Test 10,5“ iPadu Pro

Minulý pátek se nám do redakce dostal na otestování nový 10,5“ iPad Pro, měli jsme tak již pět dní na jeho testování. Hned po pěti minutách jsme však věděli, čím dnešní recenzi odstartujeme. Slova, kterými bychom krátce shrnuli to, v co se nový iPad Pro proměnil. Zjistili jsme totiž, že o novince můžeme mluvit pouze v superlativech. Jde o nejlepší iPad, který byl kdy vytvořený – o tom není pochyb. Abychom byli přesnější – iPad je nyní v takové formě, v jaké měl být vždycky.

Možná jste již nějakou dobu jedním z majitelů iPadu. iPad může být doma skutečně užitečnou pomůckou, jeho používání je o dost snadnější než u laptopu. Není ani potřeba často updatovat – klidně můžete mít iPad 4 a být s ním naprosto spokojení bez pocitu nutnosti kupovat novější model, přestože je rychlejší, tenčí, má lepší displej nebo Split View. Všechno tohle by však nyní mohlo hrát roli: iPad 4 je zcela dostačující, přestože jde o pět let starý produkt. Nicméně teď, když máme 10,5“ iPad Pro, musíme být upřímní – je čas na přechod k novému zařízení, dokonce se to může týkat i vás. Dnes vám představíme hlavní novinky, následně připojíme náš názor ze samotného používání.

Vnějšek

V tomto ohledu se nový 10,5“ iPad Pro příliš nezměnil. Je o něco větší než 9,7“ verze, čehož si však po vyndání z krabice možná ani nevšimnete, přestože při přímém porovnání je rozdíl jasně zřetelný. Rámeček je mnohem tenčí, díky čemuž se do šasi vešel o 20 % větší displej. Stejně jako vždy na zadní straně vystupuje kamerka, ale tentokrát je to trochu lepší. Tloušťka zařízení je shodná – 6,1 mm čili o 1 mm tenčí než iPhone 7.

Na vrchní a spodní straně zařízení nalezneme reproduktory stejně, jako tomu bylo u předchozích generací. Hrají nahlas a zní dobře, což je ale asi tak vše, co o nich můžeme říct. 10,5“ iPad Pro je jako obvykle dostupný ve čtyřech barvách, my jsme na testování dostali Rose Gold. V porovnání s iPadem 4 je tablet neuvěřitelně tenký a lehký, ale i proti novějším verzím je rozdíl citelný.

Displej

Tohle je asi nejzajímavější část nového iPadu Pro. V menší variantě máme rozlišení 2224×1668 pixelů, což se nemusí zdát jako velký rozdíl, ale bezpečně to poznáte. Stejně tak u technologie True Tone u minulého modelu – zprvu se to může zdát trochu zvláštní, ale měli byste tomu dát alespoň několik pokusů, abyste si na změnu zvykli. Nakonec se vám dost pravděpodobně začne líbit a místo otravování vám dost zpříjemní zážitek z používání.

Nicméně tou skutečně novou vlastností displeje je 120Hz obnovovací frekvence, jež byla překřtěna na ProMotion – a skutečně o změně můžeme mluvit jen pozitivně. Apple během představování kladl na tuto vlastnost velký důraz. My si při tom říkali: „Jasně, jasně, možná se na to zaměříme, možná si toho všimneme.“ Takhle to ale nakonec nebylo. Jakmile jsme poprvé skrolovali, okamžitě jsme rozdíl poznali. Vše se najednou zdá mnohem plynulejší, nejcitelněji to pak poznáte, když se pokusíte na chvíli vrátit ke staršímu modelu. Ano, na skvělé věci se zvyká dobře. Jde o zcela typický update – neměli jsme ani tušení, že bychom něco takového chtěli, dokud nám to Apple nenaservíroval. My se pak jen ptáme, proč něco podobného nebylo už u dřívějších verzí.

