TEST: DJI Osmo Pocket – stabilizátor do kapsy

Po půl roce vydání DJI Osmo Mobile 2 nyní představil čínský gigant nové zařízení, kterým se vydává do teritoria GoPro. Na to jsme se museli podívat vlastníma očima.

Zvedněte ruku, pokud víte, k čemu slouží ta miniaturní kapička na vašich džínách. Je na ukládání žvýkaček, tampónů, nebo snad iPodu? S tím posledním souhlasil Steve Jobs. Správnou odpovědí je ale na schování DJI Osmo Pocket. Jak název napovídá, toto malé zařízení se do jinak zbytečné titěrné kapsičky pohodlně vejde. A to je docela úspěch, jelikož první verze vydaná před pár lety byla desetkrát větší a třikrát dražší.

Balení stabilizátoru je skoro stejně velké jako iPhonu. Stejně jako v případě Osmo Mobile 2 vynechali DJI všechny nepotřebné serepetičky a vytvořili minimalistické – a finančně efektivní – balení.

Kromě klasických manuálů naleznete v balení řemínek a užitečný obal. Dále vám budou k dispozici dva adaptéry pro připojení k zařízením s Lightning a USB-C konektory. Jedná se ovšem o samostatné zařízení a iPhone budete potřebovat pouze pro prvotní nastavení (aktualizace firmwaru atp.). Následně můžete telefon používat jako externí displej, nicméně DJI Osmo Pocket funguje skvěle i bez něj.

Jedna věc je obzvláště úchvatná. Místo klasické aplikace DJI byste si jako první měli stáhnout aplikaci DJI Mimo. Pokud vlastníte více zařízení DJI, nemusí to pro vás být tolik pohodlné, nicméně je tato aplikace více než užitečná a rozhodně se její stažení vyplatí. Aplikace ihned po připojení k vašem iPhonu spustí potřebné drivery. Jinak je DJI Mimo rychlá a stabilní, což je oproti ostatnímu softwaru DJI příjemná změna.

V ruce se DJI Osmo Pocket drží velmi příjemně. Starší Osmos měly hliníkový povrch, zatímco Osmo Mobile 2 plastový. Nejednalo se ovšem o žádné levné řešení a oproti ostatním Osmo zařízením se jednalo o obrovské vylepšení. Materiál použitý v Osmo Pocket se dá přirovnat k tomu u Mavicu Air, který je taktéž plastový, nicméně je příjemně ošetřen a kvalitně zpracován. Chválím!

Palec můžete položit na pogumovaný povrch pod dvěma tlačítky. Na těle naleznete samozřejmě také krytky Lightning/USB-C konektoru, slot na paměťovou kartu a USB-C port pro nabíjení.

Možná vás to překvapí, ale DJI Osmo Pocket vyžaduje pro ukládání vašich záběrů paměťovou kartu. Nejsem si jistý, zda by bylo možné přímo do vašeho zařízení nahrávat přes spojení Lightning záznam ve 4K. Použití paměťové karty přináší několik výhod. Nejste omezení kapacitou vašeho telefonu a můžete zaznamenávat i bez jeho použití.

Navíc lze videa z karty snadno a rychle přenést do jiného zařízení. Takové řešení přináší značnou výhodu, a proto také výrobce tvrdí, že DJI Osmo Pocket může snadno konkurovat i GoPro.

Na výběr máte z několika módů, včetně videa a fotografií, stejně jako u ostatních Osmo zařízení. Nahrávání videa má několik segmentů. Nové Osmo umí nahrávat 4K při 60fps a zaznamenávat motion lapse, time lapse a panorama. Vytvářet můžete i zakulacené obrázky, podobně jako s iPhonem.

Ještě zajímavější je ale ruční nastavení stabilizátoru. Největším hitem Osmo Pocket je FPV mód, který se velice podobá GoPro. Pokud byste rádi přidělali Osmo k vašemu tělu nebo helmě, nebude Pocket pohybovat senzory horizontálně, ale bude hledět přímo před sebe, stejně jako sportovní kamery. Nahraná videa jsou neskutečně stabilní. DJI nabízí spoustu příslušenství, včetně voděodlných obalů.

Samotné zařízení voděodolné není, podle DJI ale odolá potu a páře. Nicméně konektory nejsou nijak chráněné a bez řádného obalu musíte Pocket před vodou chránit.

Výrobce zařízení osadil 1palcovým displejem. Ten vám sice dostatečně kvalitně zaznamenané události nezobrazí, pro zobrazení nastavení a dostupných funkcí je však naprosto dostačující. Z každé strany displeje můžete vyvolat jinou funkci: způsob záznamu, nastavení stabilizátoru, galerii a další nastavení. Pohyb stabilizátoru lze přizpůsobit ručně pomocí malého posuvníku na straně displeje. Může to znít zvláště a nevybavuji si žádné jiné zařízení, které by fungovalo podobně, jeho použití je ale více než snadné. DJI udělali při návrhu softwaru opravdový kus práce.

Při srovnání funkcí od sebe Osmo Mobile 2 a Osmo Pocket prakticky nelze rozeznat, na druhou stranu jejich využití je naprosto odlišné. Zatímco Osmo Mobile 2 vyžaduje kameru a v ruce připomíná nějaké obří zařízení, s Osmo Pocket může váš telefon odpočívat v kapse a malá velikost zařízení přináší spoustu inovativních možností využití. A rozhodně je s ním příjemnější cestování.

Jelikož má DJI zkušenosti s designem malých kamer, naše očekávání splňuje i Pocket. Kvalita záznamu je totiž excelentní. Pokud bych nějakou slabinu najít musel, řekl bych, že jde o krapet nižší dynamický rozsah a více saturované fotografie. Nicméně těmito neduhy trpí většina kamer včetně chytrých telefonů, tudíž o nic nejde.

Čočka Osmo Pocket je pak zdaleka to nejhezčí, co kdy byla do takto malého zařízení osazeno. Světlo je ostré, nerozmazané a odrazy jsou v porovnání s ostatními zařízeními v této cenové relaci minimální. Dobrá práce DJI! Oproti GoPro nemá Osmo žádnou extrémně široko úhlovou optiku, což může být pro někoho menší nevýhodou. Nicméně 26mm čočka s ⅔ senzorem je pro záznamy uzavřených prostor široká dostatečně bez jakýchkoliv problémů.

Závěr

Z pohledu uživatelské zkušenosti a užitečnosti Osmo Pocket exceluje. Snadno se používá a je intuitivní. Skvělé záběry pořídíte, aniž byste se museli samotnou kamerou nějak moc zabývat. Žádná kalibrace, tu si zařízení obstará automaticky po zapnutí, a tudíž neztrácíte žádný čas. V případě Osmo Mobile způsobovala optická stabilizace telefonů značné problémy, zde se vás nic takového netýká. Stačí zapnout nahrávání a vše se děje automaticky, FPV mód se o vše postará.

DJI přináší opět úspěšnou inovaci a pro mnohé uživatele se může jednat o povinnou výbavu. V roce 2019 ukazuje trh mobilních zařízení znatelný pád. Budoucností může být chytré příslušenství a DJI si je toho dobře vědomo. Kdybyste se zeptali mě, zda bych si DJI Osmo Pocket koupil, nebo ne, mým jediným problémem by bylo, že DJI do roka opět vydá něco, co budete muset mít. Ale to možná zas až takový problém nebude…