Večerka v iOS 13 vám pomůže lépe spát a snadněji se probouzet

Dělá vám potíže nastavit si a dodržovat vhodný spánkový režim? Pomoci vám může funkce Večerka v iOS 13. Připomene vám, kdy jít na kutě, nedovolí, aby váš klidný spánek rušila oznámení, a také vám řekne, kdy je nejvhodnější čas vstávat, abyste se cítili svěží a připravení na další den.

Lidé si často myslí, že jedna bezesná noc nic není. Mnozí si to říkají těsně předtím, než udělají fatální chybu v práci nebo se stanou součástí dopravní nehody. Všichni víme, že spánek je pro naše tělesné a duševní zdraví nepostradatelný, ale jen málokdo skutečně chápe, jak je životně důležitý. Pravda je, že máme sklon považovat spánek za samozřejmost, alespoň dokud nezačneme čelit vážnější nespavosti nebo jiným poruchám spánku.

Spánková deprivace se ale v mnoha ohledech podobá intoxikaci alkoholem a není na škodu o ní tak přemýšlet. Riskovali byste jít na důležitou zkoušku nebo na klíčové obchodní jednání pod vlivem alkoholu? Zřejmě ne. Toto malé srovnání pěkně ilustruje, jak důležitý je dobrý noční spánek a že v některých situacích nám může obrazně i doslova zachránit život. Dlouhodobý spánkový deficit se navíc pojí s obezitou, cukrovkou a kardiovaskulárními chorobami.

Se zřetelem na všechna tato fakta se proto nyní podíváme, jak v iOS 13 Apple rozšířil funkci Večerka. Ta byla představena minulý rok jako součást aplikace Hodiny, aby uživatelům iPhonu pomohla lépe spát a dodržovat spánkový režim. Jak všichni víme, celkovou kvalitu spánku výrazně ovlivňuje nejen počet hodin (cílem je legendárních 8 hodin spánku), ale také jestli chodíme spát a vstáváme zhruba ve stejnou dobu. Během noci procházíme několika spánkovými cykly sestávajícími z pěti různých spánkových fází, přičemž každý cyklus trvá přibližně 70–100 minut. To, zda se ráno cítíme odpočatí a svěží nebo máme problém vylézt z postele i po dostatečně dlouhém spaní, do velké míry určuje fáze cyklu, ve které se probudíme.

Pokud stále používáte k probuzení klasický budík nebo výchozí budík svého iPhonu, měli byste vyzkoušet, jak úžasné může být probuzení pomocí Večerky. Tato jednoduchá a praktická funkce vás nejen probudí jemnými a krásnými zvuky, ale také sleduje váš spánek. A co je nejdůležitější, připomene vám, kdy je čas jít spát! Stručně řečeno, je to budík, připomínka a základní spánkový tracker v jednom – obsahuje vše, co potřebujete k zajištění dobrého spánku.

Využijte Večerku pro lepší spánek

Při prvním nastavení funkce Večerka je potřeba odpovědět na několik otázek. Zadejte, kdy musíte vstávat, kolik hodin spánku potřebujete a na které dny chcete nastavit buzení.

Pokud si později přejete změnit čas nebo dny, kdy chcete připomenutí nebo budík:

  1. Otevřete aplikaci Hodiny a klepněte na panel Večerka.
  2. V části Rozvrh klepněte na Večerka nebo Buzení.
  3. Přetáhněte tlačítko Večerka nebo tlačítko Budík. Při přetahování se automaticky upravuje připomínka Večerky i Buzení.
  4. U volby „Dny v týdnu, kdy je aktivní“ klepněte na dny, pro které chcete získat připomenutí nebo buzení. Aktivní dny jsou oranžové.