Díky vyšší obnovovací frekvenci reaguje lépe i Apple Pencil. Nemůžeme na reakční dobu u starších modelů říct křivého slova, ale teď vše funguje ještě lépe. Je ale pravda, že rozdíl poznáme jen u nativních aplikací (možná jen dočasně?), takže si super rychlost neužijete třeba u aplikace Paper od FiftyThree, naopak u Pixelmatoru vše fungovalo v pohodě. Možná je to tak, že poznáme spíš jen případy, kdy je reakce pomalejší.

Výkon

Slyšeli jsme, že je nový iPad Pro rychlý a že zvládne překonat starší MacBooky Pro. No, šestijádrový procesor A10X (se třemi úspornými a třemi extrémně rychlými jádry) skutečně nedělá své reputaci ostudu. Nevíme, zda existuje nějaký úkon, při němž by se dokázal iPad Pro zadýchat, ale my jsme na nic takového během testování nenarazili. Je však pravda, že nevíme, jak renderovat 3D objekty, takže tam jsme tablet testu nepodrobili. Spustili jsme několik základních testů v Geekbech, výsledky vidíte na obrázku níže – 2,32GHz A10X má ohromující výpočetní a grafický výkon. Jasně, šlo pouze o testy, ale iPad Pro je extrémně rychlý i během každodenního používání – 4 GB RAM v tom jistě také hrají velkou roli.

Apple pozdvihl vývoj interního čipu na ještě vyšší úroveň než dřív. Když se podíváme na to, že první vlastní procesor americká firma představila teprve před sedmi lety, je až neuvěřitelné, kolik výkonu zvládne do série A dostat. Jestliže jste během WWDC minuli demo Affinity Photo, rozhodně stojí za zhlédnutí, je to opravdu ohromující. Nezapomínejme na to, že jde o 6mm telefonní procesor – během testování prakticky vůbec nehřál.

Kamera

O kameře toho nemůžeme říct mnoho. Do zařízení dal Apple 12Mpx senzor s optickou stabilizací obrazu – kamera dělá slušné fotky, dokonce můžete mít chuť s tabletem občas pár fotek udělat, ale upřímně, jak hloupě to pak vypadá… Foťák nicméně může přijít vhod během skenování dokumentů. Můžete nahrávat 4K videa ve 30fps. Přední FaceTime kamerka má 7Mpx s nahráváním videa v 1080p.

Shrnutí

Neprodlužujme to, dnešní test je už tak dost dlouhý. Nový iPad Pro je rozhodně nejlepším iPadem, který kdy vznikl. Je také jisté, že jde o nejsilnější tablet v historii – kompletní hardware od displeje až po procesor je skoro „příliš dobrý na to, aby to byla pravda“.

Pokud používáte starší iPad a v nedávné minulosti jste jej neupgradovali, teď je ideální moment, kdy je vhodné o změně alespoň uvažovat. Jestliže jste přemýšleli o tom, že byste iPad pořídili a potřebovali trochu (nebo hodně) postrčit, je teď také ideální čas. Nicméně je důležité dodat, že se skutečná síla této bestie naplno projeví až s vydáním iOS 11. Určitě můžete vyzkoušet betu systému, ale je v ní stále řada chybek (i když to v mnoha případech neznemožňuje běžné užívání).

Jediná věc, která vás tak může držet zpátky, je cena. 64GB verze 10,5“ iPadu Pro začíná na 19.990 Kč, což je dost peněz. Když navíc přikoupíte klávesnici, Pencil a nějaký základní obal, dostanete se skoro na cenu MacBooku Air. Za svou cenu však dostáváte mnohem silnější zařízení – ale nemá velký smysl moc porovnávat, jelikož každému uživateli vyhovuje trochu něco jiného. Na druhou stranu je naceňování iPadu Pro mnohem příjemnější než v případe iPhonu 7. Když jsme poprvé na WWDC viděli ceny nového iPadu, trochu v nás hrklo. Když jsme jej však mohli několik dní používat, musíme přiznat, že za svou cenu rozhodně stojí. Není to jen nějaký základní iPad (přestože ten je o 9 tisíc levnější), tohle je iPad Pro.