Unsplash – statisíce fotek zdarma

V App Store je mnoho aplikací, které nabízejí wallpapery zdarma. Většina z nich je plná reklam a jejich kvalita je občas diskutabilní. S Unsplash na ně můžete klidně zapomenout.

Určitě víte, že změna pozadí vašich zařízení je velmi důležitá. Já mám sice rád původní nativní fotky, ale brzy mě začnou nudit a v tom okamžiku mě zachrání Unsplash.

Unsplash je komunitní stránka pro fotografie, který byla spuštěna v roce 2013. Tři mladí zakladatelé vytvořili platformu, která umožňuje tvůrcům publikovat jejich nevyužitá díla zdarma. Digitální galerie byla spuštěna s 10 fotkami, dnes nabízí ke stažení více než 850 000 snímků a počet unikátních uživatelů, kteří nahrávají fotky, překročil 100 000.

Nejlepší na této službě je, že tyto fotografie můžete používat pro různorodé účely. Fotky, které jsou k dispozici na Unsplash, si můžete zdarma stáhnout a můžete je použít, bez jakýchkoli odkazů na zdroj, pro své webové stránky, marketingové materiály nebo jiné projekty. Rozlišení fotek je dostatečně vysoké a dokonce i ty, které mají poměr 16: 9, lze snadno oříznout tak, aby se hodily jako pozadí telefonu.

Sbírka, která byla přístupná pouze prostřednictvím prohlížeče, je nyní oficiálně i ve formě aplikace. Zabírá jen 3,7 MB, běží rychle a je stabilní, její design je mimořádně průhledný a čistý. Nejlepší je perfektní prohlížení, které vám umožní přístup k relevantním výsledkům ve vyhledávání.

Ke stažení stačí stisknout tlačítko v pravém rohu a fotka se okamžitě stáhne do knihovny. Můžete také zkontrolovat podrobnosti, jako je rozlišení, použitý fotoaparát, clona, hodnota ISO atd.

Aplikace je také, podle nejnovějších trendů, k dispozici v tmavém režimu. Podle mého názoru to není tak významné, protože 90 % displeje zabírají fotky, ale pro některé to může být důležité. Nezobrazjí se žádné reklamy – alespoň v posledních měsících jsem se nesetkal ani s jednou.

V aplikaci Unsplash si nemusíte registrovat účet, procházení a stahování funguje bez přihlášení. Vstup do komunity přináší výhody, jako například možnost nahrávat své práce a vytvářet vlastní sbírky. Kromě aplikace pro iOS existuje i verze pro MacOS, ale i webový prohlížeč poslouží dokonale.

Jaké máte pozadí na telefonu?