Po třech letech – Jak se nám osvědčil iPhone 8?

Skvěle... ale nepředbíhejme.

Když Apple na podzim roku 2017 představil iPhone 8 a iPhone 8 Plus, pozornost veřejnosti byla zaměřena na iPhone X, nové zařízení bez domovského tlačítka a Face ID. V té době se trh začal otevírat pro zařízení s menšími rámečky, takže nový iPhone 8 vypadal trochu zastarale i v době svého uvedení. Jeho design vychází z iPhonu 6, avšak pod kapotou jej pohání čip A11 Bionic, stejně jako v iPhonu X.
Přestože nebyl v centru pozornosti a mnohým se nelíbil „recyklovaný“ design, iPhone 8 se ukázal být skutečně populární a jeho prodejní čísla byla po několik měsíců mnohem vyšší než u iPhonu X. Když byly v roce 2018 představeny iPhone XS a XS Max, iPhone X se musel rozloučit, zatím iPhone 8 a 8 Plus jsou stále k dispozici jako základní modely.

Od té doby uplynuly téměř tři roky a nyní se objevují pověsti o levnějším iPhonu SE nebo iPhonu 9, které by mohly nahradit řadu iPhonů 8. Takže máme skvělou příležitost se konečně podívat na zařízení a zhodnotit jej pro všechny, kteří uvažují, že by si jej pořídili.

Proto jsme otestovali 16měsíční iPhone 8 v barvě kosmická šedá s 256GB úložištěm. Za prvé: pokud nemáte rádi rámečky, tento telefon není pro vás rozhodně tou nejlepší volbou. Od roku 2017 již uplynulo spoustu času a poměr obrazovky k čelní ploše 65,4% není úplně moderní. Pokud se s tím vyrovnáte a máte rádi klasické rámečky nebo staré dobré Touch ID, iPhone 8 může být pro vás skvělou volbou.

Nejdůležitější otázkou je rychlost. Jak obstál A11 Bionic? Procesor iPhonu 8 získal v benchmarkovém testu Geekbench 5 922 bodů s jedním jádrem a s více jádry 2 245 bodů. Pro srovnání, A13 Bionic získal 1 330, respective 3 435 bodů. Existuje spousta dalších faktorů, které mohou hrát ve výkonu klíčovou roli , a můžeme říci, že A11 není nijak pozadu.

To jasně poznáte i při používání telefonu. IPhone 8 zvládne všechny úkoly snadno, bez zpoždění nebo zasekávání a bez přehřívání. Co se týče grafiky, A11 dokáže držet krok s novým hardwarem, a také hry, které vyžadují silnější hardware, na iPhone 8 lehce běží.

Pokud jde o displej, LCD panel iPhonu 8 neustojí porovnání s OLED displeji nových vlajkových lodí, ale se současným iPhone 11 nevychází až tak špatně. Hustota pixelů 326 ppi (nebo 401 v případě modelů Plus) nabízí skvělý poměr cena/výkon.

Pokud jde o displej, musíme zmínit, že 4,7”displej je nyní považován za malý. Těm, kterým vyhovují rozměry iPhonu 5, 5S nebo SE, se ale bude obrazovka zdát obrovská. Podle nás jde o pohodlnou velikost pro běžné používání i sledování mediálního obsahu. Muži s průměrně velkýma rukama jej snadno ovládají i jednou rukou a velikost je příjemná i pro přehrávání médií.

V iPhone 8 je pouze jeden objektiv s možností pořizovat 12MP fotografií. Tato kamera získala v testu DxOMark 92 bodů – oproti 97 bodům iPhonu X. V případě běžných fotografií funguje perfektně, ale absence portrétního režimu nebo nočních záběrů může být pro mnoho uživatelů zásadní problém. Model Plus je naštěstí vybaven systémem dvojitých objektivů, které nejen pořizují snímky v portrétním režimu, ale také disponuje 2x optickým zoomem.

Design telefonu stále kopíruje iPhone 6. Skleněný panel na zadní straně však skrývá všechny pásky antény, které byly obrovským designovým nedostatkem dřívějších modelů. I bez hliníkového pouzdra se zařízení drží v ruce bezpečně, i když je tento model extra tenký. Tloušťka 7,3 mm se zdá být skuteně malá ve srovnání s 8,3 mm iPhonu 11 nebo 8,1 mm modelu 11 Pro.

Úbytek hmotnosti znamená ale i nevýhody. Apple musel obětovat drahocennou výdrž baterie, aby tento model byl skutečně tenký. 1 821 mAH baterie snadno vydrží celý den, ale ve srovnání s vlajkovými modely jasně cítíte rozdíl. Testované zařízení má zdraví baterie na 91 % a na konci každého dne jsme jej zapojili do nabíječky s přibližně 20 %. Tento model také podporuje rychlé a bezdrátové nabíjení.

Na závěr lze říci, že iPhone 8 je stále dobrý model, i když brzy bude už tři roky starý. Jedinou nevýhodou je trochu zastaralý vzhled. Je však dobrou volbou pro ty, kdo chtějí skvělý telefon za ještě lepší cenu.