Sbohem, Dashboarde!

Dashboard, představený v OS X Tiger v roce 2005, je, nebo spíše byl, pohodlnou sbírkou widgetů od nalepovacích poznámek a předpovědi počasí až po hodiny a kalkulačku. Mladší uživatelé možná Dashboard ani neznají, protože od OS X Yosemite byl ve výchozím na stavení vypnutý a skrytý. Po čtrnácti letech existence v desktopovém operačním systému znamená macOS Catalina pro Dashboard definitivní konec. Bude někomu chybět?

V macOS Mojave si mohli skalní fanoušci zapnout Dashboard v Předvolbách systému, ale v macOS Catalina je tato volba jednou provždy pryč. Není to nic překvapujícího, protože Apple již několik let tuto dlouhověkou funkci postupně ukončuje. Jaké byly důvody? Podívejme se blíže na to, co Dashboard vlastně byl, co ve své době představoval a jaké je jeho místo v historii operačních systémů Applu.

Kousek historie

Možná že Dashboard nepatřil do panteonu nejoblíbenějších funkcí Applu, přesto měl své fanoušky, kteří ho považovali za velmi pohodlnou a užitečnou věc. Některé widgety byly příliš malé na to, aby si je lidé stahovali jako aplikaci – a ty byly ideální pro Dashboard. Svou roli hrálo také pohodlí, člověk například nemusel otevírat webovou stránku k tomu, aby se podíval na aktuální stav letů, nebo otevírat poznámkový blok, aby si něco poznačil.

Dashboard v podstatě poprvé představil do desktopového operačního systému Applu koncept widgetů. Byl jako druhá plocha, kterou si můžete naplnit a přizpůsobit pomocí různých widgetů. Když vyšel, obsahoval 14 základních prvků vyvinutých Applem, včetně počasí, slovníku, světového času, kalendáře a kalkulačky. Jednou z oblíbených položek byly Stickies – plovoucí žluté nalepovací „papírky“, kde jste si mohli psát poznámky a „lepit“ je na plochu.

Další skvělou věcí na widgetech bylo to, že je mohli vytvářet i vývojáři třetích stran. Uživatelé si mohli stáhnout widgety, které například generovaly přizpůsobitelné odpočítávací hodiny nebo zobrazovaly informace o stavu Macu (jako je vnitřní teplota, využití procesoru a RAM, otáčky ventilátoru za minutu atd.). Většina uživatelů používala Dashboard k rychlému vytvoření poznámek, kontrole kalendáře nebo počasí, použití kalkulačky nebo zjištění, proč se ventilátor jejich notebooku zbláznil. Hodiny Dashboardu se daly skvěle použít k nastavení hodinek nebo jiných zařízení, protože měly snadno čitelnou sekundovou ručičku.

Pokud jde o design, Dashboard představil skeumorfický koncept, nejlépe rozeznatelný u widgetů hodin, akcí a kalkulačky, dva roky před představením prvního iPhonu. Tato filozofie designu se stala základem první verze iOS a Apple upustil od této estetiky ve prospěch ploššího a modernějšího rozhraní teprve v roce 2013.

Ve své první verzi byl Dashboard jednoduchým překrytím plochy. O rok později v OS X Leopard, kdy Apple představil vizuální organizaci a funkce virtuálních ploch Exposé a Spaces (nyní společně označované jako Mission Control), přidala společnost možnost, aby Dashboard zabíral určité „místo“. To vše bylo součástí úsilí o vytvoření větší hloubky a pocitu materiálnosti a zlepšení způsobu, jak uživatelé mohou interagovat s operačním systémem a přizpůsobovat si jej. V Dashboardu bylo všechno přesně tam, kde jste to naposledy nechali.

Od roku 2011 byl Dashboard sice přístupný v různých formách, ale nebyl aktualizován ani v designu widgetů, ani v uživatelském rozhraní. Tak se pomalu stával anachronismem existujícím někde v pozadí macOS. S OS X 10.10 Yosemite byla aplikace ve výchozím nastavení deaktivována, ale Apple uživatelům nadále umožňoval přístup k ní buď přes klávesovou zkratku, nebo v rámci Mission Control.

Důvody, proč musel Dashboard skončit, jsou víceméně zřejmé. Apple věnoval několik let postupnému přechodu z 32bitových aplikací na 64bitový software, který lépe využívá moderní, vysoce výkonné procesory. Operační systém macOS Catalina učinil poslední krok a zcela zrušil podporu 32bitových aplikací. Jakákoli aplikace, která nebyla aktualizována na 64bitovou architekturu, přestane po upgradu fungovat a není možné ji spustit. Apple na tyto programy upozorňoval v nabídce Informace o systému a seznam 32bitových aplikací obsahoval také položku „Widgety Dashboardu“. Nikdo, včetně Applu, neměl chuť vykuchat a renovovat staré widgety pro 64bitovou budoucnost a to znamenalo konec.

Co dál?

Přestože je Dashboard navždy pryč, ti, kteří by za ním mohli truchlit, již nepochybně našli vhodnou náhradu. Apple již řadu let poskytuje mnoho podobných widgetů jako součást Centra oznámení v macOS, které je přístupné prostřednictvím ikony v pravém horním rohu obrazovky, jakož i prostřednictvím klávesových zkratek nebo gesta na trackpadu. Karta „Dnes“ nabízí velmi podobné nastavení s applety pro věci, jako jsou počasí, akce a kalendář. Navíc se může integrovat s aplikacemi třetích stran. V App Storu je sekce pro widgety Centra oznámení pro případ, že byste chtěli mít vlastní widget pro konkrétní aplikaci, jako je AirMail, Fantastical nebo Todoist.

Když ale mluvíme o historii softwaru, Dashboard byl nezapomenutelnou funkcí, která byla jedním z nejvýraznějších znaků operačního systému Applu během skutečně rozhodujících a transformačních let po vydání iPodu. Možná nám nebude chybět pro své funkce, ale jako připomínka toho, jak dalekou cestu prošel design desktopového operačního systému Applu za posledních 15 let.