„Vše maluji na iPadu v Procreate“ – Rozhovor s digitálním umělcem Mikem McCainem

Když jsme shromažďovali informace pro článek iPad + Procreate, narazili jsme na úžasná díla Mika McCaina ze Seattlu. Když jsme viděli jeho úžasnou tvorbu, požádali jsme ho o rozhovor o jeho práci, jeho vztahu k iPadu a digitální tvorbě.

Když se řekne umělec, většina lidí si vybaví malíře vedle jejich plátna, sochaře s řezbářskými nástroji nebo zasněné básníky s popsanými listy papíru. Existuje však rychle rostoucí skupina umělců, kteří všechny své vize vytvářejí v digitálním prostoru. Mike McCain je jedním z nich.

Na jeho webových stránkách najdete dechberoucí obrázky, hlavně s tématy měst a krajin nebo sci-fi scén. Mike jako nezávislý umělec pracoval pro mnoha velkých firem a také v herním průmyslu jako kreativní ředitel Shadowrun: Dragonfall a Battletech.

Blog iSTYLE: Jak dlouho se už věnujete digitálnímu umění?

Mike McCain: Od roku 2004, od mého druhého ročníku vysoké školy. Takže to už je 15 let! Ten čas tak letí…

Váš web je plný úžasných uměleckých děl. Jak dlouho vám trvá je vytvořit?

Děkuji moc! Je to různé, rychlá skica nebo malba v plenéru trvá několik hodin, zatímco komplexnější ilustrace může trvat pár pracovních dní. Skutečně složitá tvorba pro klienta, se spoustou detailů a revizí, může zabrat až týden – nemyslím si však, že teď mám na svém webu něco podobného.

Pracoval jste se společnostmi jako Dreamworks, Bad Robot nebo Supercell. Co je pro vás jako umělce největší výzvou při práci s velkými firmami?

Hmm... nevím, jestli jde mluvit o nějakém vzoru – každý klient je jiný. Práce pro velkou společnost je z mého pohledu v podstatě stále práce s jedním nebo dvěma lidmi. Tito lidé možná mají mnohem více šéfů, kterým se musí zalíbit, ale do toho jako freelancer moc nevidím. Měl jsem štěstí, že jsem letos spolupracoval s opravdu skvělými lidmi na některých skvělých (tajných) projektech.

Jak dlouho už používáte iPad k tvorbě?

Asi 3 roky! Trvalo mi pár měsíců, než jsem si zvykl na práci na iPadu v Procreate (místo na počítači ve Photoshopu), ale jakmile jsem si zvykl na nový pracovní postup, zamiloval jsem si ho. Na svém počítači stále pracuji na více intenzivnějších pracích pro klienty, ale veškerou svou osobní práci – a nějakou práci pro klienty – nyní dělám na iPadu.

Co si myslíte, že je největší síla iPadu pro tvorbu?

Rozhodně možnost jej vzít kamkoli chci! Nechci se omezovat na psací stůl, takže je skvělé, že můžu jen popadnout svůj iPad a dál pracovat na gauči nebo v kavárně, nebo jít ven a malovat v přírodě. Podle mého názoru nic jiného na trhu nenabízí tolik flexibility.

Jaké jsou vaše oblíbené aplikace pro práci?

Veškerou svou práci na iPad dělám v Procreate, miluji to. Všechno je velmi taktilní a intuitivní a možnosti vlastních štětců jsou opravdu zábavné. (Pro úplnosti: Nedávno jsem s nimi spolupracoval.)

Je v USA digitální umění považováno za tradiční uměleckou formu?

Myslím, že to pravděpodobně záleží na oboru. Ve vývoji her je dnes téměř všechno umění digitální, dokážu si vybavit pouze jednu výjimku (indie hra Cuphead). Převážná většina umění v animačním průmyslu je nyní také digitální, ačkoli rané skicy na papíře jsou běžnější.

Takže si myslím, že v komerční sféře je respektováno. Ve světě výtvarného umění a z pohledu průměrného milovníka umění si myslím, že stále více oceňují tradiční média. Vsadím se však, že se to mění, zejména proto, že se digitální nástroje čím dál více rozšiřují.

Co byste poradit těm, kteří chtějí začít s uměním na tabletu?

Nástroje pro digitální umění jsou pohodlné, ale pořád se musíte naučit všechny stejné principy tradičního řemesla, abyste byli dobrým digitálním umělcem. Dobře, s výjimkou věcí, jako je správné míchání barev a paletová disciplína pro olejomalbu – ačkoliv bych řekl, že i takové věci jsou důležité. Čím více jsem se o něm dozvěděl, tím více to pomohlo mému digitálnímu umění – i když samozřejmě nemusím míchat digitální barvy.

Jen dodám: nenechte tablet, aby vás přesvědčil o tom, že proces učení je jiný, protože je digitální. Není tomu tak, je to jen mnohem pohodlnější!

Další informace o Mikeových dílech najdete na jeho webovkách, Instagramu, Facebooku nebo profilu Artstation.

Titulní foto: Mike McCain v reálném životě a na autoportrétu.