Nový CarPlay vám bude sloužit ještě lépe

V nové 13. verzi byl v rámci iOS vylepšen i systém CarPlay. Dostane nový postranní panel, transparentnější rozhraní a mnoho nových funkcí.

Začněme slovy Applu na Keynote:

Jednou z nejdůležitějších subtilních změn v CarPlay v iOS 13 je nezávislé zobrazení aplikací, což je funkce, která řeší klasický problém CarPlay. Před iOS 13 CarPlay přímo přejímal zobrazení aplikace, která byla na vašem iPhonu aktivní. Pokud tato aplikace nebyla aplikací CarPlay, pak systém CarPlay jednoduše zobrazoval domovskou obrazovku.

V iOS 13 nyní CarPlay zobrazuje aplikace nezávisle na iPhonu. To řeší klasický problém řidiče spoléhajícího na Mapy pro navigaci, zatímco spolucestující používá iPhone na něco jiného – zejména pokud váš spolucestující nabíjí iPhone a vy používáte navigaci. Pokud jste řidič, můžete se teď zcela spolehnout na CarPlay a nechat obrazovku iPhonu vypnutou nebo zobrazenou na obrazovce CarPlay.

V souvislosti s tím se teď Siri nezobrazuje na celém displeji, ukazují se jen obvyklé vlnovky Siri. U podporovaných modelů můžete pro komunikaci použít vestavěný mikrofon svého auta.

Staré dobré domovské tlačítko bylo nahrazeno ne jedním, ale dvěma novými tlačítky. Jedním pro spuštění aplikací a druhým pro novou funkci Dashboard. Ta se skládá z mapy na levé straně displeje a dalších užitečných informací týkajících se navigace na pravé straně. Dále zde najdeme přehrávanou hudbu, návrhy Siri a události kalendáře.

Byla také představena samostatná aplikace nastavení CarPlay, která kromě návrhů Siri, nastavení displeje a barev obsahuje také jednu z nejdůležitějších funkcí – nastavení pro režim Při řízení nerušit. Můžete zde také zapnout nový světelný režim, který se může hodit během dne.

Další menší změny, které jsou součástí nové verze CarPlay:

  • Kalendář – můžete snadno zobrazit seznam nadcházejících událostí nebo zavolat těm, kdo mají k událostem přidána telefonní čísla;
  • Domovská obrazovka – nový zaoblený design aplikací, tabulkové zobrazení a vylepšený stavový řádek;
  • Apple Music – přepracovaná aplikace pro snadnější objevování nové hudby a k tomu nové náhledy obalů pro aktuálně hrající hudbu;
  • Mapy Apple – Mapy se budou po celou dobu zobrazovat v Dashboardu, aplikace má nyní podporu zobrazení křižovatek;
  • Displej – díky dynamicky nastavitelné velikosti funguje CarPlay bez problémů se všemi velikostmi displeje;
  • Hey Siri – CarPlay teď podporuje příkaz Hey Siri.

Vzhledem k tomu, že CarPlay je součástí iOS, je podporován stejnými zařízeními.

V nabídce iSTYLE najdete mnoho užitečných doplňků, které vám zpříjemní a usnadní jízdu autem.