Šest aplikací, díky kterým budete produktivnější

Lepší produktivita znamená pracovat chytřeji, ne více. Tato malá změna v přístupu k práci může znamenat velký rozdíl ve vaší celkové pohodě. Podívejme se, jak vám může iPhone pomoci v tomto náročném procesu, na jehož konci mnoho výhod!

Pryč jsou ty dny, kdy zaměstnanci neodcházeli od svých stolů před západem slunce a kdy se všichni chlubili tím, jak jsou zaneprázdnění, vyčerpaní a přepracovaní. S nástupem mileniálů a alternativních pracovních úvazků se i zaměstnanci stávají stále více podnikateli. A s podnikáním přicházejí nejen výhody, jako je pružná a kratší pracovní doba, ale také odpovědnost. Schopnosti sebeřízení, efektivně organizovat svou práci, prioritizovat a řídit svoje závazky jsou pro pracovní (i osobní život) velmi důležité a v budoucnu budou ještě zásadnější.

Postarejte se o svou energii

Mít dostatek energie může výrazně přispět k vašemu úspěchu. Určitě občas zažijete neproduktivní dny, kdy jste ospalí, mrzutí nebo jednoduše nemotivovaní a moc práce neodvedete… Ujistěte se, že máte dostatek energie na to, abyste mohli být optimálně výkonní!

Sleep Cycle

Pokud chcete vyskočit z postele s úsměvem a celý den pak prožít s fantastickou náladou, musíte se probudit v optimálním okamžiku, kdy jste ve lehké fázi spánku a probuzení je tedy přirozené. Vzpomeňte si na dny, kdy jste se po plných osmi hodinách spánku stěží vypotáceli z postele, vyčerpaní a unavení. A naopak, někdy jste v posteli strávili jen šest hodin a překvapivě jste se cítíli mnohem odpočatější. Důvod může být opravdu jednoduchý: probudili jste během různých fází spánku. A v tuto chvíli přichází inteligentní alarm, který analyzuje váš spánek a spánkové cykly. Stačí nastavit interval, během kterého chcete vstávat, a aplikace zvolí nejlepší čas, aby vás během tohoto intervalu probudila. Sleep Cycle je zdarma a nabízí nákupy v aplikaci.

WaterMinder

Jaký orgán je jako první postižený nedostatkem vody? Samozřejmě, jde o váš mozek. Když se soustředíte na určitý úkol, je někdy obtížné si vzpomenout, že je potřeba doplnit tekutiny. Stačí stáhnout tuto aplikaci, zadat svůj denní cíl hydratace, nastavit objem sklenice, povolit oznámení... a už nemusíte na nic myslet. Aplikace vás upozorní, kdy se máte napít. WaterMinder stojí 4,99 dolarů, ale pokud jste neustále dehydrovaní, je to zanedbatelná cena. Protože pitný režim je základ zdraví…

1 Minute Desk Workout

V kanceláři hrajeme jednu hru. Máte právo požádat dalšího hráče jednou denně o „deset“. Dotyčný se musí okamžitě položit na podlahu a udělat deset kliků. Pokud nemáte takové motivační kolegy, můžete hrát tichou verzi této hry s touto aplikací. Každou hodinu během pracovní doby vás upozorní, že je čas na cvičení. Můžete si vybrat z možností cvičení při sezení, stání nebo meetingu. Je to dobrý základ toho, jak se během dnes aspoň trochu hýbat.

Soustředění

Podle posledních studií naše průměrná koncentrace klesla na několik sekund. Neustálé rozptylování, vnější i vnitřní, má tendenci rozdělit naše dny na tisíce okamžiků, kdy jsme sice zaneprázdnění, ale nemáme žádné skutečné výsledky. Pokud na konci dne uvažujete, kam se jen ten čas poděl, snažte se soustředit. iPhone nabízí několik inteligentních aplikací a nastavení, které vás nutí se koncentrovat na práci a nenechat se rozptylovat. Pravděpodobně s nimi budete bojovat několik dní, ale bolest znamená, že se zlepšujete.

Focus Keeper

Pomodoro technika, která se používá v této aplikaci, je jednoduchá, ale super efektivní. Napodobuje starou dobrou kuchyňskou minutku ve formě rajčete (odtud název), kterou používáte k měření času na vaření vajec. Díky této aplikaci budete pracovat a soustředit se na jeden úkol na zvolenou dobu, ideálně 25 minut. Žádné překlikávání na e-mail, abyste zkontrolovali příchozí zprávy, žádné rychlé skouknutí Facebooku nebo prokrastinace při čtení blogů. Pracujete pouze na jedné věci, v jediném dokumentu, v jednom okně prohlížeče. Po této práci následuje 5minutová pauza (čas si zajít pro vodu a protáhnout se, jak vás upozornily výše uvedené aplikace) a tento cyklus půlhodinových pomodor se opakuje. Tyto bloky soustředění a koncentrace opakujete šestkrát, pak jste odměněni 30minutovou pauzou a odpoledne pokračujete úplně stejně. A pozor: zdá se to opravdu snadné, ale můžete si být jisti, že po prvním dni pomodor budete vyčerpáni, mentálně i intelektuálně. Postupem času se vaše soustředění bude zlepšovat a nakonec zvládnete za několik hodin tolik práce, co ostatní za pár dní.

Forest

Pokud máte chuť chránit přírodu a zároveň chytřeji pracovat, zkuste Forest. Aplikace vás gamifikovaným způsobem nutí se soustředit a nenechat se vyrušovat telefonem. Při pěstování stromu se totiž nemůžete dotýkat telefonu, jinak strom zabijete. Dobu pěstování stromu si můžete vybrat od 10 do 120 minut, ze stromů pak tvoříte svůj les a dokonce sázíte skutečné stromy za ty, které jste vypěstovali virtuálně. Pokud budete hrát pilně, odemykáte nový druhy stromů, pěstujete svůj les a ještě se více soustředíte na práci. Dobrá nabídka za 1,99 dolarů, nemyslíte?

Čas u obrazovky

Mnozí z nás potřebují své telefony k práci, ale místo toho, aby komunikovali se svými kolegy, kontrolují nové příspěvku na instagramu. Zde přichází drastické, ale efektivní řešení. Nastavte si čas obrazovky pro sebe, stejně jako jej máte nastavený pro děti.

Stačí zvolit dobu, kterou můžete strávit se svým milovaným iPhonem, dát sbohem lelkování na sociálních médiích s omezením času pro různé aplikace a je hotovo. Samozřejmě máte vždy možnost tyto limity v případě potřeby ignorovat. Čas u obrazovky nabízí elegantní řešení, jak zařídit, aby technologie sloužila nám, ne naopak.

Tip navíc

Apple Podcasts s neuvěřitelnými 18,5 miliony epizod nabízí snadný způsob, jak být neustále v obraze, ať co se týče vašeho oboru, vzdělávání nebo zábavy. Je to skvělý nástroj, jak produktivně trávit čas v autě, ve veřejné dopravě nebo během chvílí, kdy potřebujete dokončit dlouhé a nudné úkoly.

Příští týden budeme pokračovat v našem seriálu shrnutím aplikací, které vám umožní chytřeji organizovat úkoly, připomínky a kalendář.