Test – B&O PLAY Beoplay H8i a H9i

Nemůžeme říct, že by vývojáři produktů v B&O PLAY zbytečně otáleli. V posledním roce jsme pro vás otestovali osm nových zařízení. Dnes číslo zvyšujeme na deset, jelikož se nám do redakce dostala dvojice vůbec toho nejlepšího, co společnost představila – Beoplay H8i a H9i.

Kde jsou ty časy, kdy bylo v nabídce společnost Bang & Olufsen jen několik málo produktů, přičemž se v průběhu dekád měnily jen drobnosti. B&O PLAY byla oddělena z jasného důvodu, jelikož přišla s trochu odlišnou filosofií – levnější a stylovější. Rozhodně bychom však dnes testovaná sluchátka neřadili do kategorie „levné“, ale o tom až níže.

První ze zástupců sluchátek B&O PLAY byla H6, skvělá drátová náhlavní sluchátka, která milujeme dodnes. Druhá generace pak dokázala kvalitu zvuku ještě zlepšit. Výběr se pak rozrostl o další on-ear, levnější, dražší, drátová, bezdrátová, s potlačováním okolního hluku apod. H8i a H9i v sobě zahrnou vše. H9i jsou bezdrátová over-ear sluchátka s aktivním potlačováním hluku, H8i vám poskytnou to samé, jen v on-ear variantě. Představení těchto produktů znamenalo konec pro všechno kromě Beoplay H4, výroba celého zbytku produktové řady byla ukončena.

Vzhled

Design H9i se příliš nezměnil, vypadá velice podobně jako předchůdce. Dalo by se říct, že jsou sluchátka prakticky identická. Naopak H8i se oproti H8 dost změnila a stala se spíš menším bratříčkem H9i. Tešte se na obvyklou prémiovou kvalitu měkké jehněčí a pravé hovězí kůže, pod příjemným povrchem se schovávají náušníky z paměťové pěny a hliníkový most. Zvenku na sluchátcích pak najdeme krásné plasty a kusy hliníku. Pochopitelně i balení nese tradiční rukopis, vše je pěkně urovnané v oku lahodícím stylu.

Když se podíváme na příslušenství, v obou případech je situace stejná – H8i i H9i mají adaptér do letadla, taštičku na přenášení v odpovídající barvě, 3,5mm kabel pro fanoušky drátů a nabíjecí kabel s USB. Na jedné straně je přitom klasické USB-A, na druhé straně pak najdeme USB-C. Stejně jako u dalších sluchátek značky B&O PLAY můžete sluchátka nabíjet tímto portem.

Záleží zcela na vás, zda dáváte přednost on-ear nebo over-ear designu sluchátek. Vedle toho je však mezi sluchátky i několik dalších rozdílů. Větší H9i mají na pravém sluchátku dotykovou ovládací plochu a tlačítko pro párování. H8i ale funguje s tradičními tlačítky, na jedné straně je hlasitost a tlačítko pro pauzu/přehrávání, na druhé jsou pak tlačítka pro zapnutí či spuštění potlačení okolního hluku. I když jsme nebyli velkými fanoušky dotykového řešení B&O PLAY, při přímém porovnání nám nakonec přišlo jako praktičtější.

Po stránce barev je na výběr pouze ze dvou možností – černá nebo „přirozená“. Obě vypadají skvěle, H8i jme měli v černé, H9i pak v béžovo-bílé. Nutno říct, že se nám druhá varianta líbila o něco více. Design sluchátek je doplněn kovovými prvky v odpovídajících barvách, jedna měla stříbrné doplňky, druhá pak tmavě šedé. Náušníky se dají v případě potřeby snadno vyměnit.

K pohodlnosti nemůžeme říct špatného slova. Naprosto splňují standardy značky, přičemž H9i se zdály být ještě o trochu pohodlnější. Rozdíl mezi over-ear a on-ear řešením je zásadní. Očekávali jsme, že budou o něco těžší než v případě H6, ale není tomu tak. H8i mají jen 215 gramů, zatímco H9i 285 gramů. Hodí se klidně i pro dlouhodobé nošení či běhání. Je vidět, že za designem sluchátek stál starý dobrý Jakob Wagner.

Vnitřek

Pojďme se ještě před rozborem kvality zvuku podívat na funkce. Oba modely mají aktivní potlačování hluku, všechny čtyři mikrofony (po dvou na každé straně) pomáhají snad k nejlepšímu řešení, co jsme kdy vyzkoušeli. V B&O PLAY ještě vylepšili jejich dosavadní řešení, nově svou funkci nazývají Advanced ANC. Vedle zmíněných mikrofonů mají sluchátka ještě další dva pro hovory a komunikaci se Siri.

