Nový MacOS Sonoma je již k dispozici

Je to tu! Se systémem macOS Sonoma bude nově práce na Macu zase o něco lepší než dřív. Nové možnosti přizpůsobení widgetů, ohromné aktualizace Safari anebo videokonferencí až po nové herní tituly.

Je to tady!

macOS Sonoma je od konce září k dispozici ve formě bezplatné softwarové aktualizace a přináší celou řadu nových funkcí, díky kterým ti půjde práce na Macu ještě víc od ruky. Nový macOS Sonoma přináší možnost přidávat na plochu widgety, se kterými si nově můžeš svůj Mac dokonale přizpůsobit na novou úroveň a zároveň tak intuitivně zvládnout víc práce najednou.

Zcela nové widgety a úplně nový pojem spořičů obrazovky

Sonoma ti přináší úplně novou možnost přidávat widgety (- jsou malé plochy, které zobrazují dynamický obsah z tvých oblíbených aplikací přímo na ploše). Po otevření nového okna navíc widgety ustoupí do pozadí, aby nerušily. Také jsou nově interaktivní, takže si můžeš označit připomínku za splněnou, přehrát či pozastavit skladbu ze Spotify nebo film, ovládat chytrou domácnost a pracovat na různých záležitostech přímo z plochy svého Macu. Pomocí funkce Kontinuity si pak můžeš přidávat na plochu widgety z iPhonu a Mac si tak přizpůsobit ještě více. Nový macOS přináší také nové spořiče obrazovky se zpomalenými záběry míst z celého světa a jen co se přihlásíš do svého profilu, spořič se hladce promění v tapetu na ploše.

Nové možnosti pro videokonference

Nově také přichází vylepšené možnosti pro videokonference, se kterými budeš prezentovat svou práci jako profesionál v jakékoli aplikaci pro videohovory. Díky funkci překrytí prezentujícího zůstává uživatel v popředí před obsahem, který sdílí. Reakce pak umožňují uživateli jednoduchým gestem přidávat na obrazovku zábavné 3D efekty jako balónky, konfety nebo třeba srdíčka.



Prohlížení v Safari na další úrovni

V Safari si nově můžeš vytvářet různé profily, rychle mezi nimi přepínat a oddělit tak pracovní záležitosti od těch osobních. Vylepšení se dočkalo také anonymní prohlížení, které nově chrání proti těm nejpokročilejším sledovacím technikám. Neaktivní anonymní okna se navíc zamknou a zablokují načítání známých trackerů. Kromě toho Safari nově umožňuje přidat do Docku jakoukoli webovou stránku, jako by to byla aplikace. Webové stránky z Docku mají zjednodušený panel nástrojů a dokonce můžou zasílat uživateli oznámení.

Nový zážitek z hraní na Macu

Pokud máš Mac s procesorem Apple Silicon (M1, M2, M3 - prozatím), tak si nyní můžeš zahrát ty nejnáročnější hry a vychutnat si skvělý výkon, dlouhou výdrž baterie a dechberoucí obraz. macOS Sonoma posouvá zážitek z hraní na další úroveň. Nově totiž nabízí herní režim, který zaručuje konzistentní snímkovou frekvenci a dramaticky snižuje latenci bezdrátových doplňků, jako jsou AirPody nebo herní ovladače. Herní režim lze aktivovat v jakékoli hře, včetně připravovaných a nedávno vydaných her jako DEATH STRANDING DIRECTOR’S CUT, Stray, Layers of Fear nebo SnowRunner.


Další novinky v systému macOS Sonoma

Poznámky. Můžeš si nově prohlížet PDF soubory a naskenované prezentace, úkoly, práce a další dokumenty přímo v Poznámkách. Další novinkou je možnost propojovat související poznámky pomocí odkazů.

Hesla. Můžeš vytvářet skupiny a sdílet s nimi různá hesla. Každý člen skupiny může hesla přidávat a upravovat, aby všichni měli vždy aktuální informace, a vzhledem k tomu, že sdílení probíhá přes Klíčenku na iCloudu, je koncově šifrováno. Kromě toho se jednorázové ověřovací kódy zaslané do Mailu automaticky vyplní v Safari, takže není třeba přepínat mezi aplikacemi.

Zprávy. Posílání zpráv je teď díky filtrům vyhledávání a možnosti odpovídat na zprávy přejetím ještě lepší. K dispozici jsou také nové živé samolepky, které se synchronizují napříč všemi zařízeními se systémem macOS, iOS nebo iPadOS.

Připomínky. Nakupování nikdy nebylo jednodušší. Chytré nákupní seznamy automaticky řadí položky do kategorií a nové sloupcové zobrazení uspořádává jednotlivé kategorie do sloupců.

Klávesnice. Zbrusu nová auto korektura přináší přesnější opravy a snazší ovládání. Vylepšení se dočkalo také automatické dokončování vět a diktování, které nově využívá vylepšené rozpoznávání řeči a umožňuje plynule přecházet mezi diktováním a psaním.

Sdílení obrazovky. Nový režim vysoké kvality v aplikaci Sdílení obrazovky v kombinaci s vysokorychlostním připojením zaručuje plynulý vzdálený přístup a umožňuje tak dokončit rozdělanou práci i na dálku.


Podívat se nabídku Maců