Jak by asi fungoval MacBook s ohebným displejem?

Před nedávnem se objevily informace, že si Apple nechal patentovat patent na ohebné displeje. K čemu by mu mohl být a jak by možná podoba mohla vypadat v blízké budoucnosti?

V minulém týdnu analytik společnosti Display Supply Chain Consultants (DSCC) prohlásil, že Apple zkoumá možnosti ohledně notebooků se skládacími displeji. Nad tím jsme se pozastavili a řekli si, jak by zhruba takový MacBook se skládacím displejem mohl vypadat a k čemu by byl dobrý.

Představa, že by Apple vyráběl jakákoli zařízení s ohebnými displeji je alespoň prozatím pro nás poměrně lichá. Víme, že s touto technikou konkurence již nějakou dobu pracuje a že se jedná o poměrně zajímavá kapesní zařízení, která se v mžiku dokáží rozprostřít na větší, kolikrát i jednou takovou pracovní plochu. Nicméně jsme u Applu zvyklí na maximální doladění finálního produktu se kterým se v jednom duchu nese i samotná preciznost dílenského zpracování. Někdo to Applu může mít za zlé, ale již dávno jsme si zvykli, že oproti konkurenci zavádění některých technologií Applu prostě chvilku trvá a kolikrát přijde jako s novinkou s něčím, co už dávno konkurence představila. Někdy i před lety. Jenže v tom spočívá cesta dokonalého produktu, které Apple běžně představuje.

Pojďme se ale podívat, jakby mohl ohebný MacBook vypadat a jaká by mohla být jeho využitelnost.

Jako nejlépe využitelnou podobnou se jednoznačně jeví ohebná dotyková obrazovka po celé vnitřní straně počítače. Sice se Apple v minulosti již několikrát distancoval od jakýchkoli zvěstí, že by měl mít MacBook dotykový displej, ale v tomto případě se jedná o nejlepší možnou využitelnost. Zkus si představit, že máš namísto celé plochy klávesnice jednu velkou dotykovou plochu, která ti jednoduše dokáže zastoupit iPad. Ani si nedovedeme představit jak moc by byla taková funkcionalita společně s dotykovou obrazovkou pro kreativní umělce využitelná. Dokážeme si například představit, že by se třetina plochy nabízela jako klávesnice a další část například jako paleta barev pro malování nebo kalkulačka. Jednoznačně by to ulehčilo práci a nemusel bys tak pokaždé dohledávat a zapínat potřebné aplikace pořád dokola.

Další z možných řešení využitelnosti je posuvná plocha, kdy by sis na celý displej klávesnice nastavit různé widgety a aplikace, které potřebuješ a pak jednoduše swajpoval zprava doleva ohromnou nabídkou tebou přednastavených možností. Mohl bys tam mít různá nastavení Photoshopu, After Effects a jejich tzv hot keys, tedy nejpoužívanějších klávesových zkratek, které ti nejlépe usnadní práci.

Možností, jak by se takto definovaný dotykový skládací MacBook dal využít jsou mraky. Samozřejmě se prozatím jedná jen o pouhou teorii nepodloženou na jakýchkoli faktech, ale přeci jen je to velice zajímavá představa, kudy by Apple mohl směřovat a jaké revoluční produkty by mohl představit.

No, nechme se překvapit a uvidíme s čím nás Apple překvapí.