Rychlá zkratka, která ztlumí veškerý zvuk v režimu Nerušit

Režim Nerušit, který je součástí iOS, je skvělá a nepochybně praktická funkce. Ztlumí všechna příchozí upozornění a zamezí, aby vás něco nebo někdo rušil. Co ale v případě, že omylem kliknete na odkaz na YouTube? Náhlý zvuk jistě probudí vašeho partnera.

Dnes se podíváme, jak vytvořit zkratku, která automaticky umlčí váš iPhone, kdykoli bude zapnutý režim Nerušit.

Ztlumte svůj iPhone v režimu Nerušit

K tomuto triku musíme použít nové automatizace aplikace Zkratky, které jsou dostupné od iOS 13. Umožňují automaticky spustit zkratku na základě budíku, příjezdu na místo a dalších parametrů. Tyto parametry zahrnují také zapnutí režimu Nerušit.

Automatizace zkratky vypadá takto:

Aplikace Zkratky neumožňuje sdílet automatizace, takže si budete muset vytvořit vlastní. Naštěstí to nebude trvat dlouho. Základní zkratka se skládá pouze ze dvou kroků.

Musíte jen vytvořit novou automatizaci (střední karta na hlavní obrazovce aplikace Zkratky), zvolit jako spouštěč režim Nerušit a jako akci přidat Nastavit hlasitost. Poté pomocí posuvníku snižte hlasitost na nulu (nebo jen na nízkou úroveň). Nakonec zvolte, zda se má zkratka spustit okamžitě nebo se má nejprve zeptat.

Zeptat se před spuštěním

Pokud nastavíte zkratku na Zeptat se před spuštěním, zobrazí se upozornění, které se vás zeptá, zda opravdu chcete vypnout hlasitost. Možná jste však v tomto nastavení zjistili problém. Protože je váš iPhone v režimu Nerušit, oznámení se vám nezobrazí. Jedna podivnost, kterou byste měli vzít na vědomí: tato zkratka se spustí, pokud uvedete iPhone do režimu Nerušit z Apple Watch nebo pomocí rozvrhu. Ale nespustí se, pokud iPhone přepnete do režimu Nerušit ručně.

Na druhou stranu, pokud necháte zkratku běžet automaticky, může to mít nepředvídané následky. Pokud například posloucháte hudbu nebo podcast, zvuk bude ztlumen, jakmile zapnete režim Nerušit. Možná máte nastavenou funkci V posteli nerušit na 22 hodin každý večer. Pokud právě posloucháte romantickou skladbu, pak zvuk náhle ztichne. To může někdy přijít docela nevhod.

Jak ztišit zvuk iPhonu (ale nechat hudbu hrát)

Existuje však řešení. Nastavíme zkratku tak, aby zkontrolovala, zda hraje hudba. Pokud ano, zkratka neudělá nic. Pokud se hudba nepřehrává, zkratka ztlumí zvuk. Podívejme se, jak na to.

Toolbox Pro

Aby to fungovalo, musíte mít nainstalovanou vynikající aplikaci Toolbox Pro. Toolbox Pro přidá do aplikace Zkratky mnoho nových funkcí, včetně akce, která kontroluje, zda právě hraje zvuk. Tato verze naší automatizace zkratky to právě dělá. Pokud se přehrává zvuk, zkratka neudělá nic. Pokud se nepřehrává žádný zvuk, spustí ostatní kroky a ztlumí zvuk iPhonu.

Tato zkratka mi připadá skvělá. Nastavil jsem svou verzi tak, aby se zvuk snížil na 10 %, což přináší většinu výhod, aniž by mě příliš mátla – nemusím se divit, proč z mého iPadu nevychází žádný zvuk. Další výhodou zkratek je, že si je můžete snadno přizpůsobit.