Opatrnosti nikdy nezbývá – Nastavte Tíseň SOS na zařízeních Applu

Nejlepším lékem je prevence, a toto přísloví platí i pro nouzové situace. Nikdo nechce myslet na ty nejhorší možnosti. Přesto doporučujeme, abyste věnovali 10 minut nastavení svého iPhonu a Watch, abyste byli připraveni na případné nouzové situace. Samozřejmě vám přejeme, abyste funkci nouzového volání nikdy nepoužili!

Jak nastavit iPhone a Watch, aby byly připraveny na případ zdravotní nebo jiné mimořádné události? Je to opravdu jednoduché: stačí přidat své nouzové kontakty a vyplnit Zdravotní ID (zejména pokud máte alergie nebo zdravotní problémy). To jsou dva nejdůležitější kroky směrem k lepší bezpečnosti. Pak můžete přizpůsobit nastavení funkce Tíseň SOS, abyste tísňové služby nevolali omylem. V článku se budeme zabývat iPhonem a Apple Watch, protože tato zařízení máte většinu času u sebe.

K čemu slouží funkce Tíseň SOS?

Funkce Tíseň SOS vám nabízí způsob, jak rychle vytočit číslo tísňové služby platné v oblasti, ve které se právě nacházíte. Je to skvělé řešení zejména pro cestování, protože nemusíte předem vyhledávat a ukládat čísla na místní nouzové kontakty. Vaše zařízení může navíc po nouzovém volání odeslat na předem nastavené kontakty textovou zprávu, která je informuje, že jste aktivovali SOS. Tato funkce je k dispozici od iOS 11 a od watchOS 4. A je to rozhodně další pádný důvod, proč svá zařízení vždy aktualizovat na nejnovější operační systém!

Kromě toho Apple přidal do iOS 11.3 a watchOS 4.3 podporu pro pokročilou mobilní lokaci (AML) , kdy se pak automaticky odesílají souřadnice vaší polohy tísňovým službám. AML je aktuálně podporována v USA, Estonsku, Islandu, Belgii, Rakousku, Novém Zélandu, Irsku, Litvě a Velké Británii.
Po aktivaci SOS váš iPhone a Watch zobrazí vaše zdravotní ID s důležitými lékařskými informacemi, jako je věk, výška, váha, krevní skupina, zdravotní stav a alergie.

Jak přidat nouzové kontakty do iPhonu nebo Apple Watch

Do svého zařízení můžete přidat až tři tísňové kontakty, aby vaše rodina nebo přátelé byli automaticky upozorněni, pokud zavoláte tísňovou linku. Tyto nouzové kontakty můžete snadno nastavit v aplikaci Zdraví. Vybrané kontakty obdrží po ukončení tísňového volání SMS a budou i nadále informovány o vaší aktuální poloze, kdykoliv se pohnete.
Je to opravdu jednoduché.

  1. Otevřete aplikaci Zdraví na svém iPhonu.
  2. Klepněte na záložku Zdravotní ID.
  3. Klepněte na položku Upravit v pravém horním rohu.
  4. Přejděte dolů a v nouzových kontaktech klepněte na Přidat nouzový kontakt.
  5. Vyberte kontakt ze seznamu.
  6. Vyberte vztah.

Opakujte, dokud nepřidány všechny svoje nouzové kontakty.

Jak vyplnit informace Zdravotní ID

Své důležité zdravotní informace už nemusíte nosit na plastové kartičce v peněžence. iPhone vám umožní pohodlně informovat zdravotnický personál o všech důležitých informacích, které se týkají vašeho zdravotního stavu. Přidání těchto dat trvá jen 3 minuty vašeho času, ale může doslova zachránit život.

Jak na to?

