Snapseed: Dostaňte maximum z fotek na iPhonu

Snapseed je jedna z nejlepších aplikací pro úpravu fotografií, která obsahuje obrovskou řadu výkonných nástrojů a možností, jak vylepšit fotografie. Ať už jste začátečník nebo zkušený fotograf, tato aplikace vám má skutečně co nabídnout.

Co v ní konkrétně najdete? Nástroje a nastavení na profesionální úrovni, které můžete dále upravovat a ladit, podporu formátů JPEG a RAW, nedestruktivní úpravy, které vám umožní vrátit zpět vaše změny, různorodé přednastavené vzhledy pro rychlé úpravy na cestách a mnoho dalšího. Všechny tyto funkce jsou zabalené ve snadno použitelném rozhraní.

Na trhu je mnoho aplikací pro úpravu fotografií, bezplatných i placených. S většinou bezplatných aplikací vytvoříte několika kliknutími skvěle vypadající fotografie, ale po čase se jejich užívání stává omezující a předvídatelné. Snapseed mezi nimi vyniká, protože nabízí profesionální editační nástroje, jako jsou křivky, editace RAW a vyvážení bílé, přičemž je stále poměrně jednoduchý na používání.

Jak začít

Stáhněte si zdarma aplikaci Snapseed z iOS App Store a můžete okamžitě začít vylepšovat své fotografie. Aplikace vás při prvním otevření přivítá prázdným oknem s tlačítkem „+“. Klepnutím na libovolné místo otevřete fotografii. Kromě načtení fotografie z Knihovny fotek na iPhonu můžete aplikaci povolit také přístup k fotoaparátu a fotografii pořídit přímo.

Funkce

Spodní panel nástrojů obsahuje tři základní kategorie: Vzhledy, Nástroje a Exportovat. Pokud klepnete na záložku Vzhledy, můžete si vybrat z 13 různých předvoleb, které jsou podobném filtrům na Instagramu. Jedná se o rychlý a snadný způsob, jak používat oblíbené předvolby. Jeden ze vzhledů se nazývá Poslední úpravy – a dělá přesně to, co říká, tedy aplikuje změny, které jste použili na dříve upravenou fotografii, na aktuální snímek. To je skvělé třeba v případě, že pracujete na řadě fotografií pořízených na stejném místě za podobných světelných podmínek. Co je ještě lepší – vlastní vzhled si můžete pojmenovat a uložit pro budoucí použití.

Nástroje

Pokud vás žádný z těchto vzhledů momentálně nezaujal a jste ochotni trávit více času zkoušením různých možností, přejděte na Nástroje. Zobrazí se jednoduchý panel, který nabízí 28 různých nástrojů pro zlepšení vaší fotografie. Možnosti se pohybují od těch nejzákladnějších a nejběžnějších, jako jsou Oříznout, Otočit, Text, Doladění a Rámečky, až po ty pokročilejší, jako jsou Křivky, Perspektiva, Selektivní štetec nebo Rozostření objektivu. Pokud chcete svým fotkám dodat filmovou atmosféru, vyzkoušejte některé z efektů jako Noir, Vignette, Retrolux nebo Vintage.

Nejlepší na všech těchto nástrojích je, že jsou to skutečně nástroje, nikoliv přednastavení v přísném slova smyslu – to znamená, že můžete doladit mnoho detailů, jako je sytost, jas, kontrast a další. Například s nástrojem Portrét můžete nastavit Face Spotlight, Skin Smoothing a Eye Clarity. Nástroj Head position pracuje s 3D modelem zobrazované plochy a umožňuje naklánění do různých směrů, upravit velikosti zorniček a dokonce i úsměv (!).

Úpravy nemohou být jednodušší. Všechno jemné dolaďování se provádí intuitivními gesty, stačí přejet přes fotografii zleva doprava, aby se hodnoty zvýšily, a zprava doleva pro snížení. Přejetím nahoru zobrazíte další možnosti, které můžete s daným nástrojem upravit. Pokud jste s výsledkem spokojeni, klepněte na značku zaškrtnutí vpravo dole, pokud ne, vyberte křížek vlevo dole.

Odvolat a uložit

S různými nástroji a možnostmi si můžete hrát bez omezení, protože úpravy v aplikaci Snapseed jsou nedestruktivní. To znamená, že je můžete odvolat (vrátit zpět) a v případě potřeby se vrátit k předchozím verzím. Pro přístup k této možnosti klikněte v pravém horním rohu na malou šipku vzad s ikonou stohu. Můžete pak zvolit možnosti Vrátit zpět, Opakovat, Obnovit původní nebo Zobrazit úpravy. Pokud se rozhodnete zobrazit úpravy, zobrazí se v panelu napravo. Můžete jimi procházet a, pokud se chcete vrátit k jedné z nich, jednoduše ji vyberte a pomocí šipky v levém horním rohu se vrátíte do režimu úprav.

Možnosti uložení mohou být na první pohled trochu matoucí. Když klepnete na tlačítko Exportovat, máte možnost „Uložit“, „Uložit kopii“ a „Exportovat“. Z těchto tří možností vám první dvě umožňují vrátit změny později, zatímco třetí vytvoří kopii s trvalými změnami, které již nelze vrátit zpět. Pozor, funkce Snapseed nemá funkci automatického ukládání, takže výsledky musíte vždy uložit ručně.

Aplikace umožňuje měnit velikost obrázků v Nastavení a také sdílet upravované fotografie na největší platformy sociálních médií, jako je Instagram nebo Facebook. Pokud chcete zazářit na Instagramu, aplikaci Snapseed prostě musíte mít.

Nejlepší funkce aplikace Snapseed:

  • Je úplně zdarma
  • Žádné reklamy
  • Spousta profesionálních nástrojů
  • Uživatelsky přívětivá a snadno ovladatelná
  • Jednoduchá gesta pro úpravu obrázků
  • Nedestruktivní úpravy
  • Možnost uložit vlastní vzhled
  • Podpora 34 jazyků včetně češtiny a slovenštiny.

Celkově vzato Snapseed doporučujeme každému, koho zajímá fotografie a chce ze svých fotografií dosta maximum.