Jak správně pečovat o MacBook. Užitečné tipy o čištění a údržbě.

Starej se o svůj MacBook, prodloužíš jeho životnost. Prozradíme ti, které programy tě zbaví zbytečných souborů a uvolní místo na disku. Zároveň zjistíš, jak Mac čistit a kdy je dobré ho vzít do servisu.

MacBook

Stáhni si zdarma tyto programy a vyčisti disk od zbytečných souborů

Nemusíš být velkým ajťákem, abys zvládl svůj MacBook zbavit softwaru, který zbytečně zabírá místo na tvém disku. Po odinstalování aplikací zůstávají v počítači různé zbytky souborů. Místo ručního vyhledávání raději stáhni některý z níže doporučených programů. Ten to zvládne za pár vteřin.

CCleaner

CCleaner si poradí s nepotřebnými soubory uvnitř macOS. Smaže také historii procházení prohlížečů a další digitální stopy. Ovládá se velmi snadno. V levém menu zvolíš typ akce (například čištění) a v pravé části potvrdíš. Program zanalyzuje systém a vybere nepotřebné soubory.

Díky CCleaneru můžeš také smazat programy, které nevyužíváš. V sekci Nástroje vyber program ke smazání a během chvilky po něm nezůstanou v systému žádná zbytková data.

OnyX

Instalací OnyXu získáš další čistič, který během chvilky proskenuje tvůj operační systém a vyhledá zbytečné soubory. V programu vyhledej sekci Údržba a zvol soubory a složky, které chceš pročistit.

AppCleaner

Další program pro odstranění zbytkových souborů. Funguje na systém drag and drop. Otevři AppCleaner a přetáhni do něj ikonu appky, které se chceš zbavit. Stačí pár vteřin a svému MacBooku uvolníš místo na disku.

Prach a další nečistoty omezují výkon

Klávesnici a obrazovku zvládneš vyčistit jemným hadříkem, který nepouští vlákna. Nepoužívej hrubé látky, utěrky nebo ubrousky, mohly by laptop poškrábat. Čisti jemnými pohyby, vyvaruj se silnému tření. Hadřík můžeš navlhčit čistícím prostředkem, který neobsahuje bělidlo nebo peroxid vodíku.

Ačkoliv se o počítač dobře staráš, nikdy zcela nezamezíš vniknutí prachu a dalších nečistot do jeho ústrojí. Pro důkladnější vyčištění vyhledej autorizovaný servis MacBooků, ve kterém tě zbaví nečistot uvnitř. Tyto částice mají vliv na ztrátu výkonu, provozní teplotu a hlučnost, proto čisti MacBook pravidelně.

Chraň MacBook před vlhkem a teplem

Vyvaruj se velkým teplotním výkyvům a nadbytečné vlhkosti. MacBook v takovým podmínkách nefunguje na 100 %. Laptop chraň před přímým sluncem a nepoužívej ho na pláži, kde se do něj může dostat sůl a poškodit hardware.

Koukáš na filmy z vany? Děláš chybu. Prostředí koupelny MacBooku vůbec nesvědčí. Počítači neprospívá vodní pára, kvůli které vnitřek stroje rychleji zkoroduje.

Jaké prostředí je optimální? Spíš chladnější a suché s okolní teplotou 10 až 35 °C. Během práce polož MacBook na pevný povrch, pro zajištění cirkulace vzduchu. Pokud pracuješ z postele, dej pozor, aby peřina neucpala větrací prostor. Zvaž také nákup chladící podložky s větrákem, která MacBook udrží v ideálních podmínkách.

Dopřej laptopu přestávku

I MacBook potřebuje pauzu. Jen režim spánku však nestačí. Po nějaké době stroji prospěje kompletní vypnutí, protože i v omezeném módu čerpá energii nutnou k provozu základních komponent. Zamezíš tak zbytečnému opotřebení hardwaru a ušetříš za energii.

Rovněž doporučujeme po vypnutí odpojit i nabíječku, ať je MacBook kompletně odstaven od elektřiny. Pokud se bez režimu spánku neobejdeš, jednou za čas MacBook restartuj. Počítač načte všechny operace od začátku a tím urychlí jejich chod.

Pokud svému MacBooku Pro nebo MacBooku Air věnuješ dostatečnou péči, pošlape hezky plynule a práce ti půjde od ruky.