Nový MacBook Pro 16” na vlastní kůži – Skvělý výkonný stroj se vrací!

Nový MacBook Pro byl předmětem mnoha různých spekulací, a naše očekávání proto narostla až do nebe. Podařilo se mu je naplnit? O tom není nejmenších pochyb!

Bez jakéhokoli rozruchu nebo speciální události představil Apple nejnovějšího člena rodiny Maců, jen v tiché aktualizaci v internetovém obchodu. Není to tak překvapivé, protože aktualizace tohoto léta byly také tiché, šlo jen o vylepšení specifikací. Avšak při uvedení nového 16“ MacBooku nešlo o pouhé zvětšení velikosti, Apple vylepšil všechno, aby nový počítač vypadal jako jeho předchůdce, ale byl mnohem lepší.

Změny rozměrů

První zvěsti o 16“ zařízení byly docela děsivé. Hlavně proto, že rozšíření nabídky o další možnost často znamená i mnohem odvážnější cenovku. Naštěstí jsme se neměli čeho bát.

Nový 16” model je nástupcem 15" modelů, které byly ve skutečnosti 15,4”, takže změna je jen minimální. Ano, nativní rozlišení displeje vzrostlo z 2880 x 1800 pixelů na 3072 x 1920 pixelů a rozměr pixelu se také změnil z 220 ppi na 226 ppi. Svítivost zůstala na hodnotě 500 nitů, takže můžeme říci, že displej je stejně kvalitní jako předtím.

Ti, kteří touží po lepším a jasnějším displeji, mohou svůj MacBook Pro připojit k novému monitoru XDR Pro Display. Nový displej Applu bude nabíjet až 96 W, což je přesně to, co nový MacBook Pro potřebuje. Je to náhoda, nebo kouzlo? To nevíme, ale…

Naštěstí nový 16” displej nevyžaduje větší tělo. Apple jej dokázal namontovat do stejného stroje jako 15“ díky tomu, že zmenšil rámeček tak, aby se přizpůsobil novému panelu. Ale pokud jde o tloušťku celého zařízení, Apple udělal krok zpět: zůstává stejná jako u modelů z roku 2015. Zařízení z roku 2016 byla navržena tak, aby byla štíhlejší, ale jak víme, ztráta hmotnosti má vždy svou cenu.

Díky tomu, že je celé zařízení štíhlejší, je obtížnější jej ochladit a fanoušci Applu zažili na vlastní kůži, co to znamená přehřívání. Zvětšením zařízení se problém jednoduše vyřešil. Naše chystané benchmarkové testy to určitě dokážou.

Kouzelná klávesnice

Můžeme říci, že opakující se problémy klávesnice s motýlovou mechanikou byly ještě horší než přehřívání. Nakonec Apple se přestal snažit tuto technologii vylepšit a vrátil se ke zpět kořenům.

Na první pohled není na klávesnici Magic Keyboard nic kouzelného. Je to prostě skvělá klávesnice s trochu jemnějším zvukem, menšími klávesami a lepšími proporcemi. Kromě vyřešení problémů s mechanismem přibyly dvě funkce, po kterých uživatelé dychtivě toužili: tlačítko ESC už není součástí Touch Baru a klávesy se šipkami se zmenšily. A dočkali jsme se. Je to přesně tak, jak to bylo předtím.

Také Touch Bar zůstal stejný. Někteří jej milují, jiní jej nenávidí a další mu prostě nevěnují pozornost. Během testování jsme se jím příliš nezabývali. Pro některá nastavení je lepší mít pravítko na přesné doladění, ale moc na tom nezáleží.

Zvuk na maximum

Šest nových reproduktorů opravdu splňuje, co od nich v novém MacBook Pro čekáme. Existují fyzické omezení toho, jakého výkonu můžete s tímto reproduktorem dosáhnout. I když stále ještě není dost místa pro slušný subwoofer, basové zvuky jsou lepší než u předchozích modelů.

Vestavěný mikrofon se také zdokonalil. Pro ty, kteří chtějí nahrávat například podcast, je vestavěný mikrofon nového MacBooku Pro vynikajícím řešením. Konferenční hovor s více členy využívajících stejné zařízení není pro nový mikrofon žádný problém.

Tuning není potřeba

Jediným problémem předchozích MacBooků bylo to, že základní model nebyl s ohledem na svou cenu dostatečně výkonný. Kolikrát bylo řečeno, že když vyžadujete větší výpočetní kapacitu pro náročnější úkoly, jako je editace videa, měli byste si připlatit za lepší grafickou kartu.

I tentokrát si můžete vybrat libovolnou vlastní konfiguraci, ale pouze v případě, že je to skutečně potřebné. Nové modely s grafikou AMD Radeon Pro 5300M a 5500M jsou dostatečně výkonné na všechny úkoly, které na MacBook Pro obvykle provádíte. Měli jsme šanci vyzkoušet silnější konfiguraci a byli jsme velmi spokojeni.

Úložný prostor vzrostl z 512 GB na 1 TB, což nestačí k uložení všech 4K raw záběrů, ale je perfektní pro práci s nimi. Úložiště rozhodně nebudete muset brzy rozšiřovat.

My jsme testovali 8jádrovou verzi 9. generace procesorů Intel Core, ale ostatní byli také super spokojeni s 6jádrovým procesorem i7.

Vyplatí se?

Myslíme si, že po všech „Pro“ novinkách letošního roku nás Apple úplně neohromil, ale tento kousek se mu skutečně povedl. Vyslechl všechny požadavky profesionálních uživatelů a nový model vytvořil přesně podle jejich vkusu.

Apple také porušil zvyk posledních několika let, že nová zařízení jsou stále dražší. Nový 16” MacBook Pro má přesně stejnou cenovku jako jeho 15” předchůdce.

Navzdory tomu všemu si myslíme, že pro ty, kteří pracují s 15“ MacBookem z roku 2013 nebo 2015 může být nový model správnou volbou na dalších několik let. A ti, kteří používají 13” MacBook Pro, si mohou ještě chvíli počkat na novou verzi.