Proč mít doma jen Apple. Propojení ekosystému si zamiluješ

Zažij plynulou komunikaci všech Apple zařízení a zjednoduš si život. Co ti Apple ekosystém přinese a jak ho využívat naplno? V článku najdeš odpovědi.

Když vidíš člověka s AirPods v uších, jak na iPhonu hledá oblíbený playlist, asi si říkáš, že koukáš na zarytého fanouška Applu nebo, že zrovna přečetl biografii Steva Jobse. Tahle osoba ale nad nákupem elektroniky pravděpodobně uvažuje víc, než si myslíš. A možná to není jen ten člověk na vedlejší sedačce v MHD, ale jsi to i ty.

Zamysli se – proč u tebe vyhrává Apple?

Ať už v Apple věcech jedeš naplno, nebo teprve zvažuješ nákup dalších produktů, jeden z důvodů je pravděpodobně skvěle fungující vzájemné propojení.

Jaké služby a výhody má Apple ekosystém

iCloud

Místo pro tvoje fotky, dokumenty a další soubory – toto úložiště najdeš v každém zařízení Apple. Na start dostaneš bezplatně 5GB místa, které si můžeš kdykoliv za menší poplatek navýšit. Fotit můžeš do aleluja bez zasekaného telefonu, protože v zařízení zůstanou odlehčené verze fotek a ty v plném rozlišení se uloží na iCloudu.

V iCloudu máš vše propojené – rozepíšeš dokument v MacBooku, později si do něj doplníš poznámky na iPhonu a práci dokončíš na iPadu. Žádné kopírování ani přenášení dat, ale přístup ke všem souborům na všech tvých Apple zařízeních.

AirDrop

AirDrop funguje podobně jako Bluetooth, akorát svižněji. Bleskurychle propojuje Apple zařízení, která jsou poblíž. Během pár sekund si vyměníš fotky, dokumenty, webové stránky a další data s tvými kamarády nebo si snadno přehodíš soubory ze svého iPhonu do Macu či iPadu.

Kopírování textu napříč zařízeními

Tato nenápadná funkce ti usnadní život. Jednoduše stiskneš Ctrl-C na MacBooku, hned na to klepneš na Vložit na iPhonu a zkopíruješ si v sekundě texty, které potřebuješ. Funguje to i naopak.

Služby v uzavřeném Apple ekosystému fungují bez zádrhelů

iTunes, Apple Music, Apple TV, Apple Podcasty nebo Apple HomeKit pro chytrou domácnost – Apple služby jsou vybroušené do poslední hrany a díky uzavřenému ekosystému fungují bezchybně.

Prostřednictvím těchto aplikací posloucháš hudbu, podcasty, sleduješ oblíbený film nebo si na dálku doma zapneš rychlovarnou konvici, rozsvítíš světlo či zvýšíš teplotu na termostatu.

Proč konkurence zaostává

Všechna vzájemně spolupracující zařízení si Apple sám vyrobil, i proto si můžeš užívat neuvěřitelně plynulý chod veškeré spolupráce mezi nimi. Tady konkurence může mít problém – vyžaduje totiž spolupráci zařízení od různých výrobců, a to s sebou samo o sobě nese omezení.

Tak promyšlený systém a detaily zkrátka jinde nezažiješ – jako když si sedneš k MacBooku, který tě pozná podle Apple Watch na tvé ruce a sám se odemkne. Nebo když pracuješ v dokumentech iWork, které se automaticky uloží. Snadno odběhneš od MacBooku nebo iPadu a vše dopíšeš na iPhonu.

To vše funguje díky funkci Handoff, kterou spustíš na Macu, iPhonu, iPadu, iPodu Touch i Apple Watch. Handoff funguje, když jsou zařízení poblíž sebe a za podmínek, že:

  • jsou přihlášená do iCloudu pod stejným Apple ID,
  • mají zapnutý Bluetooth, Wi-Fi a Handoff.

Handoff zapneš jednoduše. Na Macu zvolíš v levém horním rohu ikonu jablíčka, dáš Předvolby systému, Obecné a vybereš možnost Povolit Handoff mezi Macem a zařízeními přes iCloud.

U iPhonu, iPadu a iPodu Touch klepneš na Nastavení > Obecné > AirPlay > Handoff a následně zapneš tuto funkci.

U Apple Watch musíš v appce Apple Watch na iPhonu dát Obecné a zapnout Handoff. Apple Watch komunikují s iPhonem a Macem.