, jako první se vám pravděpodobně vybaví Pokémoni a drakové. Schopnosti rozšířené reality však lze využít i v oblasti krásy a kosmetiky. Pojďme se podívat, jaké aplikace využívají AR, aby nás učinily krásnějšími!

Rozšířená realita

„Rozšířená realita (angl. augmented reality, AR) je označení používané pro reálný obraz světa doplněný počítačem vytvořenými objekty. Jinak řečeno jde o zobrazení reality (např. budovy nasnímané fotoaparátem v mobilním telefonu) a následné přidání digitálních prvků (třeba informací o daném objektu),“ shrnuje Wikipedia. Jednoduše řečeno, tato technologie překrývá virtuální obrazy na skutečné fotografii nebo videu, což umožňuje vytvářet nové zážitky.

Apple začal AR do našeho každodenního života začleňovat v červenci 2016. Tehdy představil nástroj pro vývojáře ARKit a generální ředitel Tim Cook veřejně prohlásil, že AR bude mít „zásadní význam“. ARKit je nyní ve své druhé iteraci s iOS 12 a je největší AR platformou na světě.

AR je dosud používána v několika mobilních aplikacích, od her nebo ve slavném nástroji IKEA, kde si můžete ve svém skutečném bytě přerovnávat virtuální nábytek. Jediná výjimka, která měla skutečný dopad a vzbudila obrovský zájem veřejnosti, byl Pokémon Go, který do skutečného světa kolem nás přidává Pokémony.

Krása a AR

Aplikace rozšířené reality v kosmetickém průmyslu má nekonečný potenciál. Vzpomínáte si deset let staré aplikace, které vám umožnily změnit barvu vlasů? Ty dnes působí jako neohrabaná dětská hračka. A možnosti AR nekončí u pouhé barvy vlasů. Když chcete vyzkoušet nejnovější look z červeného koberce, můžete ho na své tváři v několika vteřinách nejen vidět, ale rovnou si koupit on-line produkty, se kterými jej vyčarujete. Je to skoro neskutečné, že?

ModiFace

ModiFace, průkopník v této oblasti, používá iPhone k naskenování obličeje a na něj aplikuje kosmetické produkty. Můžete se tak proměnit pomocí předpřipravených looků, nebo si vybrat jednotlivé produkty v různých kategoriích: rtěnka, tvářenka, oční linky, řasenka, oční stíny, make-up a obočí. Svoji proměnu můžete exportovat a sdílet. Důležitá funkce: obrazovku můžete rozdělit na před a po, což vám umožní vidět rozdíl mezi přirozeným a nalíčeným obličejem. Kliknutím na ikonu vpravo nahoře můžete zobrazit seznam produktů, které právě používáte. Transformace se odehrává v reálném čase, na obrázku je ukázána rozšířená realita v přímém přenosu, přesně jak se tváříte a pohybujete.

ModiFace nedávno do svého portfolia přidal kosmetický gigant L'Oréal, takže se můžeme těšit na setkání s AR i v kamenných obchodech. Co přesně můžeme očekávat a jak může být AR používána v reálném světě, nejen v iPhonech?

Nedávné iniciativy ModiFace nabízejí dobrou představu, kam bude vývoj směřovat. Spolupracovali se zavedenými kosmetickými značkami a technologii virtuálního zkoušení líčení integrují s online a kamennými obchody. Ve Spojených státech jde například o obchody MAC, kde jsou k dispozici zrcátka pro virtuální make-up. Kromě fyzických implementací najdete ModiFace také ve virtuálním nástroji v aplikaci Sephora. Firma také spolupracuje s Benefit Cosmetics na aplikaci pro virtuální úpravu obočí.

ModiFace nabízí také studia pro zkoušení barev vlasů a barev očí. Všechny aplikace jsou zdarma ke stažení a použití.

YouCam

Přemýšleli jste někdy, jak je možné, že na instagramu má každý tak krásné a okouzlující fotografie? Už se nemusíte divit, stačí si stáhnout tuto aplikaci. I když rozhodně nejsem marnivá a cením si své inteligence mnohem víc než svého vzhledu, strávila jsem půl hodiny (dobře, přiznávám se, hodinu!) obdivováním sebe sama, když jsem zkoušela různé looky a rozličné efekty. Výsledek? Teď i já vypadám, alespoň na sociálních médiích, že jsem právě opustila studio slavné make-up artistky.

Aplikace vydaná v roce 2014 se může pochlubit 700 miliony stažení a 60 miliony uživatelů měsíčně. Společnost, která za ní stojí, Perfect Corp, ale nespí na vavřínech a má v plánu neuvěřitelné novinky: 3D modely a aplikace Beauty 3.0 s AR nástrojem, který vám s využitím umělé inteligence dává doporučení, jaký byste měli zvolit make-up, líčení nebo další kosmetické produkty. Již dnes spolupracuje s více než 200 značkami a prodejci.

Pomocí technologie 3D skenování obličeje vám YouCam umožní se virtuálně proměnit tak, že aplikuje vybraný produkt na rty, oči, obočí a tváře. K výběru standardních funkcí, které najdete v ModiFace a v podobných aplikacích, přidává YouCam barvu očí, vlasů, konturování a highlighting.

Kromě toho, že si vyzkoušíte nové trendy líčení, aplikace nabízí i sociální rozměr, od horoskopů po možnost se ocitnout na titulce módního časopisu. Hravá stránka aplikace se projevuje v různých funkcích, jako je například úprava fotografie pomocí efektů jako na instagramu. S jedním poklepáním si můžete odzkoušet předem sestavený vzhled (svůdný, výjimečný, luxusní, honosný, něžný, sexy...).

YouCam nabízí také analýzu pleti, konkrétně skvrn, vrásek, textury, tmavých kruhů, a zdraví kůže. Ujistěte se, že pro fotografování používáte to nejlepší možné světlo, protože věk vaší pleti se může značně lišit v závislosti na kvalitě fotografie. Sociální funkce, zábavné filtry a nail art završují seznam mnoha funkcí, které tato vynikající aplikace nabízí.

Pocit, že čtete luxusní časopis, je zdůrazněn výběrem článků a týdenními tipy, jako je Ultimátní průvodce krásou na dovolené nebo make-up inspirovaný horoskopem. V kategorii beauty tipů najdete výuková videa, od líčení na rande až po kočičí oči, líčení inspirované celebritami a nebo dokonce sekci pro nás, kancelářské pracovníky.
Můžete si dokonce vytvořit vlastní profil, publikovat svoje proměny, sledovat další fanoušky kosmetiky a chatovat s nimi.

Prémiová verze (109 Kč za měsíc nebo 519 Kč za rok, s 7denní zkušební verzí zdarma) nabízí více looků a kolekcí make-upů, možnost uložit fotky v nejvyšších rozlišeních, odstranit vodoznaky ve videích a fotografiích a rozhraní bez reklam. Ale upřímně, pokud potřebujete jen malý nedělní kosmetický dýchánek, verze zdarma je více než dostačující.

ShadeScout

ShadeScout je kosmetická aplikace pro vyhledávání barev, která okamžitě najde make-up odpovídající jakémukoliv odstínu. Viděli jste barvu, která by se vám líbila jako rtěnka nebo oční stíny? Zajímalo by vás, jaký odstín tvářenky zdobí celebritu v nejnovějším vydání vašeho oblíbeného časopisu?

Zachyťte tuto barvu se svým iPhonem, ShadeScout prohledá tisíce dostupných produktů a najde odpovídající produkty. Můžete je virtuálně vyzkoušet a svoji proměnu sdílet s kamarádkou.