Samozřejmě zde najdete přepínač, kterým můžete Večerku vypnout nebo zapnout. Nezapomeňte funkci vypnout, když jedete na dovolenou, a znovu zapnout, když se vracíte do práce nebo školy. Naše nejoblíbenější věc u Večerky je, že má několik velmi příjemných zvuků k probuzení. Jsou navrženy tak, aby vám usnadnily probuzení, místo toho, aby vás násilně vytrhávaly ze sladkých snů. Některé jsou jemnější než jiné, takže je vyzkoušejte klepnutím na seznam. V iOS 13 má Večerka v kartě Budík v aplikaci Hodiny vlastní nový budík. I když funkci Večerka vypnete a nepoužíváte ji, budík Večerka se bude stále zobrazovat v seznamu vašich budíků spolu s přepínačem pro rychlé zapnutí. Pokud tento budík zapnete v seznamu, aktivujete funkci Večerka s dříve vybraným nastavením. Nejlepší na budíku Večerky je samostatné ovládání hlasitosti zvuku budíku, které je zcela nezávislé na hlasitosti upozornění a zvonění iPhonu. V panelu Volby si hlasitost můžete nastavit tak, aby vás budík jemně probudil a nedrásal vám hned zrána sluch. V tom samém panelu můžete také nastavit, jak dlouho před spaním chcete být upozorněni na blížící se odchod do postele.

Sledování spánku a odložení buzení

Sledování spánku ve Večerce je velmi základní, a pokud vás opravdu zajímají vaše spánkové návyky, pravděpodobně používáte aplikace třetích stran, jako je Sleep Cycle nebo Pillow. Sledování spánku Večerky do značné míry předpokládá, že když jste v posteli, prostě spíte, pokud tedy aktivně nepoužíváte svůj iPhone. V iOS 13 je na hlavní obrazovce Večerky nový panel analýzy, který ukazuje vaši nedávnou spánkovou historii. Používáte-li svůj iPhone v době, kdy máte být v posteli, tento čas se vám odečte. A naopak, pokud odložíte budík, doba, kterou zůstanete v posteli navíc, se vám přičte k dobru. Data z Večerky se automaticky zobrazují v aplikaci Zdraví.

Chcete-li sledovat analýzu spánku v iOS 13, otevřete aplikaci Hodiny, klepněte na panel Večerka a pak klepněte na Zobrazit více ve Zdraví. Analýza spánku ukazuje, kolik času jste strávili v posteli. Pokud si chcete měřit skutečný čas spánku, propojte si aplikaci Zdraví s monitorem spánku. Můžete také ručně zadat, jak dlouho jste spali: otevřete aplikaci Hodiny, klepněte na panel Večerka a pak na Zobrazit více ve Zdraví. V pravém horním rohu klepněte na Přidat data.

Navzdory značnému počtu žádostí uživatelů je v iOS 13 čas odložení budíku i nadále 9 minut a není možné jej změnit. Možná se ptáte, proč zrovna 9 minut? Nejedná se jen o iPhone, 9 minut je standardní doba odložení budíku u většiny analogových nebo digitálních hodin. Důvod se datuje do padesátých let, kdy bylo vynalezeno tlačítko pro opakované buzení, a skrývá se v mechanice hodin. Dnes vzdává standardní 9minutový odklad budíku iPhonu hold historii analogových hodin. Útěchou za to, že zatím nemůžeme prodloužit čas do dalšího buzení, nechť nám je vědomí, že čím delší by byla doba odkladu, tím by se nám hůř vstávalo a o to větší zpoždění bychom měli.

V posteli nerušit

Používáním Večerky a nastavením času, kdy jít do postele, se v iOS 13 zapne funkce V posteli nerušit. Automaticky se tak zapne režim Nerušit, obrazovka nebude svítit a veškerá oznámení půjdou přímo do Oznamovacího centra, aniž by se zobrazovala na zamčené obrazovce. Pokud tedy uprostřed noci zvednete svůj iPhone, abyste zjistili, kolik je hodin, neuvidíte obvyklé sentimentální odkazy od kamarádů trpících nespavostí ani naléhavé zprávy od šéfa na Slacku. A co jiného byste si pro dobrý noční spánek mohli přát?