Ovládací centrum – rychlý přístup k nejdůležitějším funkcím v iOS

Už jste někdy snili o tom, že budete mít všechny ovladače na jednom místě? Ovládací centrum umožňuje okamžitý přístup k nejdůležitějším funkcím zařízení s iOS a iPadOS.

Je to vlastně takové kouzelné místo, které můžete otevřít nebo skrýt pouhým pohybem palce a samozřejmě si ho přizpůsobit podle libosti.

Když se chcete na toto kouzelné místo dostat, přejeďte prstem od spodního okraje obrazovky nebo přejeďte prstem dolů z pravého horního rohu obrazovky na iPhonu X a novějším. Chcete-li ho skrýt, stiskněte tlačítko plochy (na starších zařízeních), přejeďte prstem od spodního okraje obrazovky nahoru nebo klepněte na obrazovku.

Ovládací centrum obsahuje několik pevných prvků a další přizpůsobitelné možnosti. Podívejme se na ně. Máte zde dvě karty, které ukrývají mnoho možností: kartu síťových nastavení a kartu zvuku. Kromě toho, že jsou zde okamžitě k dispozici nejoblíbenější funkce, obě karty lze expandovat pevnějším stisknutím 3D Touch.

Síťová nastavení jsou:

Letový režim: umožňuje vám „odříznout se“ – vypne všechna mobilní připojení vašeho zařízení.
Mobilní data: zde můžete povolit nebo zakázat aplikacím a službám používání mobilních dat pro připojení k internetu.
Wi-Fi: umožňuje okamžitě zapnout a vypnout wifi připojení (3D Touch v iOS 13 otevře seznam dostupných sítí, z nichž si můžete vybrat, a také umožní okamžitý přístup k nastavením wifi).
Bluetooth: podobně jako u wifi zapíná a vypíná všechna připojení přes Bluetooth (3D Touch v iOS 13 otevře seznam dostupných zařízení Bluetooth, ze kterých si můžete vybrat, a umožní okamžitý přístup k nastavením Bluetooth).
AirDrop: zapne přijímání obsahu přes AirDrop (3D Touch umožňuje vybrat si z různých příjemců – žádný, všichni, přátelé).
Osobní hotspot: jako součást funkce Kontinuita vám osobní hotspot umožňuje sdílet mobilní internetové připojení zařízení s jinými připojenými zařízeními.

Pomocí karty zvuku můžete snadno přehrávat nebo pozastavit právě přehrávané skladby. Mnohem více možností pro ovládání hudby ale otevřete pomocí 3D Touch.

Při pevném přitlačení na kartu můžete okamžitě pokračovat tam, kde jste přestali. Zde můžete také nastavit hlasitost. Klepnutím na ikonu AirPlay otevřete seznam dostupných zařízení, ke kterým se můžete připojit, jako jsou reproduktory nebo sluchátka.

Výchozí možnosti také pokrývají:

Zámek rotace: umožňuje zabránit otáčení obrazovky, když zařízením otočíte.
Nerušit: vypne zvuk hovorů a oznámení (s 3D Touch můžete tuto funkci naplánovat).
Hlasitost: přetažením ovladače hlasitosti nahoru nebo dolů snadno upravíte hlasitost přehrávaného zvuku.
Jas: přetažením posuvníku snadno zvýšíte nebo snížíte jas obrazovky (s 3D Touch můžete přepnout do tmavého režimu, zapnout funkce Night Shift a True Tone).
Zrcadlení obrazovky: umožňuje streamovat obsah do jakékoli Apple TV nebo zařízení kompatibilního s technologií AirPlay v okolí.

V dalším pokračování našeho článku vám představíme možnosti přizpůsobení Ovládacího centra.