Vlastní iPadOS, rychlejší iOS a sbohem iTunes!

V tomto článku zkusíme shromáždit všechny inovace týkajících se operačních systémů, které byly představeny na dnešním WWDC. Je to náročný úkol, protože jsme byli svědky informačního tsunami.

Dnes jsme mohli vidět nejlepší Keynote posledních let, kdy přednášející celé dvě hodiny představovali poslední novinky. Zpočátku se zdálo, že nepůjde o nic převratného, ale pak jsme začali komentovat „wow, to je super“, „no páni, tohle jsme opravdu potřebovali“, a „ó, to je opravdu úžasné“. A pak jsme už jen zůstali naprosto ohromeni.

Teď už je příliš pozdě na to napsat desítky článků, takže se pokusíme shrnout nejdůležitější oznámení ohledně software. Zítra a později v týdnu zpracujeme všechny informace a určitě se o vše podělíme.

Pojďme tedy postupovat podle důležitosti:

iPadOS

Apple opět udělal velký krok k tomu, aby se iPad Pro staly produktovou alternativou počítačů. Rok co rok se zdá, že je to zásadní poselství, a dokonce i letos jsme viděli spoustu videí na toto téma. Tentokrát se ale zdá, že je to skvělý krok, který by se mohl stát úspěšným průlomem.

Zařízení iPad získají vlastní operační systém.

Neočekávejte radikální změny, pokud jde o design, ale musíme říci, že se jim podařilo zahrnout mnoho funkcí, které rozhodně zvyšují uživatelský komfort. Sestavili jsme seznam těch nejdůležitějších:

Správa souborů! Na tuto funkci jsme netrpělivě čekali a Apple nás s ní konečně překvapil. Kromě rozděleného zobrazení můžete k tabletu připojit USB. S použitím iCloud Drive je také možné sdílet složky. Zařízení bylo také vyvíjeno s ohledem na multitasking, řešení split a slideover budou velmi užitečné pro ty, kteří se je naučí používat. Na první pohled to bude určitě vyžadovat čas. Apple také vylepšil Apple Pencil – 20ms latence se nyní snížila na 9 ms. Je možné také změnit velikost klávesnice v případě, že chcete psát pouze jedním prstem. Pohyb kurzoru je pohodlnější, nemluvě o dalších operacích, jako je kopírování a vkládání. Navíc budete moci používat iPady jako externí monitory pro Macy.
Nicméně krok, který se Applu (alespoň prozatím) nepodařilo uskutečnit, je použití myši s iPadem. Tento idylický obrázek trochu nabourává i skutečnost, že 30 minut před Keynote unikly hlavní informace o iPadOS.

Nicméně, je to skvělá inovace, která produktovou řadu iPadu výrazně posílí!

iOS 13

Mnozí z nás se však více zajímali o inovace mobilního operačního systému Applu – iOS 13. Poslední iOS, který přinesl velké změny, byl iOS 11, i když to znamenalo několik chyb. V iOS 12 se vývojáři pokoušeli tyto chyby opravit, ale nyní se zdá, že se zaměřují výhradně na výkon.

Apple slibuje, že odemknutí pomocí Face ID bude o 30 % rychlejší, ale pravděpodobně nejvíce pracoval na architektuře aplikací. Podle Applu bude průměrné stahování aplikací o 50 % menší a rychlejší, zatímco v případě aktualizací bude tento poměr 60 %.

To jsou impozantní čísla, zejména v době používání mobilních dat. Stručně řečeno, spuštění aplikací bude dvakrát rychlejší. Netvrdíme, že se jedná o zdlouhavý proces, zejména u nových modelů, ale může se hodit, když máte starší iPhone.

Nejdůležitější inovace: Dark Mode!

Apple dlouho vyčkával s integrací Dark Mode do iOS (byl dostupný v macOS od Mojave). A to do takové míry, že se stal očekáváním a diváci jej neodměnili velkým potleskem.

S Dark Mode, který je rozšířen na domovskou obrazovku, aplikace a klávesnici, jsme velmi spokojeni. Jen ikony aplikací se nezmění. Celkově vzato je to opravdu funkce, kterou budou mnozí používat.

O dalších aktualizacích budeme psát později.

watchOS 6

Samozřejmě by bylo nefér vynechat inovace operačního systému Apple Watch. Podívejme se na hlavní body:

  • Hlasové poznámky: napadla vás zajímavá myšlenka ale nemáte čas ji zapsat? Stačí ji nadiktovat svým hodinkám!
  • Kalkulačka! Můžeme zahodit dvacetileté Casio. Apple se zasmál sám sobě a implementoval jednu ze svých slabých stránek do hodinek. Ale teď můžeme alespoň s hodinkami spočítat výšku spropitného.
  • Přichází také samostatný App Store pro Apple Watch, což znamená, že od této chvíle nebudete muset instalovat aplikace přes svůj iPhone, a nemusíte také mít aplikace Apple Watch i ve svém iPhonu.
  • Trendy aktivity: kromě analýzy denních cyklů můžete nyní analyzovat výsledky v různých obdobích a svoji aktivitu důkladněji analyzovat.
  • Aplikace Hluk: měří vnější zvuky v decibelech a upozorní vás, pokud je vaše prostředí příliš hlasité. Nebo můžete měřit decibely na fotbalovém zápase.
  • Sledování cyklu: sleduje váš cyklus. Na toto téma nemám moc co říci, ale určitě to bude užitečné pro dámy…

Abychom to shrnuli, watchOS 6 přinese mnoho nových a zajímavých inovací, které jistě splní požadavky mnoha uživatelů.

macOS Catalina

Nový macOS přináší jednu obrovskou novinku.

iTunes končí!

Nejvíce polarizující software Applu bude rozdělen do tří částí: Apple Music, Apple Podcast a Apple TV. Inovace, která je naprosto uživatelsky přívětivá, spočívá v tom, že od této chvíle, pokud připojíte iPhone k Macu, nevyskočí popup okno a aktualizace softwaru, bezpečnostní zálohy a další podobné funkce budou umístěny ve Finderu. Díky Apple, díky.

Napíšeme to ještě jednou, protože je to důležité: pro rozšíření budete moci použít jednoduchý monitor, ale dodatečný monitor budete moci vytvořit i z iPadu. Domácí nastavení se také stalo mobilnějším, takže moje dítě určitě bude trávit méně času sledováním YouTube, protože tatínek bude pracovat na iPadu a zároveň bude také sledovat film! Ano, je to možné!

Další důležitá věc, o které určitě napíšeme a která způsobila, že nám spadla čelist: Mac 2018 a ty Mac, které budou vydány v budoucnu, dorazí s čipem T2. V případě krádeže jej nebude možné používat a vy jej najdete, i když bude offline. Je to neuvěřitelná technologie, o které si určitě musíte přečíst tento týden! Zůstaňte naladěni!

Kromě toho začne projekt Catalyst, takže se aplikace pro iPad a MacOS přiblíží. I na toto téma očekávejte více podrobností.

Inovace macOS Catalina také zahrnují témata, která by se nevešla ani do 4-5 článků, ale určitě je napíšeme, takže se tento týden máte na co těšit!

Představení nových operačních systémů je celkem identické: mnoho inovací, které patří do kategorie „wow“. Ale pokud si uděláme kompletní obrázek, vidíme předem, že to bude fungovat velmi dobře.

Už teď jsou k dispozici bety pro vývojáře, i veřejné bety dorazí v červenci, ale o nich budeme psát podrobněji v září. Takže zůstaňte na příjmu!