Splitwise – Dobré účty dělají dobré přátelé

Aplikace pro sledování společných výdajů, která je dostatečně intuitivní a přímočará i pro ty, již účtování a dělání rozpočtů nenávidí. Objevili jsme a chtěli bychom vám představit aplikaci Splitwise, která i vám může zjednodušit život.

„Dobré účty dělají dobré přátelé.“ To platí zejména pro případy, kdy dovolíte, aby se vám nějakou dobu hromadily půjčené peníze, služby nebo nevrácené věci. Ty umí, jako příslovečná špička ledovce, potopit i ty nejlepší přátelství a vztahy.

Tato velice jednoduchá aplikace vám umožní mít přehled o všech vašich složenkách, účtenkách a platbách, které chcete sdílet s dalšími lidmi. Instalace Splitwise ani nemůže být snazší: přihlásíte se pomocí svého telefonního čísla a pro začátek si na zkoušku můžete přidat byt nebo společný výlet. To jsou dva ze základních případů pro používání této aplikace.

Rozhodla jsem se začít bytem a byla jsme vyzvána, abych přidala osobu, se kterou bydlím. Vždyť proč byste sdíleli náklady na byt sami se sebou, pokud tedy nejste Dr. Jekyll.

Přidala jsem tedy telefonní číslo své spolubydlící. Přišlo jí upozornění a aplikaci si stáhla.

Pokud chcete sdílet složenku:

  • vyberte skupinu (projekt) a ťukněte na velké zelené „+“ dole;
  • přidejte platbu a vyplňte podílející se osoby, popis, sumu a osobu, která platí;
  • pak musíte vybrat způsob dělení nákladů, já jsem zvolila půl na půl.

Výše zmíněné možnosti jsou celkem jednoduché a nepotřebují žádné vysvětlení. Míra komplexity aplikace se projeví až v možnostech rozdělení nákladů.

Výdaje se mohou dělit:

  • rovným dílem: každý zaplatí stejný díl (polovinu, třetinu, …);
  • podle sumy: každé osobě můžete přidat jiné částky;
  • podle procent: každé osobě zadáte jiné procento celkové sumy;
  • podle podílů: jednodušší variace procentuálního rozdělení – například já zaplatím 7 částí a ostatní po jedné;
  • přesně zadáno: každé osobě přiřadíte přesnou částku.

Mějte přehled

Hotovo? Teď přichází to nejlepší. Uvidíte, kolik dlužíte a měli byste vrátit přátelům nebo rodině. Jediným klepnutím v aplikaci uvidíte aktuální stav svých závazků a můžete přátelům poslat vlídný e-mail, aby vám konečně vrátili prachy za všechny ty obědy, které šly na váš účet. Nebo můžete počkat na konec měsíce a připomenout se jen v případě, že vaše konto hlásí nebezpečný pokles. Samozřejmě dlužné částky se mohou časem navzájem vyrovnat, pokud budete čekat dostatečně dlouho. Díky této funkci je používání aplikace velice pohodlné: když je vaše bilance s někým povážlivě nízká, prostě zaplatíte příští útratu a naopak.

Klepnutím na ikonku na spodní liště uvidíte své účty seřazené podle lidí (když kliknete na ikonku přátel) nebo podle skupin (projekty jako váš byt nebo výlet).

Pokročilé funkce

V kartě s názvem „Me“ můžete snadno nastavit různá hlášení, změnit nastavení účtu, bezpečnostní kód nebo kontaktovat vývojáře aplikace. Pro účtenky, které je potřeba zaplatit, si můžete zapnout upozornění. Své údaje můžete exportovat do tabulky pro další analýzu, k platbám lze přidávat komentáře nebo datum nebo je můžete úplně vymazat.

Verdikt: 5 hvězdiček za všechny puntičkáře

  • výhody: aplikace je jednoduchá, uživatelsky přívětivá, intuitivní a napojena na PayPal;
  • nevýhody: nelze ji propojit s online bankovnictvím nebo aplikacemi pro vedení rozpočtu.

Stáhnout Splitwise z App Store (zdarma, iPhone, iPad, obsahuje iAP)