Transparency Mode je nám již dobře známý. Když jej aktivujete, hudba se přeruší a do sluchátek se vám začne přenášet okolní zvuk, perfektně tak slyšíte své okolí bez nutnosti sundávat zařízení z hlavy. Nejdřív jsme si mysleli, že možnost ani nefunguje – naopak, funguje tak perfektně, že si ani neuvědomíte, že máte sluchátka na hlavě. Když už se bavíme o nutnosti sluchátka sundávat, B&O přidali ještě jednu novinku. Oba modely mají proximity senzor (jako třeba na iPhonu), když si je tedy sundáte, samy přeruší přehrávání. Po následném nasazení se pak hudba zase spustí. Než si na funkci zvyknete, může vám přivodit menší infarkt. Všimli jsme si asi dvouvteřinového odstupu, když sluchátka sundáváte – při nasazování tam však prakticky žádné zpoždění není. Nemusí to znít tak skvěle, v reálu jde ale o parádní věc.

Vzhledem k tomu, že jsou oba modely bezdrátové a s aktivním potlačováním hluku, je potřeba i baterka. H8i mají překvapivě o dost větší akumulátor, konkrétně s 1100 mAh, což stačí pro 30 hodin přehrávání hudby (se zapnutým Bluetooth a ANC), 45 hodin bez potlačování hluku a 42 hodin s kabelem a zapnutým potlačováním hluku. To je hodně slušné. V případě H9i se bavíme o 770 mAh, což poskytuje „jen“ 18, 23 a 24 hodin. Může to být proto, že v případě H9i je baterie snadno vyměnitelná, v případě H8i je zabudovaná. Za použití průměrné hlasitosti nám výdrž vycházela podobně. Sluchátka se kompletně nabijí za 3,5 a 2,5 hodiny. V obou případech se pak bavíme o Bluetooth ve verzi 4.2 a podoře AAC kodeků.

Když se posuneme k samotnému zvuku, starají se o něj 40milimetrové elektrodynamické reproduktory s nejlepším zvukem. Jde o základní dynamické jednotky, nikoliv elektrostatické. Frekvence se pohybuje mezi 20 a 20.000 Hz, což pochopitelně nic neznamená. Musíte si je prostě vyzkoušet. Vzhledem k tomu, že se v B&O zaměřovali na spoustu nových funkcí (jako třeba zmíněný proximity senzor), nečekali jsme zásadní posun v kvalitě zvuku,

Nemohli jsme se mýlit víc. Nejdřív jsme si vyzkoušeli H9i, protože nám jejich design seděl více. Zapnuli jsme sluchátka, spárovali, updatovali a spustili hudbu. Bez jakýchkoliv debat jde o nejlepší B&O sluchátka v historii. Nezní „jen o trochu lépe než H6“, jde o zásadní posun. Nechápeme, jaké zázraky vývojáři novinek dělali, každopádně jsme slyšeli nejlepší zvuk, co jsme kdy u sluchátek zažili.

Barevnost je pro B&O standardní – trochu silnější basy, ale ve všech hladinách je podání příjemné a čisté. Aplikace Beoplay je pak jen třešničkou na dortu, díky níž si H8i a H9i upravíte zcela dle svých představ. Jako vždy totiž nechybí funkce ToneTouch a pořád si myslíme, že jde o nejlepší věc, kterou nám firma Beoplay přinesla. Stáčí jen hýbat ukazatelem a nastavujete si zcela odlišná podání. Funguje to jasně a bezproblémově.

V tu chvíli jsme očekávali, že H8i budou znít kvůli svému designu o něco hůře, ale vůbec ne. Nedokázali jsme najít rozdíl. Jediný byl snad v tom, jak se do nich dostává okolní zvuk a jak jsou při delším používání pohodlná. Můžeme jasně říct, že jestliže si vybíráte mezi těmito dvěma modely, rozdíl je jen ve velikosti.

S aktivním potlačováním hluku nebyly žádné problémy, ale slovíčko „Advanced“ skutečně něco znamená – zase o krok lepší. Funkce se zbavuje hlavně monotónních zvuků, jako třeba zvuk motoru v letadle, ale daří se zbavovat i dalších. Ve velké otevřené kanceláři nedokážete najít rozdíl mezi výsledky těchto sluchátek, a produktů Bose (dlouhodobě nejlépe hodnoceného výrobce sluchátek s aktivním potlačováním hluku).

Hodnocení

K testované dvojici Beoplay H8i a H9i máme jen slova chvály. Dánští vývojáři se opět překonali, a to jak po stránce zvukové, tak po stránce funkcí a možností. Nejdříve jsme si mysleli, že je vydání nových modelů produktové řady zbytečné, po odzkoušení jsme názor změnili.

Jediným problémem je tak cena. Produkty Beoplay nikdy nepatřily k nejlevnějším, ale H8i a H9i jsou ještě o kousek dražší. Pokud bychom je nějak mohli označit, šlo by o „iPhone X mezi sluchátky“. On-ear model Beoplay H8i vyjde v České republice na 10.090 Kč, over-ear model Beoplay H9i pak na 12.690 Kč. V této cenové hladině už se dá rozhlédnout po pořádném množství sluchátek, rozhodně ale krásnější nenajdete. Jestliže jste ochotní tuto cenu zaplatit, budete se svou investicí více než spokojeni.