Opatrnosti nikdy nezbývá – Jak používat Tíseň SOS na zařízeních Applu

"Doufej v nejlepší, připrav se na nejhorší.“ Vždy je lepší být připraven na špatnou situaci, která se nikdy nestane, souhlasíte? V prvním článku jsme vás seznámili s funkcí Tíseň SOS zařízení Applu a nyní je na čase se naučit, jak na tísňovou linku zavolat.

V tomto článku jsme podrobně analyzovali, jak vyplnit vaše Zdravotní ID, nouzové kontakty a jak správně nastavit tísňové volání na stisk jednoho nebo více tlačítek a případně i zvuk odpočítávání.

Jak používat Tíseň SOS na iPhonu

Pokud jste hrdý majitel iPhonu, pravděpodobně jste alespoň jednou omylem spustili odpočítávání SOS. Jak telefon správně nastavit, abych nedocházelo k takovýmto omylům, jsme probrali v předchozím článku. Teď vám doporučujeme, abyste si alespoň jednou vyzkoušeli zahájit tísňové volání – a samozřejmě jej přerušili v třísekundovém intervalu odpočítávání. Pomůže vám se seznámit se s celým procesem a v případě potřeby budete schopni jednat rychle, aniž byste museli správný postup googlovat.

Funkce Tíseň SOS je mírně odlišná pro novější iPhony (iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max a iPhone XR) a starší modely iPhonu (až do modelu 7). Pokud jde o Apple Watch, odlišné je tísňové volání pro modely s WiFi a mobilním připojením.

Tíseň SOS na iPhonu 8 a novějších

Výchozí nastavení novějších telefonů iPhone vyžaduje pro aktivaci funkce Tísně SOS stisknutí bočního tlačítka a jednoho z tlačítek hlasitosti. Můžete jej také změnit na jeden dotek.

Multi-touch (výchozí nastavení)

  1. Stiskněte a podržte boční tlačítko a jedno z tlačítek hlasitosti.
  2. Držte tlačítka, dokud nezačne odpočítávání SOS.
  3. Chcete-li hovor uskutečnit okamžitě, můžete přejet doprava na přepínači Tíseň SOS.

Pomocí jednoho tlačítka

Pokud byste chtěli použít pouze jedno tlačítko ke spuštění funkce Tíseň SOS, můžete to změnit v nastaveních iPhonu.

  1. Otevřete Nastavení na svém iPhone 8 nebo novějším.
  2. Klepněte na položku Tíseň SOS.
  3. Klepněte na přepínač Volat pomocí bočního tlačítka. Pokud je přepínač zelený, funkce byla zapnuta.

Pokud je tato funkce zapnuta, můžete funkci Tíseň SOS aktivovat stisknutím bočního tlačítka pětkrát rychle po sobě, jak jste zvyklí na starších modelech iPhonu. Tíseň SOS budete stále moci aktivovat stisknutím a podržením postranního tlačítka a jednoho z tlačítek hlasitosti.
Telefon automaticky spustí odpočítávání a poté zavolá tísňové služby.

Jak používat Tíseň SOS na iPhonu 7 a starších modelech

  1. Rychle stiskněte boční tlačítko pětkrát rychle za sebou
  2. Přetažením posuvníku Tíseň SOS zavoláte záchranné služby rovnou nebo vyčkejte tři sekundy, dokud se nedokončí odpočítávání.

Telefon automaticky zavolá tísňovou linku a odešle informace na vaše nouzové kontakty, pokud jste nastavili tuto možnost.

Jak ukončit tísňové volání SOS

Pokud jste zahájili odpočítávání náhodně, můžete jej zrušit. Na iPhonu 8 nebo novějším uvolněte boční tlačítko a tlačítko hlasitosti. Na iPhonu 7 nebo starší stiskněte tlačítko Stop a potom klepněte na Zastavit volání.

V případě, že jste hovor nestihli zastavit během odpočítávání a omylem zavolali tísňovou službu, můžete hovor ukončit klepnutím na tlačítko Zastavit. Budete vyzváni k potvrzení, že chcete hovor skutečně ukončit.
Pokud máte v aplikaci Zdraví uvedeny nouzové kontakty, budete dotázáni, zda chcete zastavit odesílání zpráv.

Jak používat Tíseň SOS v Apple Watch

Pokud máte Apple Watch, můžete SOS hovory uskutečňovat pomocí mobilní nebo WiFi sítě. Prakticky to znamená, že, abyste mohli použít funkci Tíseň SOS na hodinkách s WiFi, musí být v blízkosti váš iPhone. Pokud tomu tak není, hodinky musejí být připojeny ke známé Wi-Fi síti a musíte nastavit volání Wi-Fi. Na celulárních modelech Apple Watch můžete také použít mobilní připojení. Postupujte takto.

  1. Stiskněte a podržte boční tlačítko, dokud se neobjeví posuvník Tíseň SOS.
  2. Držte tlačítko, dokud nezačne odpočítávání. Budete upozorněni zvukem. Můžete také přetáhnout posuvník Tíseň SOS.
  3. Až odpočítávání skončí, vaše hodinky automaticky zavolají tísňové služby.

Po ukončení tísňového volání odešlou Apple Watch vašim nouzovým kontaktům textovou zprávu s informacemi o tom, že jste aktivovali SOS volání, a vaši aktuální polohu. Samozřejmě máte možnost odeslání zpráv zrušit. Pokud jsou služby určování polohy vypnuty, dočasně se zapnou.

Jak ukončit volání

Pokud začnete odpočítávání náhodně, uvolněte boční tlačítko.
Pokud omylem zahájíte tísňové volání, přitlačte na displej a klepněte na Ukončit hovor.

A je to. Upřímně doufáme, že funkci Tíseň SOS nikdy nebudete muset použít.

Máte nějaké speciální tipy a triky pro nouzové situace?