Oslavte 5. světový den emoji

Světový den emoji ustanovil zakladatel Emojipedie Jeremy Burge v roce 2014. Emojipedia je správcem tohoto globálního svátku a má na starosti i webové stránky.

Na Emojipedii se každý měsíc vyhledává více než 25 milionů emoji. Kromě toho poskytuje aktualizované definice emoji a informace o tom, co je ve světě emoji nového.

Datum 17. července je uvedeno v emoji kalendáře. Proto se právě toto datum ideálně hodí pro Světový den Emoji. V tento den byl také představen program iCal pro Mac, a to na veletrhu MacWorld Expo v roce 2002. Teď jej slavíme jako Světový den emoji.

Pojďme si krátce prohlédnout historii emoji a zjistit, odkud tyto ikonky pocházejí a jaká je jejich role v dnešní komunikaci.

Asi nikoho nepřekvapí, že používání emotikonů v elektronickém chatování začalo v Japonsku. První emoji byl představen kolem roku 1999 japonským poskytovatelem mobilních služeb NTT DoCoMo. První sada emoji sestávala z 172 postaviček, kterým vévodily emotikony předpovědi počasí a manga.

Rozkvět emoji začal, když byly k dispozici tisíce obličejíčků a Oxfordský slovník zvolil emoji „tvář se slzami radosti“ jako slovo roku. Podle Emojitrackeru je to stále nejpoužívanější emoji na Twitteru.

V roce 2007 se tým pro internacionalizaci softwaru Googlu rozhodl převzít vedení a požádal o uznání emoji u konsorcia Unicode. Tato nezisková skupina funguje podobně jako Organizace spojených národů, aby zachovala textové normy napříč počítači. Unicode přijal tento návrh v roce 2010, což mělo za výsledek obecné zpřístupnění emoji.

V roce 2011 přidal Apple do iOS oficiální emoji klávesnici a od té doby počet dostupných emotikonů stále roste a roste. Zde je potřeba jednu věc ujasnit. Emoji „vyvíjí” Unicode, ne Apple. Společnost z Cupertina do svého softwaru nejnovější standardy (včetně emoji) pouze implementuje.

Pokud používáte Mac, klávesnice emoji najdete ve výchozím nastavení v nativních aplikacích Applu, například v aplikaci Zprávy. Můžete ji kdykoliv vyvolat stisknutím kombinace kláves Ctrl (⌃) + Cmd (⌘) + mezerník. V horní části panelu emoji je vyhledávací okno, které usnadňuje procházení jednotlivými emoji.

V iOS můžete klávesnici emoji zapnout v Nastavení. Chcete-li ji přidat do výběru klávesnice, zadejte Nastavení> Obecné> Klávesnice> Klávesnice. Zvolte možnost Přidat novou klávesnici a přejděte dolů na písmeno E, kde můžete najít Emotikony v seznamu dostupných možností.

Bohužel, neexistuje žádná možnost pro hledání konkrétního emoji, jako to můžete udělat na Macu, ale... Jednak se naposledy použité emoji objeví na panelu Často používané (vypadá jako malé hodiny). A za druhé umělá inteligence v zařízeních s iOS je stále chytřejší, učí se jazyky velmi rychle a umožňuje nahradit slova za emoji. Daná slova zvýrazňuje oranžově.

Pokud byste se v používání emoji chtěli stát experty, můžeme vám doporučit jednu aplikaci. Přestože stisknout Ctrl (⌃) + Cmd (⌘) + mezerník je rychlé, prohledávání emoji může narušit tok vašeho uvažování. Pokud jste ale někdy používali aplikace jako Slack, budete vědět, že úplně stačí přidat dvojtečku a začít psát název emoji, aplikace vám okamžitě nabídne několik možností.

Aplikace s názvem Rocket vám nabízí přesně to samé s každou aplikací, ve které můžete psát. Stačí znát název emoji (v angličtině).

Stáhněte si aplikaci Rocket z webu vývojáře (Mac – Zdarma, obsahuje nákupy v aplikacích)