Vyšel systém macOS Catalina

Po iOS a iPadOS jsme se konečně dočkali verze 10.15 macOS s názvem Catalina.

Přestože tato aktualizace by neměla znamenat žádnou ztrátu dat, doporučujeme obsah vašeho Macu preventivně zálohovat. Využít k tomu můžete iCloud a Time Machine.

Svůj Mac aktualizujete v Předvolby systému > Aktualizace softwaru

Apple Music, Apple Podcast a Apple TV

Aplikace iTunes se neztratila, v macOS Catalina je jen rozdělena do tří různých aplikací. Asi jen málo uživatelů by zmizení iTunes rozplakalo, navíc Apple pro nové aplikace slibuje jednodušší a lepší využití.

Apple Music, známý z iOS, poskytne stejný zážitek na Macu: najdete zde staženou a zakoupenou hudbu. A do iTunes Music Store se dostanete jedním kliknutím.

Úplně nová aplikace Apple TV nahradí iTunes Movies. Nová aplikace, která se podobá Netflixu (který má na zařízení Apple TV skutečně stejný design), má však další klíčovou roli: uživatelé se z ní mohou dostat do služby Apple TV +, která bude spuštěná od září v USA.


Oddělená aplikace Apple Podcast poskytne stejnou funkci jako záložka podcast v iTunes, ale v obsáhlejší variantě. Aplikaci bude obsahovat více než 700 000 podcastů. Zde také najdete k personalizovaná oznámení o nových epizodách a budete moci objevit mnoho dalších a nových kategorií či sbírek. Vylepšením prošla i vyhledávací platforma.

Sidecar

Se Sidecar může být iPad použit jako rozšířený displej pro Mac a tablet pro vysoce přesné kreslení v podporovaných aplikacích. Pro uživatele na cestách umožňuje Sidecar mít rozšířený displej stále s sebou, aby si mohli rozdělit svou práci na dva displeje, ať už jsou kdekoliv. Když je spárován s Apple Pencil, mohou použít svůj iPad k tomu, aby kreslili, anotovali nebo psali v jakékoliv aplikaci pro Mac, která podporuje stylus jako vstup. Detaily vám přineseme.

Čas u obrazovky

Tato funkce byla poprvé představena v iOS a její verze pro Mac dokáže totéž, co její mobilní bratr. Kromě statistik vám poskytuje možnost nastavit Klidový čas, Limity pro aplikace a Povoleno vždy.

Podpora pro vývojáře

S macOS Catalina jsou k dispozici také nová rozhraní API a nástroje pro vývojáře, díky kterým je neuvěřitelně snadné převést aplikace pro iPad na Mac. Od letošního podzimu se mohou uživatelé těšit, že na Mac dorazí další oblíbené aplikace, včetně Jira Cloud, Twitter a Asphalt 9.

Další funkce

  • Fotky nabízejí krásný zážitek z prohlížení, když inteligentně zobrazují nejlepší obrázky uživatele.
  • Safari má aktualizovanou úvodní stránku, která používá Siri Suggestions, aby zobrazovala často navštěvované stránky, záložky, záložky iCloud, seznamy četby a odkazy odeslané ve Zprávách.
  • Mail v macOS Catalina přidává možnost blokovat e-maily od vybraného odesílatele, ztlumit příliš aktivní vlákno a odhlásit se od komerčních newsletterů.
  • Poznámky nyní mají zbrusu nové zobrazení galerie, výkonnější vyhledávací nástroje a dodatečné možnosti spolupráce.
  • Připomínky byly přepracovány a získaly zcela nové uživatelské rozhraní, které usnadňuje vytváření, organizaci a sledování připomínek.

Nová verze, macOS Catalina bude kompatibilní s:

  • 2017 iMac Pro a novějším
  • 2015 MacBook a novějším
  • 2013 Mac Pro a novějším
  • 2012 iMac a novějším
  • 2012 MacBook Air a novějším
  • 2012 MacBook Pro a novějším
  • 2012 Mac mini a novějším