Proč bys neměl zavírat otevřené aplikace na iPhonu?

Může se zdát, že zavíráním jednotlivých aplikací provádíme našemu iPhonu službu. Že mu tím šetříme zátěž, ulevujeme baterii a obecně to děláme pro dobro systému. Jenže není to zdaleka tak pravda.

Každé spuštění aplikace s sebou bere někdy menší, ale někdy zase ohromné množství dat, které se musí načíst správně tak, aby aplikace fungovala jako komplexní celek.

Pokud tedy spustíš aplikaci, operační systém iPhonu je navržen tak, aby situaci vyhodnotil a řídil procesor s pamětí dle potřeby. Jednoduše optimalizuje aplikace tak, aby byly uživateli dostupné okamžitě a s precizní odezvou. Pokud ale neustále zavíráš již otevřené aplikace, nutíš tím operační systém vytvářet novou zátěž, díky které se spotřebovává více výkonu / baterie a tím pádem se vytrácí i samotné kouzlo optimalizace.

Možná můžeš mít pocit, že když ti běží nějaká ta appka na pozadí, tak ti logicky něco někde nějak ubírá, ale není to tak. Tím, že aplikace pozavíráš vlastně jen dosáhneš toho, že jsou vyplivnuty ze systémové paměti. Pod tím si můžeš jednoduše představit, že ať už jsi byl v konkrétní aplikaci kdekoliv nebo dělal cokoliv, při jejím dalším spuštění se celý proces bude muset nahrát znovu, což spotřebovává energii.

Zkus si třeba představit, že namísto běžného uzamčení telefonu svůj iPhone pokaždé natvrdo vypínáš a zase zapínáš (a čekáš než se vše načte od znovu).

Aplikace jsou navrženy tak, aby vydržely zapnuté na pozadí a čerpaly přitom co nejméně energie. A stejně tak je výborně navržen a vybalancován iOS, který aplikacím napomáhá v jejich šetrnosti.

iPhone aplikace

Pravdou je, že některé aplikace, které se zdají být otevřené ve skutečnosti nejsou (ale ukazují se jako spuštěná karta) a systém si je po tvojí delší nečinnosti vyřadil (právě z té systémové paměti) a jsou tak technicky vzato zcela vypnuté. iOS je pak ukazuje jako aktivní, ačkoliv nejsou. Pokud ale na takto polouzavřenou (ale na oko zapnutou) aplikaci klikneš, je možné si všimnout, že se aplikace načítá znovu, ale už tě nenavede tam, kde jsi byl.

Teď se možná logicky ptáš ...

Proč je tedy manuální zavírání aplikací uživatelům k dispozici, když se může zdát, že k ničemu vlastně není?

Vysvětlení je jednoduché a pro mnohé z vás možná velmi překvapivé. Uzavírání aplikací bylo uživatelům zpřístupněno pouze z toho důvodu, aby si mohli danou appku restartovat v případě, že jim zamrzla.

Příště si na nás při zavírání appek třeba vzpomeneš a další zajímavosti ze světa Apple zase příště.