Nový tvOS 13 přináší filmové zážitky na míru

Nedávno představený tvOS 13 umožňuje vyšší míru přizpůsobení pro vaši Apple TV a současně přináší vylepšení designu, který vám možná bude povědomý.

Moje první myšlenka byla „No jo, vypadá to přesně jako Netflix“, ale když přemýšlím o všech streamovacích službách, které znám, nedokážu si představit jinou domovskou obrazovku. Všechny služby vypadají téměř stejně: velké náhledy, filmové a video ukázky a osobní doporučení. Možná se jednou dočkáme inovace, rozhodně to ale nebude dnes.

Nové uspořádání dokonale odpovídá plánům společnosti Apple a je skvělým předchůdcem ohlášené služby Apple TV+, která bude spuštěna na podzim (alespoň v USA), takže jsme ani nemohli očekávat další aktualizace. Kromě nového rozložení je zde ještě několik dalších vylepšení.

Podpora více uživatelů

Nový operační systém tvOS 13 přináší do Apple TV zcela zásadní funkci: podporu více uživatelů, ke které máte přístup z Ovládacího centra. Pro jednotlivé uživatele budou platit vlastní osobní nastavení a zobrazovat se jiná doporučení. Tátovy válečné dokumenty se tak nebudou míchat s maminčinými romantickými seriály ani s pohádkami pro dcerku. (Omlouváme se za stereotypní příklad.)

Apple Music

Stejně jako u filmových doporučení i tady budou všichni mít své vlastní hudební profily s možností zobrazování textů skladeb na obrazovce. Jen krůček nás dělí od toho, aby se Apple TV změnila na mimořádně drahé zařízení pro karaoke.

Podpora Apple Arcade a ovladačů pro Xbox a PlayStation

Na Apple TV lze již teď hrát hry, ale používání dálkového ovladače není zrovna nejpohodlnější. Proto tady jsou dvě nové funkce, které Apple nedávno představil. První z nich je podpora Apple Arcade. Kromě iPhonu, iPadu, iPodu touch a Macu budete teď moci hrát hry z Apple Arcade i na Apple TV. Další skvělá novinka je, že přes Bluetooth můžete připojit bezdrátový ovladač pro konzoli Xbox nebo PlayStation DualShock 4. Hraní tak bude mnohem příjemnější.

Nové spořiče obrazovky

Zpočátku jsem si myslela, že to není žádná převratná novinka, ale pak jsem si prohlížela fotky a zjistila, že nové spořiče obrazovky byly vytvořeny ve spolupráci s BBC Natural History. Stejný tým stojí také za známým dokumentárním seriálem Modrá planeta. Kromě toho, že náměty jsou skvělé, na vhodném displeji vypadají nové spořiče mimořádně krásně.

Stejně jako všechny ostatní operační systémy i nový tvOS bude ke stažení pro veřejnost v září. K dispozici pro Apple TV 4K a Apple TV HD.