Nový macOS Sequoia

Apple představil nejnovější verzi nejvyspělejšího počítačového operačního systému, která přináší přelomové funkce umělé inteligence, a otevírá tak zcela nové možnosti práce s Macem.

macOS Sequoia teď má řadu novinek, včetně zrcadlení iPhonu, které ti umožní plný přístup a ovládání iPhonu přímo z macOS, čímž se rozšiřují možnosti funkce Kontinuity. Safari se dočká další zásadní aktualizace s novou funkcí Highlights, která ti poskytne užitečné shrnutí informací, na které narazíš při prohlížení webových stránek. S novou aplikací Hesla bude přístup k heslům a správa přihlašovacích údajů z jednoho místa ještě snadnější.

macOS Sequoia přináší také Apple Intelligence, což je osobní systém inteligence pro Mac, iPhone a iPad. Tento systém přizpůsobuje sílu generativních modelů tvým potřebám, takže se můžeš těšit na nesmírně přínosnou a relevantní umělou inteligenci. Systém Apple Intelligence je plně integrován do macOS Sequoia, iOS 18 a iPadOS 18 a byl vyvinut s velkým důrazem na soukromí. Dokáže chápat a vytvářet text a obrázky, zjednodušuje interakci s jednotlivými aplikacemi a opírá se o tvůj osobní kontext, čímž ti usnadňuje a urychluje plnění každodenních úkolů. Apple Intelligence plně využívá sílu Neural Enginu a čipů Apple a bude k dispozici na všech Macích s čipy řady M.

Ovládej svůj iPhone bezdrátově přímo z Macu pomocí funkce zrcadlení iPhonu

Nová funkce zrcadlení iPhonu v macOS Sequoia přináší ještě větší možnosti Kontinuity. Nyní můžeš plně ovládat svůj iPhone přímo z Macu. Tapeta a aplikace se zobrazí přesně jako na iPhonu, což ti umožní snadno přecházet mezi stránkami a spouštět své oblíbené aplikace. Ovládání iPhonu je možné pomocí klávesnice, trackpadu nebo myši, a zvuk se přehrává přímo z Macu. Obsah můžeš jednoduše přesouvat z iPhonu do Macu, přičemž iPhone zůstává zamčený a chráněný. Tato funkce se skvěle doplňuje s klidovým režimem, který ti poskytuje nejdůležitější informace na dosah ruky. Navíc můžeš přímo z Macu kontrolovat svá oznámení a okamžitě na ně odpovídat.

Jednodušší a rychlejší organizace oken

Nový způsob organizace oken v macOS Sequoia ti umožní přizpůsobit pracovní plochu podle svých představ. Stačí přetáhnout okno k okraji obrazovky a macOS ti automaticky navrhne, kam okno umístit. Můžeš také skládat okna vedle sebe nebo do rohů obrazovky, což ti umožní mít otevřených více oken najednou. Kromě toho se Macy dočkají nových klávesových a dalších zkratek, které organizaci oken ještě více urychlí.



Apple Intelligence – začátek nové kapitoly AI na Macu

Systém Apple Intelligence, plně integrován do macOS Sequoia a vyvinutý s velkým důrazem na soukromí, přináší nové způsoby, jak vylepšit psaný text a zefektivnit komunikaci. Díky novým Writing Tools můžeš přepisovat, kontrolovat a sumarizovat text ve všech aplikacích, kde lze psát, včetně Mailu, Poznámek, Pages a aplikací třetích stran. Nové možnosti vytváření obrázků ti umožní komunikovat a popustit uzdu své fantazii ještě zábavněji. S funkcí Image Playground můžeš během několika vteřin vytvářet zábavné obrázky ve třech stylech: animace, ilustrace nebo skica. Tato funkce je jednoduchá a vestavěná přímo do aplikací, jako jsou Zprávy, ale je dostupná i jako samostatná aplikace. Vzpomínky ve Fotkách ti umožní vytvářet příběhy pouze na základě textových popisů. Apple Intelligence vybere z knihovny ty nejlepší fotografie a videa, vytvoří příběh s kapitolami na základě témat z fotografií a seřadí je do filmové sekvence s vlastním příběhem. Nový nástroj Clean Up dokáže identifikovat a odstranit objekty v pozadí fotografie, aniž by narušil cokoli jiného.


Díky výkonu Apple Intelligence podnikne Siri zásadní krok vpřed, stane se přirozenější, relevantnější a osobnější. Můžeš se Siri komunikovat jak hlasem, tak textem, a tyto vstupy střídat podle toho, co ti zrovna vyhovuje, což dělá používání Siri na Macu neuvěřitelně jednoduché a pohodlné. Se službou Private Cloud Compute Apple nastavuje nový standard soukromí v AI, nabízí automatické přepínání a škálování výpočetní kapacity přímo v zařízení a na větších serverových modelech, které běží na dedikovaných serverech s čipy Apple. Při přesměrování požadavku do Private Cloud Compute se údaje neukládají, nejsou přístupné ani Applu a slouží pouze ke splnění daného požadavku. Bezpečnost kódu na serverech Private Cloud Compute mohou ověřit nezávislí odborníci. Siri a systémové Writing Tools napříč platformami Apple se nyní integrují s ChatGPT, což ti dovoluje využít i možnosti tohoto modelu, včetně jeho obrazových a textových schopností, aniž bys musel přepínat mezi nástroji.


Podívat se na nabídku počítačů Mac