  1. Otevřete aplikaci Zdraví a klepněte na záložku Zdravotní ID.
  2. Klepněte na položku Upravit.
  3. Chcete-li z uzamčené obrazovky zpřístupnit své Zdravotní ID, zapněte možnost Zobrazit při uzamčení.
  4. Zadejte všechny relevantní zdravotní informace, jako je datum narození, výška, váha, krevní skupina, alergie, zdravotní problémy, léky nebo dárcovství orgánů.
  5. Klepněte na Hotovo.

Jak přizpůsobit funkci Tíseň SOS v iPhonu

V každém vlaku a stanici metra je nouzové tlačítko, které velmi dobře ilustruje ambivalenci každé funkce SOS. Tlačítko je chráněno sklem, takže je třeba překonat překážku s použitím síly – nelze jej náhodně stisknout. Sklo dokážete rozbít snadno, což vám umožní, v případě potřeby, rychle přivolat pomoc. Toto dilema mezi komfortem a ochranou před neúmyslným použitím se projevuje i v nastavení funkce Tíseň SOS.

iOS vám nabízí velmi chytrý způsob volání tísňové linky, aniž byste vzbudili pozornost (což je výhodné v případě únosů nebo podobných situací). Tato možnost se nazývá Automatické volání a sestává z pětinásobného stisknutí bočního nebo horního tlačítka. Další možností je stisknutí bočního tlačítka a jednoho z tlačítek ovládání hlasitosti. Ale jak se ukázalo, někteří nervózně tato tlačítka tisknou, aniž by si to uvědomovali. Proto bezpečnostní experti z Cupertina přidali do funkce Automatické volání další možnost, kterou je zvuk odpočítávání. V případě, že aktivujete tísňové volání, budete tímto zvukem informováni a budete mít 3 sekundy na přerušení hovoru.

A zde je to dilema. Můžete si vybrat automatické volání, snadno zavolat tísňovou službu a dát přednost bezpečnosti před pohodlím. Když povolíte zvuk odpočtu, hovor už nebude utajený, ale zabrání vám to volat tísňové služby náhodným stisknutím tlačítka.
Je na vás, zda dáváte přednost pohodlí nebo bezpečnosti.

Jak vypnout automatické volání

  1. Otevřete Nastavení v iPhonu.
  2. Klepněte na položku Tíseň SOS.
  3. Přepněte přepínač pro automatické vypnutí hovoru

Jak vypnout zvuk odpočítávání

Tato volba je viditelná pouze v případě, že je zapnuto automatické volání.

  1. Otevřete Nastavení v iPhonu.
  2. Klepněte na položku Tíseň SOS.
  3. Klepněte na přepínač Zvuk odpočtu. Když je přepínač šedý, funkce je vypnutá.

Jak přizpůsobit SOS ve Watch

Hodinky jsou prodloužením iPhonu, proto se nemusíte starat o zadávání tísňových kontaktů a zdravotního ID do Apple Watch – budou sdíleny z aplikace Zdraví na vašem iPhonu. Ale podívejte se na nastavení nouzového volání na vašich Watch.
Ve výchozím nastavení se SOS aktivuje stisknutím a podržením postranního tlačítka a přejetím vpravo na přepínači Tíseň SOS. Pokud dáváte přednost jednoduššímu způsobu aktivace, můžete zapnout nastavení, které umožňuje aktivovat SOS pouhým podržením postranního tlačítka.

  1. Přejděte do aplikace Watch na svém iPhonu.
  2. Přejděte dolů na položku Tíseň SOS (v systému iOS 12 a novějším, ve starší verzi musíte nejprve přejít na položku Obecné).
  3. V sekci Automatické vytáčení přepněte přepínač Podržení postranního tlačítka.

Když tuto možnost zapnete, můžete stále stisknout a podržet boční tlačítko, abyste zobrazili posuvníky Vypnout, Zdravotní ID nebo Tíseň SOS. Pokud budete i nadále držet boční tlačítko, aktivujete režim SOS.

V příštím článku vám ukážeme, jak uskutečnit tísňové volání na vašem iPhonu a Watch.