Strávili jsme několik dní používáním iPhonu 4…

Říká se, že Apple se chystá vrátit ke svému klasickému designu. Tato myšlenka nám posloužila jako skvělá záminka k tomu, abychom se vrátili k zařízení z roku 2010 a strávili pár dní v „retro režimu“.

Je docela těžké uvěřit, že od uvedení iPhonu 4 uplynulo téměř 10 let. Ano, je to tak, průkopník tehdejší éry se objevil poprvé na pódiu WWDC 7. června 2010 v San Franciscu. Byl to poslední iPhone, který mohl představit Steve Jobs. Publikum a zákazníci ale nebyli hranatým designem a ocelovým rámem úplně nadšeni.

Časem se však stal tento design legendou a mnozí dodnes považují iPhone 4 za nejkrásnější smartphone od Applu vůbec. Já jsem si tehdy vybral základní model iPhone 4 jako své uvedení do ekosystému Applu. Ve srovnání s mým tehdejším Samsungem, na kterém běžela verze Androidu Gingerbread, to byl opravdu úžasný pocit.

Teď jsem měl znova možnost používat původní zařízení po dobu několika dní. Jeho baterie je stejně původní jako všechny ostatní součástky. Liší se jenom operační systém. Dnes má nainstalován iOS 7.1.2, zatímco původně to byl iOS 4. Pokud jde o výkon, nebylo to bez problémů, ale novější verze umožnila stáhnout několik aplikací.

Můj první a největší objev byl, že iPhone 4 s iOS 7 je pomalý. Ne brutálně pomalý, ale po chvíli je to docela frustrující. Jasně si pamatuji, že toto zařízení bylo kdysi rychlé jako blesk – i s iOS 5. Nicméně všechna moje další očekávání byla splněna: iMessage fungoval dobře, hovory byly jasně slyšitelné, FaceTime běžel hladce a další aplikace třetích stran, jako Gmail, OneDrive, Messenger, YouTube nebo Instagram, fungovaly spolehlivě.

Pokud jde o instalaci nových aplikací, největší výzvou nebyla jejich rychlost, ale rozdíl oproti současné verzi, kterou nyní používáme. Jsou výrazně odlišné. Například iOS 13 nyní podporuje verzi Instagram 130.0, zatímco v iOS 7 byla k dispozici ke stažení poslední verze 8.5.2. Neobsahuje dokonce ani instagramové příběhy. Naopak používání Messengeru bylo opravdu osvěžující. Navzdory zpomalení obsahuje v poslední verzi Příběhy a žádné reklamy.

Neměli bychom zapomenout ani na hry. Když jsem měl iPhone 4, Cut the Rope, Temple Run a Angry Birds patřily k nejlepším titulům. Bohužel jsem neměl štěstí s instalací ani jedné z nich – mimochodem, původní hra Angry Birds již v App Store není k dispozici. Hra Doodle Jump je však stále dostupná a k mému obrovskému překvapení běží hladce. Nakonec jsem se dostal také k Angry Birds, verze Rio z roku 2011 je stále k dispozici. Je to trochu zpomalené, ale příjemné.

Používat všechny tyto aplikace bylo opravdu jako cestovat zpět v čase, hlavně kvůli samotnému operačnímu systému. Přestože byl systém iOS 7 představen v roce 2013 spolu s iPhonem 5S, je dost starý na to, aby měl své kouzlo. Od té doby prošel operační systém iPhonů mnoha změnami. Možnost Přetažením odemknout zmizela v nenávratnu, zatímco byly zavedeny Ovládací centrum a widgety.

Největší změnou se však zdá být to, co se ani trochu nezměnilo. Je to plochý design, který nahradil styl skeuomorph. Budí dojem, že máte nainstalován iOS 13 s klasickými tapetami.

Starodávný operační systém a zastaralé aplikace mají své kouzlo, zatímco zařízení samotné stárne úplně jiným způsobem. Vzhledem k designu a materiálům používaným v iPhonu 4 je toto zařízení stále mistrovským dílem. Kombinace oceli a skla je nejen elegantní, ale také vysoce kvalitní.

Pokud jde o displej, barvy nejsou dokonale věrné a nevypadají úplně velkolepě. I když šlo o první zařízení s displejem Retina a hustotou pixelů 330 ppi, stále zobrazuje obsah dostatečně ostře.

Velikost je jiná záležitost. Neříkám, že bych se bez váhání vrátil k uhlopříčce 3,5 palce, ale plně chápu ty, kterým se po ní stýská. Používání telefonu jednou rukou, jako u iPhonu 4, není dnes možné u žádného zařízení z aktuální nabídky.

Těch pár dní, během kterých byl mým nejlepším společníkem iPhone 4, bylo pro mě pěkným a nostalgickým zážitkem. Samozřejmě bych nikomu nedoporučoval, aby si jedno z těchto zařízení koupil, a to hlavně z důvodu zabezpečení starších verzí iOS a dostupných aplikací. Uživatelský zážitek se ale nezměnil až tolik, jak byste možná očekávali. Lze bez jakýchkoliv pochyb říci, že poslední iPhone éry Steva Jobse je pořád důmyslné a kvalitní zařízení.

Nejlepší na celé této zkušenosti byl návrat k mému iPhonu 11. Můj aktuální iPhone teď budil dojem zcela nového zařízení, které přišlo z budoucnosti…